Як підготувати пластикові вікна до зими: 4 етапи осіннього утеплення

11.10.2023 17:20 Корисно

Зима близько, і вона навряд чи буде легкою. Тож підготовку треба починати вже зараз, і розпочинати варто з вікон. Сьогодні – наші поради щодо пластикових вікон, бо тут є особливості. 

Зараз ще є час для того, щоб підготувати ваші пластикові вікна до настання холодів та максимально їх утеплити. Адже відомо, що саме через погано підготовлені до зими вікна з дому «втікає» до 30 % тепла. 

Позбуваємося бруду

Перше, з чого треба почати – з миття скла. Здавалося б, це суто питання гігієни, але ж ні. Через брудне скло погано проходе сонячне світло взимку, і додаткова можливість трохи зігріти помешкання послаблюється. До того ж «хвилі», які утворилися з бруду, затримують вологу та не дають їй вільно стікати – отже, вода буде затримуватися в стоках.
Але вимити скло – це лише перший крок. Для пластикових вікон дуже важливим є миття рам та фурнітури. 

Не використовуйте для миття рам їдкі та абразивні засоби, а також металеві мочалки – ви ризикуєте зіпсувати пластик. 
Скористайтесь м’якою губкою або ганчіркою та гелями для миття.

Приділіть увагу дренажним каналам – там зазвичай накопичується бруд, який сприяє застою води. Видаліть бруд з них звичайною зубочисткою. 
Перейдіть до притискних роликів – їх краще чистити жорстким пензликом. 

Працюємо з ущільнювачами

Це дуже відповідальний етап, адже саме через зіпсовані ущільнювачі усередину проникають не тільки звуки та пил, але й найстрашніше – холодне повітря. Тобто температура у вашій кімнаті взимку залежить саме від цього. Уважно продивіться кожну ділянку по периметру вашого вікна, чи не пошкоджені вони. Якщо таке сталося, доведеться виправляти ситуацію.
Насамперед потрібно купити ущільнювач аналогічної моделі в магазині або на базарі. Не беріть перший-ліпший: ущільнювачі розрізняються за формою посадкового місця.
Старий ущільнювач зніміть за допомогою плоскої викрутки, посадкове місце змастіть силіконом, а потім установіть на це місце новий. До речі, час від часу навіть непошкоджені ущільнювачі краще змащувати. Залишки силікону можна використати для змазування рухомих механізмів.

Змазування рухомих механізмів

Спочатку треба знайти, чим змазувати. Ні в якому разі не використовуйте звичайну олію – це серйозна помилка. Така олія швидко висихає і перетворюється на справжню «наждачку». За кілька місяців експлуатації вона здатна пошкодити рухомий механізм кожної стулки так, що його потрібно буде міняти. Тому не варто економити і краще купити імпортне мастило – воно більш густе і тримається набагато довше. 

Налаштування фурнітури

Взимку рама повинна більш щільно притискатися до склопакета: тільки так можна унеможливити потрапляння холодного повітря всередину. Для виконання дії вам знадобиться шестигранний ключ. 

  •     Горизонтальні боки регулюються по панелях знизу і зверху. Придивіться уважніше: в них є спеціальний отвір для ключа шестигранника.
  •     Регулювання верхньої панелі проводиться тоді, коли вікно відкрите. Підведення краю здійснюється обертанням ключа вправо.
  •     Якщо вікно знаходиться на першому поверсі і до нього можна дістатися зовні, то відкривати стулку не доведеться. Розташована знизу петля дозволяє регулювати вертикальні боки. Щоб дістатися до шестигранного отвору, попередньо зніміть захисний ковпачок.
  •     Щоб сила притискання рами профілю збільшилася, потрібно стежити за ексцентриками. Для цього поверніть їх праворуч. Орієнтиром послужать спеціально нанесені позначки, що визначають силу притискання. Увага! Якщо позначка повернута в бік ущільнювача – притиск сильний. Можна ексцентрик повертати звичайними плоскогубцями.
  •     У місцях, куди заходять петлі, розміщені пристрої, що відповідають за силу притискання. Як її визначити? По тому, наскільки сильно виступає язичок. Чим довший, тим сильніший притиск рами до вікна. Регулювання зазвичай виконується ключем шестигранником. Ні в якому разі не допускайте сильного тиску на язичок! Це неминуче призведе до швидкого зношування і повного виходу з ладу віконного ущільнювача.
  •     Не нехтуйте регулюванням петель, переводячи пластикові вікна на зимовий режим. Зверніть увагу: на нижній петлі більшість виробників передбачили захисний ковпачок, який знімається. Після цього виконується прикручування спеціального болта.

Схема регулювання пластикових вікон при підготовці до зими


Якщо ви все це зробили, регулювання пластикових вікон до зими завершено. Все доволі просто: головне – бути акуратними і послідовними. 

Підготовка пластикових вікон до зими – це важливий етап у збереженні комфорту та тепла у вашому будинку під час холодної пори року. Виконання цих простих порад допоможе зменшити витрати на опалення і зберегти затишок у вашому житлі. Не забувайте, що ретельна підготовка вікон також може подовжити їх службу та допоможе зробити ваш будинок більш енергоефективним.

Раніше ми писали про волоські горіхи: правила збирання та підготовки до зберігання .

Раніше ми писали також, як зробити компост з падалиці .

Також ми писали про правила викопування та зберігання на зиму моркви

Автор: Ірина Мнішек