Харківське метро, універсам та нові квартири: що будувалось в області 50 років тому

28.09.2021 14:10 Хронограф
Коллаж: "Слобідський край" Коллаж: "Слобідський край"

У липні 1968 року було закладено Харківське метро. У вересні 1971-го, підводячи підсумки за три роки, журналісти порівнювали кількість вийнятого грунту з горою Малий Арарат. Що ще будували та вдосконалювали на Харківщині у вересні 1971 року – читайте в нашому огляді.

№ 174 від 4 вересня

Високий накал

Почався четвертий рік будівництва нашої підземки. Він ознаменувався приємною подією – шостою збійкою, про яку вже розповідала «Соціалістична Харківщина». Цікаво оглянути шлях, пройдений метробудівцями від «першого ковша».

Є красномовні факти, які свідчать про те, що будова тисячами «нитей» зв’язана з різними підприємствами нашої країни. Заводи Дніпропетровщини, наприклад, надсилають тюбінги, ліс надходить з Комі АРСР, кабелі постачає Бердянськ. «Тилом» метробуду є по суті вся країна.

Але не тільки матеріальним забезпеченням доводиться займатися різним містам Радянського Союзу. Вони шлють до Харкова кадри, без яких наше місто ніяк не могло б обійтись.

Нині основне завдання метробудівців – прокласти підземні коридори, закріпити їх, ізолювати від води. Наступ ведеться на породу і вологу. Скільки ж, наприклад, за ці роки вийнято, піднято на-гора і вивезено до місць звалювання ґрунту? Ось запис. Виявляється – 276,5 тисячі кубометрів. Багато це чи мало? Уявити важко. Що ж, вдамося до деяких підрахунків. Нині породу вивозять за місто і там звалюють у яри. Мислено зберемо знову тисячі видобутих з-під землі кубометрів ґрунту і почнемо насипати, скажімо, у циліндр діаметром 10 метрів. Незабаром він підніметься вище за найвищі харківські споруди, сягне за хмари, витягнеться угору на 3500 метрів. Урівень з таким своєрідним пам’ятником прохідницькій праці був би Малий Арарат, а от вершина Етни курилася б десь на 250 метрів нижче.

Читайте також: Як у Харкові цирк будували

Відомо, що «одягом» для тунелів служать тюбінгові кільця. Їх монтують з чавунних або залізобетонних «сегментів». Прохідники виймають породу, одночасно нарощуючи «оболонку» схованої під землею швидкісної міської магістралі. Це – складна справа. Вона потребує багато часу і зусиль. За три роки на «обшиття» підземних коридорів пішло 30.587 тонн чавуну і близько 10.000 тонн збірного залізобетону.

З початку будівництва метро пройдено майже вісім кілометрів перегінних і станційних тунелів. Це значить, що змонтовано близько 8000 кілець. Якщо взяти до уваги, що «типовим» на метробуді є кільце, складене з 12 тюбінгів, то виходить: кількість сегментів, використаних для закріплення підземних коридорів на харківському метро, уже наближається до 100.000!

Дуже красномовними можуть бути деякі цифри, знайдені у журналістському блокноті, коли розглянути їх через призму натхненної праці молодого колективу метробудівців.

В. Донін

№ 172 від 1 вересня

Харків, місто моє. Червоношкільна набережна забудовується

№ 174 від 4 вересня

Квартири стали кращими

Під час перебування харківських проектантів у Челябінську гостям показали дев’ятиповерхові будинки, що мали поліпшене планування квартир. Було вирішено запозичити досвід уральців. Незабаром після повернення до Харкова перші креслення нової споруди лягли на папір.

Тепер на вулиці Космонавтів уже закінчується викладання першого такого будинку. Зовні це дуже красива споруда: вона облицьована декоративними шлакобетонними плитками. Хоч будова значною мірою має експериментальний характер, «челябінець», безперечно, сподобається його майбутнім мешканцям. Площа усіх квартир більша, ніж звичайно. Розташування кімнат та внутрішні функціональні зв’язки поліпшилися відносно усіх будинків подібних серій.

Так, трикімнатна квартира тепер має площу 44 квадратні метри, кухня – 6,7, стелю «піднято» до 2,7 метра над підлогою. Кожна квартира матиме вбудовані шафи, лоджії.

