Віком 5 000 років: як на Зміївщині знайшли найстародавніше на Лівобережжі житло

25.07.2021 13:45 Хронограф
Коллаж: "Слобідський край" Коллаж: "Слобідський край"
У липні 1971 року археологи під час розкопок на Зміївщині поблизу смт Лиман виявили залишки житла, яке існувало 50 століть тому.

Про розкопки цього унікального житла розповідала газета "Соціалістична Харківщина" у № 147 від 28 липня 1971 року:

"Кілька років юні археологи харківської середньої школи № 6 разом з співробітниками історичного музею вели розкопки на місці стародавнього поселення. І ось знахідка: біля Змієва виявлено залишки житла, яке існувало 50 століть тому. Це перше поселення мідного віку, відкрите на території Лівобережної України.

Читайте також: Унікальну знахідку виявили археологи в селі під Харковом

На глибині одного метра натрапили на овал неправильної форми площею 80 квадратних метрів. Ножами і щіточками розчистили ґрунт від решток глиняних стін, попелу. Нарешті – тверда підлога, залишки чотирьох вогнищ. Вони було обмазані глиною та мали глинобитне склепіння. Ями вогнищ овальні, видовжені із заходу на схід на один метр. Служили печі взимку для обігрівання. У західний частині вогнище, на якому готували їжу. Тут, біля підпорного стовпа, мабуть, було вікно. У житлі на поселенні Сердюкове-2 знайдено уламки глиняних горщиків і мисок з округлим дном, старанно зроблених без допомоги гончарного круга. На поверхні посуду збереглися сліди гребінця та відбитки шнура. Це чи не найстаровинніша шнурова кераміка.

Недалеко від входу у житло знайшли кремінний ніж-кинджал з зеленувато-бурого кременю довжиною 11,6 сантиметра, а біля вогнища – масивну скребачку з кременю, а також уламки мотики для обробки землі.

Читайте також: Стародавні золоті прикраси знайшли на Харківщині

Цікаво, що у найбільшому вогнищі виявлено шар жовтої фарби – вохри, якою були посипані кістки тварин і риб. Як відомо, жовта фарба асоціювалася у стародавніх людей з життєдайною силою сонця" . Підпис - Є. Пузаков, старший науковий співробітник Харківського історичного музею, керівник археологічної експедиції.

Читайте також: Як в Ізюмі кіно знімали