Знищена краса. Дробицький Яр у Харківській області

28.03.2022 18:15 Хронограф
Ті, хто "авсвабаждає" нас від нацистів,  наругалися над пам'ятю єврейського народу Ті, хто "авсвабаждає" нас від нацистів, наругалися над пам'ятю єврейського народу
Поблизу невеличкого села Затишшя на Харківщині, що входить до Вільхівської сільської громади, у східній його частині розташоване урочище Травницька долина. Зараз воно має назву неіснуючого нині хутору Харківського повіту. Це –Дробицький Яр.

Вермахт окупував Харків 24 жовтня 1941 року.  Радянська влада і офіційна пропаганда до останнього дня запевняли, що місто не здадуть, а всякі сумніви в цьому — це дії «панікерів» і «диверсантів-провокаторів». Такі «запевнення» лише дезорієнтували людей. Для єврейського і циганського населення, яке не встигло евакуюватися і фактично було «здане» на поталу нацистам, це обернулося катастрофою.

Зі спогадів бабусі – організованої евакуації приречених на знищення не було, як такої. Дідуся, інженера-електрика, із заводом вивезли до Кемерова у вересні. Бабусю, бухгалтера ФЗУ, разом із 7-річним сином, двома виховательками та сорока фабзайцями вкинули в "столипін" і вивезли, коли передові дозори 55-го корпусу вермахту вже вийшли до Покотилівки.

Вже п’ятого грудня в окупованому Харкові розпочався перепис населення. Євреїв вносили до окремих списків. 14 грудня військовий комендант Харкова видав наказ про переселення усіх «жидів», включно з грудними дітьми, до покинутих бараків часів будівництва ХТЗ. Іх гнали пішки уздовж Московського проспекту. Того, хто не виконає наказу, чекав розстріл.

Майже одразу почалися розстріли — приречених партіями у 250—300 чоловік гнали до Травницької долини.

На початку 1942 року єврейське гетто Харкова припинило своє існування. Щонайменше 15 тисяч євреїв знищили нацисти у Дробицькому Яру. Це друга, і тепер уже сумно відома назва Травницької долини.

Після Другої світової, коли була в розпалі «справа кремлівських лікарів» та «космополитів», і про євреїв згадувати стало недоречно, трагедія Дробицького Яру почала стиратися з пам’яті. Надто багато було тих, хто не дуже хотів про неї знати. Проте майже потайки протягом 60—80-х років чимало громадських організацій проводили дослідницьку роботу.

У 1988 році при Харківському відділенні Українського фонду культури Євген Лисенко і Віктор Бойко заснували програму «Дробицький Яр», збирали листи від родичів загиблих і створювали картотеку Голокосту. А в 1991 році оргкомітет прийняв рішення «Про увічнення пам’яті жертв фашизму, похованих у Дробицькому Яру» й оголосив відкритий конкурс проектів меморіального комплексу. Перемогли співавтори О. Лейбфрейд і В. Савенков.

Меморіал будували довго, через нестачу коштів роботи часто припинялися. Проте від початку цю ініціативу підтримала Всесоюзна рада єврейських громад, потім до будівництва долучилися різні організації: концерни «АВЕК» й «УПЕК», завод ім. Малишева й авіазавод, «Турбоатом», «Хартрон», підприємці, міжнародна організація «Джойнт», банки міста, що передавали кошти до благодійного фонду «Дробицький Яр». Керував будівництвом С. Іщенко, визнаний урядом Ізраїлю «Праведником миру».

Вартість будівництва склала близько 3 млн грн. Це Знак Менора, під’їзна автострада, пам’ятник-монумент та інші об’єкти. Меморіальний комплекс «Дробицький Яр» нині займає визначне місце в низці всесвітньо відомих пам’ятників трагедіям історії, таким як Хатинь, Варшавське гетто і Бабин Яр.

У лютому 2022 року під приводом винищення нацистів та бандерівців на нашу землю прийшли "асвабадітєлі". Але ось що дивно – "нацисти та бандерівці" побудували Меморіап загиблим у Дробицькому Яру і більш ніж тридцять років  його ретельно доглядали, а російські загарбники знищують пам'ять про загиблих та вбивають мирних людей.

1 березня росія завдала ракетного удару по київській телевежі, уразивши також територію меморіального комплексу “Бабин Яр”. Тоді загинули п’ятеро мирних киян та ще п’ятеро отримали поранення.

А 26 березня Офіційний канал Об'єднаної єврейської громади України повідомив: "26.03.2022 року на виїзді з м. Харкова (у бік м. Чугуїв) унаслідок артилерійського обстрілу ЗС РФ було пошкоджено монумент у вигляді Менори меморіального комплексу "Дробицький Яр".

З використанням матеріалів:

Геннадій Карпюк. Трагедія, про яку дехто не дуже хотів знати.

"Дзеркало Тижня". № 49 (628) 3 - 29 грудня 2006 року

Новинарня

Офіційний канал Об'єднаної єврейської громади України

 

Автор: Володимир Луканцевер