Як у Куп'янську каву із згущеним молоком варили

24.07.2021 12:20 Хронограф
Фото: ru.toluna.com Фото: ru.toluna.com
Згущене молоко у 70-ті роки минулого століття для дітей було скарбом: береш залізну баночку, пробиваєш дві дірочки і... Ну, яще вже зовсім солодко, то береш холодну воду - і... А якщо до тебе потрапляла баночка з какао, або ще краще - з кавою, то це було справжнє дитяче щастя!

Про те, як Куп'янськ намагався забезпечити це щастя і дітям, і дорослим, писала газета "Соціалістична Харківщина" у № 142 від 20 липня 1971 року у матеріалі під рубрикою "Більше товарів, хороших і різних":

" Куп’янська кава

У першому кварталі нинішнього року продукції Куп’янського молочноконсервного комбінату – каві на згущеному молоці – було присвоєно державний Знак якості. На ВДНГ куп’янчанам присудили бронзову медаль. Слід зазначити, що молочноконсервним заводам вигідно виробляти какао на згущеному молоці: технологія виробництва простіша. Але серед споживачів більший попит має саме кава. Спочатку виробничники зустрілися із значними труднощами. Щоб збільшити виробництво кави, потрібен був ще один котел для варіння кавового екстракту.

Читайте також: Перебудова в Будах: що відбувалось на фарфоро-фаянсовому заводі 50 років тому

За діло взялися заводські новатори. Слюсар Леонід Лисиченко запропонував переобладнати під котел охолоджувальну ванну. Ідею підтримали інженери. Дещо змінили в системі парового обігрівання, і новий «котел» почав діяти. Переобладнання дозволило значно прискорити виготовлення цукрового сиропу. Так без значних затрат зросли виробничі потужності комбінату.

Головний інженер підприємства С. І. Шабалін розповідає:

– У боротьбі за високу якість продукції взяли участь лаборанти, хіміки, апаратники, вакуум-апаратники. Найбільшим своїм досягненням ми вважаємо те, що за всі ці роки на нашу продукцію не надійшло жодної рекламації від споживачів:. Підпис - Ю. Кононов, працівник куп’янської міськрайгазети «Червоний прапор»

Читайте також: Із сиропом – по три копійки: автомати газводи «народилися» в Харкові 

Автор: Інна Можейко