«Космонавт» та інші: що нового з’явилося на Харківщині у жовтні 1971 року

29.10.2021 14:30 Хронограф
Фото: газета "Соціалістична Харківщина" Фото: газета "Соціалістична Харківщина"
У далекому 1971 році Харківський велозавод випускав 68 000 велосипедів на місяць. Велосипедний «бум» захопив тоді людей різного віку, і велозавод випускав і жіночий варіант, і дитячий. Саме у жовтні 1971-го, 50 років тому, у продаж надійшов легендарний велосипед для дітей «Космонавт». Але це – не єдина цікава подія того часу. Наприклад, рівно 50 років тому почали облаштовувати перший ескалатор Харківського метро.

  № 208 від 23 жовтня

Цей велосипед з нетерпінням чекали малюки. Нарешті він надійшов у магазини Харкова і викликав справжнє захоплення дітлахів. Велосипед розрахований на дітей віком від 4 до 12 років. Висоту сідла можна при бажанні легко змінювати. Конструктори створили на колесах спеціальні опори, які згодом, коли дитина підросте, можна зняти.

Перша партія нових велосипедів «Космонавт» надійшла у магазини Харкова. До кінця року робітники Харківського велосипедного заводу випустять понад 10 тисяч дитячих веломашин.

На знімку: секретар комсомольської організації складального цеху Люба Литвинова з новим велосипедом «Космонавт».

Читайте також: Побут у СРСР: що нового з’явилось у господарок Харківщини 50 років тому

№ 211 від 26 жовтня

Новоселів стає більше

Десятки новобудов здано нещодавно в експлуатацію на Краснокутщині. У селі Качалівка напередодні Жовтневих свят відкрито клуб на 450 місць. Крім основного просторого залу, фойє, в клубі є хороший спортивний зал, достатня кількість приміщень для занять та репетицій учасників художньої самодіяльності. Клуб на 300 місць збудовано в колгоспі імені Постишева. Жовтень став місяцем новосіль і для багатьох жителів районного центру.

Читайте також: Трансплантологія та кріобіологія: що винайшли харківські медики 50 років тому

 № 205 від 17 жовтня

На будівництві метро готуються до збійки

До чергової збійки на шостій дільниці (Подольський провулок – станція Левада) не більше десяти метрів. Мало не півкілометра в складних умовах кесонних робіт залишилося позаду. Особливо відзначилася бригада прохідників, якою керує Ю. Д. Нікітін.  З кожною годиною все ближче до урочистої миті – чергової збійки. Новина і на будівельному майданчику станції «Площа Тевелєва». Тут прокладено похилий вхід станції. На фото: начальник дільниці В. А. Даніелян, керівник зміни Б. М. Чуриков і апаратниця А. А. Кочетова підтримують зв’язок із забійниками, які наближаються від станції Левада. Маркшейдери Л. С. Коваленко та Н. Т. Боханок, які уточнюють напрямок установки першого ескалатора Харківського метро.

Фото: газета "Соціалістична Харківщина"