У Харкові оголосили переможців кінофестивалю «Бардак»

30.10.2023 22:16 Всі Новини
Фото: Facebook фестивалю Фото: Facebook фестивалю

На фестивалі «Бардак», що пройшов у Харкові протягом шести днів минулого тижня, з гучними оплесками та оваціями оголошено переможців.

Як повідомляє «Слобідський край», з 24 по 29 жовтня у Харкові відбувся VII Фестиваль короткометражного незалежного українського кіно «Бардак». До програми фестиваю увійшло 62 стрічки. Всього до участі у фестивалі було подано 267 фільмів, що на 76 більше ніж минулого року. На фестивалі були представлені найкращі короткометражні фільми, зняті українцями без залучення державних коштів, підкреслюють організатори. 

Переможцем фестивалю, на думку журі, стала стрічка «Дерев’яне весілля» режисерки Юлії Орленко. 

Головним переможцем став фільм «Чорнобиль 22» режисера Олексія Радинського. Він отримав визнання критиків і глядачів.

Як зазначив засновник кінофестивалю «Бардак» Антон Фролов, цей фільм перевершив всі очікування і залишив глибоке враження своєю потужною історією:

– Усі ми пам'ятаємо події, пов'язані з аварією на Чорнобильській АЕС, але цей фільм відкриває перед нами цю трагедію з нового, вражаючого кута зору. Олексію Радинському неймовірно вдало вдалося передати глибокий психологічний аспект героїв фільму та атмосферу страху і тривоги, яка панувала у той непростий час, – говорить Антон Фролов.

Переможцем визнано і стрічку «Гомо», яка показує моторошний антиутопічний світ, де тоталітарна система повністю контролює життя громадян. Режисеру Ярославу Науменку вдалося створити неповторний світ, де кожен кадр і кожен персонаж є символом боротьби за свободу.

Фільм «Літургія протитанкових перешкод» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука переміг у третьому конкурсному блоці фестивалю. Картина розповідає про українців, які під час війни з росією тимчасово змінили свої професії, щоб бути корисними країні. 

За глибоко емоційне висвітлення театрального життя Харкова в умовах повномасштабної війни приз журналістських симпатій отримав фільм «Харків. Лялькова оборона».

Як зазначає Спілка кінокритиків України, до складу журі увійшли:

  • Єлизавета Сушко – кінокритикиня, авторка видань Moviegram, Vogue Ukraine, ELLE Ukraine, Тиктор;
  • Ігор Кромф – інокритик Gogol Media, Лірум та Вечір. Ведучий подкасту "Одного разу в подкасті";
  • Ден Буданов – український кінознавець, кінокритик, автор блогу про кіно KINOфайли і фестивальний програмер;
  • Альона Шилова – режисерка, сценаристка, лекторка та кінокритикиня;
  • Аліна Богданович – акторка, режисерка, культурна менеджерка, викладачка ХНУМ ім. І.П. Котляревського;
  • Тарас Співак – режисер монтажу та координатор постпродакшну із відео, архівним кіноматеріалом, документалістикою;
  • Олексій Кисельов – режисер і актор;
  • Інна Гордєєва – кінокритикиня, яка називає себе кінофріком, бо дивиться не тільки фестивальне кіно. Авторка Telegram-каналу про кіно «Нетфлікс Головного Мозку». 

Нагадаємо, фронтмен гурту «Курган і Agregat» Аміл Насіров отримав Національну премію кінокритиків «Кіноколо». Репера з Близнюків Харківської області відзначили як кращого українського актора за роль у стрічці «Люксембург, Люксембург» українського режисера Антоніо Лукіча. Як ми вже писали, головні ролі у фільмі «Люксембург, Люксембург» зіграли учасники реп-гурту «Курган і Agregat», брати-близнюки Раміл та Аміл Насірови.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Дмитро Саломанка