Як приготувати їстівні валентинки до Дня закоханих

12.02.2022 16:00 Корисно
narodna-pravda.ua narodna-pravda.ua
У Валентинів день закохані та люди, які просто приязно ставляться одне до одного, обмінюються привітаннями і подарунками. І це зовсім не обов’язково щось дороге, головне — щоб від щирого серця.

Символ свята — валентинки, а вони можуть бути різними. Приміром, можна спекти печиво у формі сердечок — це й буде валентинка на подарунок.

А щодо варіантів такої випічки, то їх безліч — солодкі й солоні, головне, щоб були смачними й романтичними на вигляд. Можна приготувати будь-яке печиво у формі сердечка. Випікаємо їстівні прикраси для нашої ялинки: рецепти імбирних пряничків Можна вирізати такі сердечка з випеченого коржа (приміром, бісквітного). Бажано тільки, щоб валентинки були червоними-рожевими, також вітається шоколад у будь-якому вигляді — і в тісті, і в глазурі. Кава й шоколад — що з ними приготувати

А для тих, хто ще не визначився, яке саме печиво випікатиме, пропонуємо декілька рецептів.

 

Печиво з джемом

vlnt-dgmФото: varenok.ru

Пісочне тісто, мабуть, найчастіше використовують для валентинок. А в цьому рецепті джем дозволяє «погратися» і зі смаком, і з кольором.

Знадобляться: борошно — 200 г, крохмаль — 100 г, цукрова пудра — 80 г, масло вершкове — 150 г, вершки (30 %) — 60 мл, джем (до смаку) — 100‒150 г, лікер (до смаку) — 1 ст. л.

Змішати у великій мисці борошно, крохмаль і цукрову пудру. Додати охолоджене вершкове масло. Ретельно перетерти виделкою масло з борошняною сумішшю. Додати вершки й перемішувати все виделкою, доки суміш не стане однорідною. Отримане тісто швидко сформувати у грудку, загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник на 3 години. Після цього охололе тісто розкачати в пласт завтовшки близько 4 мм. Формою вирізати з тіста сердечка. Половину залишити цілими, у решти зробити отвори у вигляді меншого за розміром сердечка. Викласти заготівки на пергамент і випікати в попередньо розігрітій до 200 °С духовці близько 7 хвилин, щоб печиво набуло персикового кольору. Готове печиво витягнути з духовки й дати йому охолонути. Змішати джем з лікером. На кожне ціле сердечко-основу нанести трохи начинки й покласти зверху печиво з вирізаним серцем. Отримане пісочне печиво присипати цукровою пудрою.

 

Шоколадно-кавові валентинки

vlnt-kfФото: lasttango.ru

Насичений шоколадний смак і колір цієї випічки, та ще й у формі сердечка, роблять це печиво чи не найкращим варіантом валентинки.

Знадобляться: борошно — 150‒175 г, масло вершкове (маргарин) — 100 г, цукор — 75 г, цукор ванільний — 10 г, яйця — 1 шт., порошок какао — 1,5 ст. л., кава розчинна — 1,5 ч. л., розпушувач для тіста — 0,5 ч. л.

Розтерти вершкове масло з цукром і ванільним цукром. Додати яйця, перемішати. Каву змішати з какао, борошном, розпушувачем, додати до масляно-яєчної суміші й замісити тісто. Готове тісто розкачати в пласт завтовшки близько 1 см, формою вирізати печива-сердечки. Деко застелити пергаментом, викласти на нього печиво. Поставити в заздалегідь нагріту до 180 °С духовку й випікати 12‒15 хвилин, до готовності. 

 

Печиво з шоколадом

vlnt-schklФото: pirogeevo.ru

Так, тут шоколад наявний тільки у вигляді вкраплень. Але це не робить печиво гіршим ні як смаколик, ні як подарунок на День закоханих.

Знадобляться: борошно — 250 г, масло вершкове — 175 г, цукор коричневий — 140 г, цукор білий — 50 г, ванільний цукор — 2 ч. л., яйця — 1 шт., розпушувач для тіста — 1,5 ч. л., сіль — 0,5 ч. л., шоколад чорний — 100 г.