На першому поверсі розташується промтоварний магазин. Тут будуть відділи одягу, взуття, галантереї та інші. На поверхах з другого по дев’ятий мешкатимуть 48 сімей.

Читайте також: Як у Харкові "Акварену" будували

Нині закінчуються мулярські роботи. Їх веде бригада з тресту «Житлобуд № 1». Виконуючи змінні завдання на 120 процентів, муляри прагнуть якнайшвидше забезпечити фронт робіт для опорядників. Новий будинок буде здано під заселення у четвертому кварталі. А наступного року у нього з’являться «близнюки» і на інших житлових масивах міста.

А. Шаров

 № 179 від 11 вересня

Подарунки новоселам

Тих, хто приїде працювати в радгосп «Вільшанський» на Дергачівщині, чекає хороший подарунок – новий будинок.

В цьому році радгосп почав спорудження 10 трикімнатних будинків – з кухнею, верандою, льохом, 12 сотками землі під сад та город. Нинішньої осені відсвятковують новосілля 4 сім’ї, а до кінця п’ятирічки – 50.

– На яких умовах радгосп надає будинок? – запитали ми директора господарства О. З. Колесника.

– Новосел (а ним може бути і житель Харкова) одержує будинок, а платити внесок у вигляді квартплати почне тільки через 5 років. Значну частину вартості житла сплачує радгосп. Після виплати певної суми будинок стає власністю новосела.

На спорудженні цих будинків застосували черепашникові блоки з дальшим обкладенням цеглою. Черепашник має великий термічний опір. Влітку він захищає від спеки, взимку зберігає тепло навіть у люті морози.

…Чепурні будинки з широкими вікнами, просторими верандами чекають на новоселів.

В. Іванов

№ 175 від 5 вересня

У Шебелинському газовому управлінні вперше в Радянському Союзі проведено промислове випробування двухсекційного кульового сепаратора ДУ-2400 РУ64 атм. За допомогою цієї установки протягом доби можна якісно очистити 3,5 мільйона кубічних метрів газу від води, конденсату та механічних домішок. Завдяки впровадженню нового сепаратора продуктивність праці на цій операції підвищиться в 3,5 раза.

На знімку: загальний вигляд нової установки. Фото І. Гейка

№ 176 від 7 вересня

Легені міста

Днями на заводі імені Малишева з’явилась гідрометеорологічна новинка. Це – стаціонарний кіоск з набором приладів для проведення щоденного аналізу атмосферного повітря. Прибори покажуть навіть невелике відхилення від норми. Це буде сигналом для пилогазоочисних установок: працювати активніше. Дев’ять таких гідрометеорологічних кіосків буде встановлено на підприємствах Харкова, зокрема на заводах ХТЗ, «Серп і молот», «Харпластмас» тощо.

Вже третій рік діє при міській санітарно-епідеміологічній станції хімічна лабораторія по контролю за атмосферним повітрям. Спеціальна пересувна установка бере його проби в різних кінцях міста. Саме завдяки цій роботі було подано слушні рекомендації по спорудженню нових «легень» міста.

В. Альховська, санітарний лікар Харківської міської санепідемстанції

№ 176 від 7 вересня

Перший «САМ»

У 607-му мікрорайоні Салтівського масиву з’явився перший продовольчий магазин самообслуговування – «Сам» на 20 робочих місць. В ньому вдало поєднано суворість бетону з прозорістю скла і міцністю металу. В центрі просторого залу, який не має колон, на зручних вітринах, у відкритих холодильниках, фасовані бакалійні товари. Широкий вибір продуктів у відділах гастрономічному, м’ясному, рибному, молочному, хлібобулочних виробів, кондитерському. Полегшено працю продавців: механізовані трудомісткі процеси. На прилавках оригінальні ваги, що вказують на вартість зваженого.

Читайте також: Як Харківщина за модним бумом поспішала

На Червоношкільній набережній відчинив двері магазин № 12 площею 1000 квадратних метрів. Крім широкого вибору продуктів, тут добре представлено товари-супутники – господарські, побутові.

У Харкові нині діє 1297 промтоварних і продовольчих магазинів, у тому числі 54, відкритих цього року.

Г. Бабич