Опалювальний сезон у Харкові: як місто готується до холодів

22.09.2023 13:20 Всі Новини
Фото - з соцмереж КП "ХТМ" Фото - з соцмереж КП "ХТМ"

Підготовка до опалювального сезону 2023–2024 у прифронтовому Харкові триває. На середину вересня система теплопостачання міста готова до зими на 86 %. 

Як повідомив в ефірі Національного телемарафону 14 вересня Харківський міський голова, у планах – перекласти 220 км тепломереж, а 186 км уже замінили.

– Минулого опалювального сезону ми вісім разів перезапускали систему опалення всього міста. Ворог зруйнував ТЕЦ, котельні, магістральні трубопроводи, – зазначив Ігор Терехов.

Скільки будинків відновлено після обстрілів

У Харкові продовжують відновлювати розбите житло. Цього року планують завершити ремонт у 63 будинках, зруйнованих обстрілами. За словами міського голови, всі будинки з різним ступенем руйнувань проходять експертизу та фінансову оцінку коштів, необхідних для їх відновлення. Але за результатами обстеження відновлювати будуть не всі об’єкти. З розбитих у місті 5000 будинків 500 не підлягають відновленню. Без даху над головою зараз залишаються 150 тисяч містян.

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства, торік у місті відновили близько 200 будинків з різними ступенями пошкоджень.

Підготовка тепломережі до зими

КП «Харківські теплові мережі» постійно інформує про ситуацію з підготовкою до зими в різних районах міста у своїх соцмережах. Так, Основ’янська філія КП «ХТМ» закінчує літню ремонтну кампанію. Триває остання перекладка ділянки магістральної мережі на провулку Лопатинському. Там міняють трубу 1960-х років.

За словами начальника Основ’янської філії Владислава Тімофєєва, ремонтна кампанія цього літа була присвячена саме капітальним ремонтам внутрішньобудинкових систем. Для господарства, де багато старих багатоповерхівок центральної частини міста, це дуже позитивний момент. Усього повністю замінили системи постачання тепла та гарячої води в будинках за 33 адресами. В одному з таких будинків по вулиці Тарасенка (колишній Плеханівській) за добу встигли відновити систему під’їздного опалення. А в будинку на вулиці Молочній, мешканці якого скаржилися взимку на погану якість опалення, замінили усю систему теплопостачання та гарячого водопостачання.

Щодо загальної підготовки філії до опалювального сезону, то наразі підготовлені всі 411 будинків. Також капітально відремонтований Центральний тепловий пункт (ЦТП), який обслуговує 35 житлових будинків, 2 школи та 2 дитячі садки.

На Новобаварській філії проводять останню перекладку із 17 запланованих по району на цю ремонтну кампанію. Демонтували внутрішньоквартальну магістраль діаметром 273 мм, яка з’єднує споживачів з ЦТП. Узимку вона дала кілька дефектів. Зараз проходить монтаж нової труби.

За словами начальника Новобаварської філії Івана Потапова, ця ділянка магістралі довжиною 400 метрів  живить 14 багатоповерхових будинків. Роботи тут планують завершити до кінця вересня. За час ремонтної кампанії встигли підготувати 73 котельні, реконструювали тепломеханічну частину 2 центральних теплових пунктів та підготували всі наявні 428 житлових будинків.

підготовка до зими Новобаварського району

З теплом буде й Північна Салтівка

Жителі найбільш постраждалого району міста також будуть узимку з теплопостачанням. На Салтівській філії КП «Харківські теплові мережі» закінчується реконструкція 5 центральних теплових пунктів, які будуть забезпечені системами диспетчеризації SCADA і працюватимуть в автоматичному режимі. Старому обладнанню вже було більше 50 років, воно не відповідало сучасним вимогам. Загалом така реконструкція покращить якість опалення та гарячого водопостачання для 146 житлових будинків, 5 шкіл, 4 дитячих садків та лікувального закладу в районі Північної Салтівки.

За словами начальника Салтівської філії КП «Харківські теплові мережі» Антона Іщенка, по філії 1035 будинків повністю підготовлені до початку опалювального сезону.

Чи готова до зими енергосистема?

Також до зими готуються енергетики. Найголовніше питання – чи будуть віялові відключення та проблеми з електропостачанням? В ефірі Національного марафону мер Харкова зазначив, що місто готує енергетичну систему до зими, хоча є також об’єктивні обставини.

– Ми дуже ретельно підходимо до укріплення нашої енергетичної системи. Будуємо певні габіони, захисні споруди для того, щоб захищати енергетичну, теплову систему, щоб перезимувати, витримати, вистояти. Щоб було у Харкові стабільне теплопостачання, енергопостачання. Ми були вимушені пережити дуже важку попередню зиму. Є певний досвід, але ми дуже ретельно готуємося до нового опалювального сезону, – запевнив мер.

Щодо підготовки до роботи в осінньо-зимовий період харківських енергетиків, то вони також активно працюють у різних районах міста. Так, фахівці Південного району електричних мереж (РЕМ) АТ «Харківобленерго» провели регламентні роботи на одній з підстанцій Основ’янського району. Як розповів старший майстер Південного РЕМ Андрій Посипайко, є певна періодичність перевірок для кожного об’єкта. Це потрібно, щоб покращити працездатність енергетичного обладнання, а у разі необхідності усунути недоліки в його роботі.

Технічне обслуговування підстанцій триває десь до жовтня. Щомісячно фахівці Південного РЕМ перевіряють до 20 таких об’єктів. «Зокрема ця підстанція живить два заклади освіти, а також об’єкти КП «Міськсвітло», – зауважив Андрій Посипайко.

А в Новобаварському районі енергетики відремонтували кабельну лінію, яка живить Національний інститут терапії імені Л. Т. Малої. Вона була побудована в 1979 році. Як розповів керівник Холодногірського району електричних мереж Сергій Помазан, ця лінія має особливе значення, адже живить корпус інституту, де розміщені операційні. Фахівець підкреслив, що виконаний ремонт дає можливість забезпечити безперебійне електропостачання медичного закладу в разі аварійних ситуацій.

Нагадаємо, у місті Харків  укріплюють деякі інфраструктурні об’єкти, які забезпечують життєдіяльність міста, аби мінімізувати ризики та наслідки ракетних ударів.

Нагадаємо також, коли на Харківщині почнеться опалювальний сезон.

Раніше ми повідомляли, як швидко оформити субсидію на новий опалювальний сезон.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.