Які ковідні новації можуть запрацювати в Україні

13.09.2021 18:30 COVID-19
За останній тиждень кількість нових на COVID в Україні випадків захворювання зросла на шість тисяч, а кількість госпіталізацій – на півтори тисячі. Погіршення епідситуації медики теж спостерігають і на Харківщині. Приріст хворих розпочався після святкових днів наприкінці серпня.

Старт навчання і активізація ковіду

Станом на 13 вересня в Харківській області лабораторно підтверджено 154 694 випадки СOVID-19, з них 147 142 людей уже одужали, 3 748 – померли.

Як повідомили в Харківському обласному центрі контролю і профілактики хвороб, за добу в області виявили 45 нових хворих на коронавірус. Це жителі Харківського району, з них 44 – міста Харкова. Також за добу одужали 83 хворих, померли троє людей.

За словами директорки обласного центру контролю та профілактики хвороб Любові Махоти, у вересні на Харківщині продовжує загострюватися епідемічна ситуація з COVID-19. Значне збільшення захворюваності на COVID-19 в області медики відмічають після святкових днів наприкінці серпня і початку вересня, а також пов’язують з міграційними процесами – приїздом студентів та людей з відпочинку.

Читайте також: У Харківській області виявили штам Дельта

– За період з 25 серпня показники захворюваності почали зростати і досягли перевищення у 2,3 раза, – повідомила «Суспільному» Любов Махота.

За її словами, зростає захворюваність на коронавірус не тільки серед дорослих, але й серед дітей. Так, тільки за перший тиждень нового навчального року COVID в області підтвердили в 47 учнів та 22 працівників шкіл.

– Ми розуміємо, що ситуація в організованих колективах буде тільки загострюватися, – прокоментувала директорка центру.

Приміром, перший випадок захворювання на COVID-19 минулого тижня підтвердили у Зміївському ліцеї № 1. Учень 4 класу, який за попередніми даними захворів від одного з батьків. З 8 вересня весь клас – 27 учнів і класний керівник – перейшов на дистанційне навчання. На «дистанційці» школярі пробудуть не менше двох тижнів.

Третина освітян – вакцинувалися

Поки Харківщина знаходиться в «зеленій» зоні карантину, масового переходу на дистанційну форму навчання в школах не відбуватиметься. Проте, якщо область потрапить до жовтого, помаранчевого чи червоного карантинного рівнів епідемічної безпеки для очної роботи школи потрібно мати мінімум 80 % повністю вакцинованого персоналу.

Так, відповідно до постанови № 1236 від 9 грудня 2020 року, зміни до якої ухвалив Кабінет Міністрів України 28 липня, якщо в школі понад 20 % працівників невакциновані, школа не в «зеленій» зоні перейде на дистанційне навчання.

За словами начальника головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрія Кононенка, наразі в Україні поки що дуже мала кількість закладів освіти, колективи яких досягли необхідного рівня вакцинації. За його словами, станом на 10 вересня лише 35 % працівників закладів загальної середньої освіти повністю вакциновані. Так, 60 511 освітян у країні вже отримали першу дозу і 57 490 освітян отримали другу дозу.

Зокрема, на Харківщині, за даними Департаменту охорони здоров’я ХОДА, станом на 9 вересня було вакциновано майже 34 % освітян.

Оскільки вакцинація працівників освітньої сфери триває повільними темпами, Міністерство охорони здоров’я має намір пом’якшити вимоги до роботи закладів освіти та дозволити працювати школам і вишам у «жовтій» та «помаранчевій» зонах при вакцинації 80 % персоналу лише першою дозою вакцини. Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

За його словами, найкраща ситуація з вакцинацією вчителів у Київській області, де два щеплення зробили 56 % освітян. Найгірші показники у Волинській та Запорізькій областях – там препарат отримали близько 20 % вчителів.

Читайте також: 10 сімей-переселенців отримають житло на Харківщини

Новації «ковідної» постанови

За даними Міністерства охорони здоров’я, наразі високі темпи зростання нових випадків у Чернівецькій, Волинській, Львівській і Тернопільській областях. Також у цих регіонах швидко зростає завантаженість ліжок з киснем, а кількість госпіталізацій за тиждень збільшилась на 60 %.

Через зростання захворюваності 12 вересня в Кабінеті Міністрів обговорили можливі зміни до «карантинної» постанови № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Нововведення будуть ухвалені найближчим часом.

Зокрема, МОЗ пропонує, щоб обмеження «жовтої» та «червоної» зони епіднебезпеки не поширювалися на ті заклади господарювання, у яких колектив і відвідувачі мають ковід-сертифікат, що засвідчує вакцинацію, або ж дійсний протягом 72 годин негативний ПЛР – тест чи довідку про перенесену протягом останніх кількох місяців коронавірусну хворобу.

– Це дозволить ефективно стримувати епідемічну ситуацію та зберегти економічну активність, – зазначив Віктор Ляшко.

Учасники наради також обговорили питання дотримання протиепідемічних норм і протидії підробленню ковідних документів.

Зокрема, в країні поновлено перевірки на дотримання карантинних правил. За даними Міністерства внутрішніх справ, минулого тижня перевірено 40 тисяч суб’єктів господарювання, складено 205 адмінпротоколів про порушення карантину й винесено майже 3200 постанов про недотримання маскового режиму.