Як школярі з Первомайщини експонати для власного краєзнавчого музею збирали

28.06.2021 13:52 Хронограф
Фото автора Фото автора
Цей музей у невеличкому селі Верхній Бишкин Харківської області працює й зараз. Про те, як для нього збирали експонати, розповідала наша газета 50 років тому в номері 115 від 10 червня 1971 року.

"І минуле заговорило

На північний схід від Первомайського на схилах ярів розкинулось старовинне село Верхній Бишкин.

У селі живе і трудиться вчитель історії Тихін Максимович Щетинін, директор середньої школи і завідуючий музеєм на громадських засадах, заступник голови правління районної організації Українського товариства охорони пам’ятників історії та культури.

Читайте також: Як три людини зробили книгу, що зберегла харків’янам їх минуле

Якось учень пятого класу Михайло Мальцев прийшов до школи схвильований, мовчки витяг якусь кістку й обережно подав її Тихону Максимовичу.

Ось що знайшов…

Знахідка справді виявилася цінною. То був зуб мамонта. Він і став першим експонатом шкільної кімнати-музею.

Усім класом пішли на те місце, де Михайло знайшов кістку. Було виявлено сотні предметів побуту – камяні сокири, стріли, молоти.

1966 року в село приїздила наукова експедиція Інституту етнографії Академії наук СРСР. Археологи з Харківського університету вивчали знахідки верхньобишкинців. Радгосп побудував приміщення для музею. Активну участь у його спорудженні взяли учні. В шести кімнатах розміщується пять тисяч експонатів, з них – три тисячі археологічних, немало – унікальних.

Знайдено багато монет. На одній зображено Августа Октавіана – 10-й рік до нашої ери.

Якось прийшла до Щетиніна односільчанка Лактіонова і розповіла, що 7 лютого 1942 року була свідком бою п’ятьох радянських воїнів з 200 гітлерівцями. Близько сотні ворогів знищили хоробрі бійці. Полягли і наші герої. Увечері жінка поховала їх. Серед сміливців був Анатолій Васильович Захаров з Уралу. Т. М. Щетинін написав рідним, і в село приїхали мати, брат і сестра вшанувати память мужнього воїна.

У музеї зібрано багато знімків, схем, документів, повязаних з Великою Вітчизняною війною. До Книги пошани занесено імена односільчан, які не повернулися з війни, серед них Герої Радянського Союзу П. М. Касіянов та В. П. Плохой. Школярі встановили імена 60 загиблих воїнів". Підпис - О. Решетов

 

Автор: Інна Можейко