Як в Ізюмі кіно знімали

11.07.2021 13:15 Хронограф
Фото: ru.wikipedia.org Фото: ru.wikipedia.org
50 років тому Центральна кіностудія дитячіх та юнацьких фільмів ім. Горького розпочала зйомки художньої стрічки "Розповідь від першої особи". Місцем іх проведення було обрано Ізюм. Чому саме та як ізюмчани допомагали у зйомках, можна дізнатися з матеріалу газети "Соціалістична Харківщина" за 9 липня 1971 року.

Увага – зйомки! …В Ізюмі*

Незабаром ця тиха вуличка тимчасово перетвориться на село Черешеньки, а улюблене місце відпочинку ізюмчан Дубовий Гай – на поміщицьку садибу, передану в розпорядження дитячого будинку. Центральна кіностудія дитячих та юнацьких фільмів імені О. М. Горького розпочне в Ізюмі зйомки широкоекранного кольорового фільму «Розповідь від першої особи».

Читайте також: Як майстер з Ізюма піаніно Святославу Ріхтеру дарував

Наш кореспондент І. Бондаренко зустрівся із заступником директора майбутнього фільму В. Б. Мисиковим.

Кор.: Володимире Борисовичу, чому фільм знімається саме на Ізюмщині?

В. Мисиков: Творча група побувала в багатьох містах України, шукаючи «просторий пейзаж», який відповідав би нашим уявленням про стару Україну. В Ізюмі нас привабили зелені масиві лісів, річка, Крем’янець.

Велику увагу приділили керівники міста. Неоціненну допомогу подав водій таксі автопідприємства 20311 Іван Масюра. Він одразу зрозумів, що нам потрібно. І десь за годину-півтори показав і цю тиху вуличку, і Дубовий Гай, і два колодязі на хуторі, і навіть старенький тупиковий переїзд з величезними ліхтарями, і довоєнний паровоз на подвір’ї тепловозоремонтного заводу.

Кор.: Про що йдеться у майбутньому фільмі?

В. Мисиков: Картина присвячена вихованню підлітків у дитячому будинку, де працюють учні Макаренка – Карабанов і Галя.

Кор.: Хто виконує головні ролі в новому фільмі?

В. Мисиков: Вихователя Карабанова грає московський актор А. Білохвостик, а його дружину Галю – Людмила Рум’янцева, з якою глядачі знайомі за фільмом «Альпійська балада». Важко було знайти виконавців на провідні дитячі ролі. Вибір припав на Світлану Орлову з Алма-Ати, яка нещодавно знімалась у фільмі «Хутірець в степу», та Ігоря Урюзбекова, відомого за фільмом «Зелений ланцюжок». Інші юні актори зніматимуться вперше.

Кор.: Хто працює над майбутнім фільмом?

В. Мисиков: Режисер-постановник Яків Бадалян, відомий за фільмом «Тренер». Оператор Валерій Базалев, який зняв широкоекранний кольоровий фільм «Острів скарбів». Автор сценарію О. Хмелик, художник-постановник В. Богомолов.

Читайте також: Як 50 років тому майбутнє Ізюма уявляли

Кор.: Яку допомогу надають кіномитцям ізюмчани?

В. Мисиков: Від масових зйомок, я вважаю, ніхто не відмовиться. А щодо технічної допомоги, то голова колгоспу імені Шевченка В. П. Шевченко вже побував у нас. Домовилися: правління виділить коней, брички, автомашини тощо.

Кор.: І останнє запитання – коли юні глядачі зможуть подивитися цей фільм?

В. Мисиков: Фільм вийде на екрани не пізніше майбутніх весняних канікул. За традицією, ми вперше демонструємо фільми в тих місцях, де провадили зйомки. Так що ізюмчани першими ознайомляться з «Розповіддю від першої особи».

*Надається з незначним скороченням

Автор: Інна Можейко