Як зробити обігрівач, що не залежить від електрики

15.11.2023 17:20 Корисно

Якщо забезпечення вашої домівки теплом – справа суто автономна, можете сміливо пропустити цей матеріал. А ось усім іншим наші поради з виготовлення приладів обігріву, які працюють на свічках, можуть стати у пригоді. 

Готуючись до нелегкої зими за можливих блекаутів, ви начебто все зробили: запаслися теплим одягом, ковдрами, водою та їжею, утеплили вікна та двері, придбали свічки, повербанки та акумуляторні ліхтарики. Приготували навіть спальники та туристичну пічку з газовими балонами. Залишається лише одне – вирішити питання з обігрівом в умовах, коли ані газу, ані електрики, ані гарячої води немає.

Читайте також: Як підготувати піч до опалювального сезону

Ви ж знаєте, що в багатоповерхівках категорично заборонено встановлювати «буржуйки» та дизель-генератори, а інверторні генератори на балконі – це й чад, і гуркіт, і зіпсовані відносини із сусідами. 

Читайте також: Як перемогти блекаут: враховуємо минулорічний досвід

Але не замерзати ж, якщо опалення не буде! Тому тримайте два рецепти виготовлення найпростіших обігрівачів. 

Зверніть увагу: вони – на крайній випадок, коли всі інші варіанти «не працюють», і розраховані на те, щоб підігріти невелике приміщення. Тож перше, що ви повинні зробити, це визначитися, де саме збереться родина у крайньому випадку. А далі у вас є два варіанти дій, щоб виготовити найпростіші обігрівачі власноруч.

Обігрівач з бляшанок та свічки

Це рибальський винахід: завзяті поціновувачі зимової риболовлі робили такі, щоб обігріти намет. Зазвичай використовували декілька штук. Вам такий обігрівач допоможе обігріти невелику кімнату. 

Зробити його зовсім просто, та й матеріал зазвичай є під руками. Але краще зайнятися цим зараз, поки є час та тепло в оселі.

Отже, вам знадобляться: три консервні бляшанки (дві менші – 340 г, одна більша – на 440 г), смужки жесті (їх можна нарізати з ще однієї великої банки), шайби, гайки і саморізи та власне свічки – звичайні, розміром до 8 сантиметрів заввишки та товщиною до 2 см. Ну й інструменти – ножиці, пасатижі, викрутка (шуруповерт). 

Виготовлення піддону для свічного обігрівача з бляшанок

З однієї маленької банки зробити піддон для грубки. Усередину вставити утримувач для свічки. Для надійності його краще закріпити шурупами з двох боків. 

Прикреплюємо тримачі з ребрами жорсткості для свічного обігрівачаобігр

 До другої маленької банки прикріпити за допомогою шурупів і прес-шайб ніжки зі смужок жесті. Їх довжина – 12 см. Щоб вони були жорсткими, пасатижами зробити ребро жорсткості по центру смужки, яке звернене назовні. 

Збираємо теплоприймач майбутнього свічного обігрівача

Зібрати тепловловлювач. Вставити меншу банку у велику, а щоб між ними був зазор, покласти на дно меншої банки пару гайок на 10 мм. З’єднати конструкцію довгим шурупом.

на піддон зібраного обігрівача з бляшанок треба налити води

У піддон налити воду, щоб він не нагрівався. Свічку запалити. Зверху надіти ковпак-тепловловлювач. 

Свічка заввишки 8 см горить близько однієї години, активно поширюючи тепло навколо себе.

Обігрівач із свічок і квіткових горщиків

Це справжній хіт минулого сезону: потрібні всього лише три квіткові керамічні горщики різного розміру, які можна вставити один в один, металевий стрижень, шайби, болти та гайки. Ну ще підставка, якою може бути будь-що, що підходить за розміром, та власне свічки. Як показав досвід, для найбільшого горщика висотою 23 см та діаметром 18 см найкраще «працюють» чайні свічки або свічки висотою до 4 см у кількості 3–5 шт.

Автор конструкції – американський винахідник Дойл Досс, який зробив на цьому бізнес і продає такі обігрівачі по 25 доларів за штуку. В нас можна знайти аналоги за ціною від 500 до 700 гривень, але ж це можна легко та швидко зробити і самому. 

Треба просто з’єднати три горщики за допомогою металевого стрижня, перемежовуючи їх шайбами та гайками так, як це показано на малюнку. 

Схема обігрівача з квіткових горшиків та свічок

Краї горщика треба встановити на підставку, щоб забезпечити вільний доступ повітря до свічок, які потрібно встановити безпосередньо під «куполом» на піддоні для безпеки.

Принцип роботи простий – тепле повітря від свічок підіймається вверх, «вловлюється» горщиками, які відповідно нагріваються та довго його тримають. 

Як показала практика, такий обігрівач здатен підвищити температуру в закритій кімнаті площею до 20 кв. м від 15 до 20 градусів.

Увага! Перед першим використанням таку піч потрібно добре прожарити, щоб позбутися вологи, яка добре тримається в кераміці. І зберігати пічку треба ретельно загорнутою в целофан.