Як облаштувати столярну майстерню на заміській ділянці

Promo
02.11.2021 12:00 Корисно
Багато власників заміської нерухомості розглядають варіант облаштування власного столярного цеху.

Найчастіше домовласники мають на меті випробувати свої сили чи набути досвіду в майстерності деревообробки. Навіть коли є вміння роботи з деревом, у будь-якому разі для облаштування повноцінної майстерні треба буде знайти або побудувати нове приміщення. Зведення окремої будівлі дозволить домашньому вмільцю створити майстерню, яка відповідатиме всім його запитам та побажанням. Згодом це дозволить створити унікальні вироби з деревини.

Нове чи старе приміщення

Бажано зводити столярну майстерню на деякій відстані від житлових будівель, що легко пояснюється кількома незаперечними причинами.

  1. Шум. Для якісної та швидкої обробки заготовок необхідний якісний ручний інструмент, а також спеціальне обладнання. Зокрема, якщо немає в наявності, знадобиться купити фрезерний верстат по дереву в Харкові, переглянувши каталог за адресою https://www.vdr.com.ua/uk/harkov/oborudovanie/derevoobrabotka/frezernye-stanki-po-derevu.html, наприклад. Тут можна дізнатися не тільки вартість деревообробного обладнання, що цікавить, а й запитати про його технічні характеристики. Отримана інформація допоможе у виборі хорошого агрегата, адже для цього треба враховувати – габарити робочої поверхні (стола), параметри шпинделя, спосіб охолодження останнього. Також масу верстата та його надійність роботи. Крім цього, майстерню треба буде забезпечити потужною вентиляційною системою, яка також працює гучно.
  2. Запахи. Якою б не була хороша система вентиляції, повністю усунути аромат лакофарбових матеріалів вона не зможе.
  3. Пил. У процесі виконання деревообробних робіт обов’язково з’являється помітна кількість пилу, який мимоволі у вигляді сміття потраплятиме з майстерні до будинку.

Головні рекомендації

Як рекомендують досвідчені столяри, які мають подібні майстерні, мінімальна довжина робочого приміщення має бути не меншою ніж 4 метри. Тому невеликого сараю або комори площею 6–7 квадратних метрів буде замало. У такому приміщенні буде важко розмістити не лише потрібне обладнання, а й готові вироби з дерева.

Коли зводиться нова будівля під майстерню, велику увагу треба приділити надійності фундаменту, адже йому доведеться витримувати обладнання, яке вібрує.