Масло розтерти з цукром, вбити в масу яйця й перемішати. Окремо змішати просіяне борошно, сіль і розпушувач. З’єднати всі елементи, ретельно перемішати. Шоколад порізати на шматочки й додати до тіста, знову все перемішати. Отримане тісто викласти на харчову плівку або пергаментний папір у вигляді ковбаски. Загорнути, сформувати з ковбаски трикутник. На одній з поверхонь по всій довжині зробити тупою стороною ножа поглиблення — ямочку сердечка. Гострі грані трикутника руками заокруглити. Підготовлене таким чином тісто на добу (мінімум — на ніч) покласти в холодильник. Після цього прибрати покриття і нарізати тісто товстими пластинками (1,5‒2 см). Викласти печиво на застелене пергаментом деко на відстані 6‒7 см одне від одного. Поставити деко в попередньо розігріту до 180 °С духовку і випікати 15 хвилин. Після цього витягнути і залишити на деку, поки валентинки не охолонуть і трохи не затвердіють.

 

Рожеві валентинки

vlnt-rsvФото: vkusnyblog.ru

Червоне чи рожеве? І навіщо обмежуватись лише глазур’ю, коли можна зробити різнокольорове тісто, а покриття білим! Це і красиво, і не буденно.

Знадобляться: для тіста: борошно — 300 г, масло вершкове — 150 г, яйця (жовтки) — 2 шт., цукрова пудра — 0,5 склянки, ванільний цукор — 10 г, харчовий барвник червоного кольору; для глазурі: яйця (білок) — 1 шт., цукрова пудра — 3‒4 ст. л.

Холодне масло порізати на кубики. Борошно просіяти, додати до масла, посікти ножем. Додати жовтки, цукрову пудру та ванільний цукор і ще посікти ножем. Харчовий барвник розвести відповідно до інструкції на упаковці, додати його в тісто і швидко все замісити. Сформувати кулю, загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник на годину. Як спливе цей час, охолоджене тісто розкачати в пласт завтовшки близько 5 мм. Якщо тісто надто липке, можна підсипати трохи борошна. Вирізати з тіста печиво у формі серця, покласти на пергаментній папір для випікання. Деко з печивом поставити в попередньо розігріту до 180 °С духовку й випікати близько 15 хвилин. Потім витягнути з духовки й залишити остигати, тим часом приготувати глазур: охолоджений білок збити з цукровою пудрою. Охололі валентинки покрити глазур’ю і дати остаточно «дозріти».

 

Сирне печиво

vlnt-srФото: a-yashkina.livejournal.com

Солодкі валентинки — то добре. Але трохи солі в подарунку (та й у стосунках теж) не завадить. Тому — приготуйте цю смакоту, вам сподобається.

Знадобляться: борошно — 180 г, сир Гауда — 50 г, сир Голандський — 50 г, яйця — 1 шт., масло вершкове — 100 г, розпушувач для тіста — 10 г, спеції мелені (перець білий, паприка, мускатний горіх) — 0,25 ч. л. кожної, вершки (11 %) — 30 мл, фісташки — 20 г, арахіс — 20 г, кунжут — 1 ч. л.

Сир нарізати на невеликі шматочки. Яйця збити. У блендер покласти сир, масло, борошно, розпушувач, яєчну суміш (половину потрібної порції). Змішати до рівномірної суміші. Витягнути тісто, домісити його руками й залишити у прохолодному місці. Охололе м’яке тісто ще раз вимішати, розкачати в пласт завтовшки 3,5 см, вирізати з нього формою сердечки. Фісташки й арахіс очистити і подрібнити. До решти яєчної суміші додати вершки. Вирізані печива змастити вершково-яєчною сумішшю, посипати горіхами та кунжутом і викласти на деко. Поставити в заздалегідь розігріту до 200 °С духовку і випікати близько 25 хвилин. Такі валентинки категорично не варто пересушувати — вони через це втрачають свій сирний смак.