Як підготувати піч до опалювального сезону

26.10.2023 18:20 Корисно
Фото: vash-komyn.uz.ua Фото: vash-komyn.uz.ua

Ось-ось настануть холоди, і перш ніж починати топити піч, її треба підготувати до роботи. Завдяки цій профілактиці вам удасться уникнути багатьох бід. 

Рятувальники нагадують: кожного року з початком опалювального сезону кількість пожеж з побутових причин збільшується через неготовність опалювальної системи приватних будинків до роботи. Тож не нехтуйте безпекою і використовуйте останні теплі дні, щоб навести лад у димоході та підлатати, якщо є потреба, піч.

Починайте підготовку пічі до опалювального сезону з простого: уважно огляньте її та димохід на наявність шпарин та шпаринок. Якщо ви знайшли їх, треба ретельно все зашпарувати, бо порушена герметичність може призвести до біди. 

Пам’ятайте, що кожна піч повинна мати перед топковим отвором металевий лист на підлозі розміром 50 на 70 сантиметрів. Це допоможе, якщо випаде вугілля. Адже відомо – одна маленька вуглинка може стати причиною великої пожежі.

Перевірте стан знімних елементів – дверцят та колосників. У разі потреби їх доволі легко можна замінити.

Ну і нарешті найбрудніша робота – трусити сажу з димоходу. Це головне, що обов’язково треба зробити, саме від його стану залежить пожежна безпека. Для цього знадобляться спеціальний йоржик і трос.

Діаметр щітки-йоржика повинен відповідати діаметру димохідної труби або бути більшим на 1–2 см (якщо буде меншим, то якість очищення буде знижено, а якщо набагато більшим – ризикуєте пошкодити труби).

Є два основні види щіток для очищення димоходу – металева і пластмасова. Металева більш довговічна і якісніше очищає від сажі, ніж пластикова. Для цегляного димоходу рекомендується використовувати металеву, а для інших видів можна використовувати обидва види щіток-йоржиків.

Довжина троса не повинна бути меншою довжини димоходу. Трос може бути цілісний, а може складатися з гнучких метрових ручок, що з’єднуються між собою.

Щоб чистка грубки від сажі не доставляла масових незручностей, існують нехитрі поради, які допоможуть якщо не впоратися з проблемою одразу, то хоча б полегшити весь процес чищення.

    Піч чиститься тільки зверху, тобто доведеться піднятися на дах.

    Для роботи слід вибирати безвітряний день, щоб сажа не розлетілася по всій окрузі.

Щоб запобігти утворенню великої кількості сажі на наступний рік:

  •         для розпалювання печі не використовуйте композитні матеріали, оскільки вони провокують утворення сажі;
  •         при викладенні печі обов’язково враховуйте всі нормативи і вимоги;
  •         спалення в топці пластику, а також будь-яких інших побутових відходів категорично заборонено;
  •         також для розпалювання не підходять дрова хвойних порід, оскільки вони виділяють смоли, що й осідають у вигляді сажі.

Якщо ви сумніваєтеся, що впораєтеся з очищенням грубки від сажі, то завжди можна звернутися до спеціальних організацій. У них є спеціальні засоби та професійне обладнання. 

Раніше ми писали про волоські горіхи: правила збирання та підготовки до зберігання .

Раніше ми писали також, як зробити компост з падалиці .

Також ми писали про правила викопування та зберігання на зиму моркви

Автор: Ірина Мнішек