Готуємося до зими: як утеплити металеві вхідні двері

27.10.2023 18:20 Корисно
Фото: tsn.ua Фото: tsn.ua

А ви знаєте, що в холодну пору року через двері з дому втрачається до 15 % дорогоцінного тепла, а через металеві двері – ще більше? Саме тому одне з найважливіших завдань зараз – утеплення вхідних дверей. 

Збираємо матеріали

Неутеплені металеві двері – це найхолодніший варіант. Якщо ви не потурбувалися про це при встановленні або зекономили – заповнили прошарок між двома полотнами картоном або ватою, яка зазвичай швидко вбирає вологу та замерзає, віддаючи холод полотну, то настав час вирішувати питання кардинально. Для утеплення металевих дверей можна використати такі варіанти. 

  • Поролон. Це практичний, легкий у роботі матеріал, але він, як і вата, вбирає вологу і з часом кришиться, а тому потребує заміни кожні 2–3 роки. 
  • Пінопласт. Щільний, дешевий та легкий у роботі матеріал. Буває різної товщини. 
  • Мінеральна вата. М’який утеплювач, виготовлений на основі базальних та синтетичних волокон. Продається матеріал у рулонах та вже порізаних листах. Переваги – екологічність, стійкість до гниття, пожежна безпека, хороші теплоізоляційні властивості. Але згодом вата «збивається» і просідає під зовнішньою оббивкою.
  • Пінополіуретан. Продається у твердому та пінному стані. Є універсальним засобом і може використовуватися для утеплення різних поверхонь, ефективно закриває всі тріщини. Пінополіуретан водо- та паронепроникний, хімічно стійкий. Коштує більше, ніж інші утеплювачі, але має набагато довший термін служби. 
  • Пінофол. Комбінований матеріал зі спіненого поліетилену та фольги. Продається у вигляді рулону та має товщину в кілька міліметрів. Може утримувати тепло в приміщенні, але найчастіше використовується не як самостійний утеплювач, а як додатковий матеріал до основи.

Вам також можуть знадобитися для утеплення дверей рідкі цвяхи, монтажна піна, гідробар’єрна плівка, металовироби, дерматин, пластикові панелі, листи ДВП, МДФ, фанери тощо, скотч, ущільнювачі. З інструментів стануть у пригоді дриль, олівець, рулетка, шуруповерт, лобзик, захисні рукавички та окуляри. 

Послідовність дій

Зняти металеві двері з петель. Досвідчений майстер може цього і не робити, а працювати з прикріпленою конструкцією. Однак новачкові буде простіше, якщо полотно буде в горизонтальному положенні. 
Зняти всі накладні елементи, включаючи вічко, замок. Якщо конструкція передбачає вільний демонтаж хоча б одного з полотен, його просто потрібно акуратно тимчасово зняти. Якщо такої можливості немає, тоді спочатку зняти обшивку, потім – полотно. 

Створити ребра жорсткості, якщо їх усередині немає. Дерев’яні брусочки або металеві рейки повинні надійно кріпитися до металевого каркасу. Встановлювати їх потрібно максимально обережно, щоб не пошкодити основне покриття.

Заповнити порожнечу обраним утеплювачем. Укладаючи матеріал, необхідно постійно стежити за щільністю прилягання. Ребра жорсткості, а також щілини між шматками матеріалу рекомендується заповнювати монтажною піною. 

Далі йдуть монтаж знятого дверного полотна на місце та встановлення знятих раніше замків та вічка. 

Порада: для покращення технічних характеристик конструкції можна замінити дерев’яну накладку, що в основному монтується з внутрішнього боку вхідних металевих дверей, на лист МДФ або ДСП. Важливо не забути вирізати в ньому отвори для монтажу вічка та замка. 

утеплені двері

Останній акорд – ущільнювач

Простий спосіб перевірити, чи потрібно встановлювати ущільнювачі на дверний короб, це просунути папірець між полотном та коробом і зачинити двері. Потягніть за папірець: якщо ви легко його вийняли, полотно не щільно прилягає до короба. Тож вам потрібно скористатися ущільнювачем.

Вони бувають поролоновими або гумовими (більш ефективними, але й більш дорогими), а також можуть мати на одному боці клейку речовину. Це додаткова зручність: вам не доведеться змащувати ущільнювач самим. 

Гумові ущільнювачі можна підібрати за кольором дверей та необхідним розміром. Зверніть увагу на маркування: 

•    латинські літери D і О вказують на можливість закрити щілину до 5 мм;
•    літери P, V підказують, що приховати гумовим ущільнювачем можна щілину від 3 до 5 мм; 
•    літерами K і C позначаються найтонші вироби, які можуть приховати щілини з шириною до 3 мм.

З’ясуйте, скільки метрів ущільнювача потрібно для дверей та короба, – і вперед, до дій!

Етапи роботи 

  1.   Місце примикання полотна до короба потрібно ретельно очистити від бруду та жиру. 
  2.   Далі треба наклеїти ущільнювач на короб по вертикальній лінії. Знімати захисний шар треба поступово, щоб суміш, що клеїть, не висихала передчасно. 
  3.   Так само потрібно приклеїти гумову смужку на саме полотно в місці прилягання до короба. 
  4.    Всі смужки (і на коробі, і на полотні) повинні щільно прилягати одна до одної. На широких дверних коробах ущільнювачі можуть монтуватись у кілька рядів – це суттєво зменшить втрати тепла.

Перевірку результатів вашої роботи можна знову провести за допомогою папірця. 

Раніше ми писали про волоські горіхи: правила збирання та підготовки до зберігання .

Раніше ми писали також, як зробити компост з падалиці .