Як у Харкові почали будівництво нового театру та універсаму

04.09.2021 12:30 Хронограф
Фото з архіву "Слобідського краю" Фото з архіву "Слобідського краю"
А ви знали, що під ХНАТОБом повинна була бути підземна стоянка таксі, а до нього планували спорудити підземний перехід? А що саме в Харкові планували будівництво першого в Україні універсаму? Що ще планували зробити в Харкові 50 років тому – дізнаємось, гортаючи сторінки газети «Соціалістична Харківщина».

У номері № 162 від 17 серпня 1971 року в замітці під назвою «Окраса міста» повідомлялось:

"У Харкові на розі вулиць Сумської і Римарської почалося будівництво 6-поверхової споруди нового оперного театру. Оздоблена плитами з цінного каменю і склом, вона вдало впишеться в зелений масив саду імені Шевченка, утворить з ним єдине ціле.

Перед театром буде майдан площею близько 3 тисяч квадратних метрів з квітниками і фонтанами. До театру вестиме підземний перехід, а під майданом розміститься стоянка таксі на 250 машин.

Читайте також: Як у Харкові "Акварену" будували

Театр матиме два зали: великий – на 1500 місць і малий – на 400. У великому, крім театральних вистав, відбуватимуться конференції, фестивалі, урочисті збори, наукові симпозіуми. Малий – для концертів і вистав для дітей. У спеціальному приміщенні – театральний музей. До послуг акторів три репетиційні зали. Сцену і всі служби передбачено устаткувати найсучаснішою апаратурою.

Автор проекту – колектив Київського зонального науково-дослідного інституту експериментального проектування. Будує новий театр колектив БМУ № 12 тресту «Житлобуд» № 1. Як повідомив головний інженер І. К. Петкунов, нині перекладаються підземні комунікації. Після цього – будівництво нульового циклу, що має бути закінчено цього року". Підпис - В. Петров

№ 161 від 15 серпня 1971 року

"Архітектори інституту «Харківпроект» завершили роботу над проектом першого на Україні універсального магазину самообслуговування – універсаму. Його будівництво вже розпочалось на Салтівському житловому масиві. Великий торговельний зал на шістдесят робочих точок площею понад 1200 квадратних метрів, зручне розташування і сучасний інтер’єр всіх приміщень, вигоди для покупців – усе це передбачено у плані найбільшого у Харкові торговельного підприємства".

Фото з архіву "Слобідського краю"

Читайте також: «Каштан» для харків’ян: що ще нового з’явилось в області 50 років тому

№ 166 від 23 серпня 1971 року

"16 серпня на проспекті Гагаріна відчинилися двері нового поліклінічного відділення 13-ї лікарні на 700 відвідувань за зміну. Гарну чотириповерхову споруду якісно і в строк звели будівельники БМУ № 4. Салатні, лимонні, бежеві кольори стін вибирали в залежності від освітлення. На поверхах немає надокучливих коридорів. Є просторі, світлі холи-вітальні у розпорядженні терапевтичної, хірургічної, педіатричної та інших медичних служб. Найновіше обладнання встановлено в кабінетах фізіотерапевтичному, лікувальної фізкультури, рентгенівському й інших. Є всі можливості для проведення найточніших аналізів у клінічній, біохімічній та бактеріологічній лабораторіях. Перших хворих незабаром прийме водолікарня, яка міститься в цокольному приміщенні нової поліклініки".

Фото з архіву "Слобідського краю"

Автор: Інна Можейко