10 сімей-переселенців отримають житло на Харківщині

13.09.2021 16:37 Область Online
Цього року десять родин-переселенців із Харківської отримають власні квадратні метри. Це сім’ї, які мешкають на території шести громад області – Борівської, Великобурлуцької, Краснокутської, Малинівської, Нововодолазької та Олексіївської.

Саме ці місцеві ради взяли участь у державній програмі та отримають співфінансування в розмірі 2 мільйони гривень на придбання житла внутрішньо переміщеним особам. Відповідно до програми, 70 % від загальної суми громади отримають від держави. Ще 30 % повинні виділити самі місцеві ради, адже бюджетна програма реалізується шляхом співфінансування 70/30.

Читайте також: Під Куп’янськом згорів будинок, є постраждала

Нагадаємо, цього року на купівлю житла для переселенців громади Харківської області отримають майже два мільйони гривень від держави.

Три квартири планують придбати на території Краснокутської громади. Розмір субвенції, яку отримає ця громада, сягає 560 тисяч гривень. За словами головного спеціаліста відділу економічного розвитку та інвестицій, підприємництва податків та зборів селищної ради Яна Жученка, поки що громада очікує на кошти від держави. Необхідні для співфінансування 240 тисяч гривень з місцевого бюджету вже виділили.

– Наразі чотири сім’ї вже подали необхідні заявки. Але ми очікуємо, що охочих виявиться більше, бо деякі родини не знали про таку можливість. Тому незабаром відбудеться засідання комісії, яка врахує усі життєві обставини та визначиться з трійкою родин, яким помешкання потрібніше. У рамках програми планується придбати одно-, дво- та трикімнатну квартири на території громади, – додав Ян Жученко.

Ще по два помешкання для переселенців збираються придбати на території Борівської та Олексіївської громад. Розмір коштів з держбюджету для громад складає 392 тисячі гривень та 210 тисяч гривень відповідно.

Зокрема, Олексіївська сільська рада бере участь у програмі вже вдруге. Так, минулого року в громаді три родини вже отримали власне помешкання. Тоді близько 300 тисяч гривень на житло для переселенців виділили з державного бюджету, ще майже 128 тисяч гривень – додали з бюджету сільради. Цього ж року в рамках співфінансування Олексіївська сільська рада планує закупити ще два помешкання.

Уперше участь у програмі бере Нововодолазька громада. На обліку щодо отримання житла в селищній раді перебуває одна багатодітна родина.

– Це родина, яка виховує четверо дітей. Зараз вони мешкають у Новій Водолазі. Тому в рамках програми для них планується придбати чотирикімнатну квартиру в селищі, – зазначила перша заступниця Нововодолазького селищного голови Лілія Іващенко.

Розмір субвенції для Нововодолазької громади складає 525 тисяч гривень. Ще 225 тисяч гривень на придбання квартири планують додати з місцевого бюджету.

По одному помешканню також мають намір закупити дві громади. Це Великобурлуцька (розмір субвенції 60,9 тисячі гривень) та Малинівська (розмір субвенції 215,6 тисячі гривень) громади.

За словами головного спеціаліста з інвестиційної діяльності загального відділу Великобурлуцької селищної ради Світлани Малихіної, будинок у громаді запланували придбати для жінки, яка виховує двох дітей.

– Ця родина переїхала на Великобурлуччину у 2014 році, коли почалися бойові дії на сході. Відповідно до програми, родина має змогу самостійно обрати будинок, адже жити в ньому саме їй. Тому ця сім’я обрала невеликий будинок у селі Плоске. Його загальна вартість складає понад 80 тисяч гривень, – розповіла головний спеціаліст.

Читайте також: Скільки отримують працівники Кегичівської громади

Загалом на обліку селищної ради перебуває ще дві родини переселенців. Тому за можливості наступного року громада знову планує брати участь у програмі.

Автор: Олена Загребельна