Чим пригостити подружок на дівочих посиденьках

07.11.2021 16:00 Корисно
crello.com crello.com
Карантинна буденність впливає на наше життя. Але все одно спілкування між найщирішими друзями (якщо відверто, то таких у кожного не так уже й багато) залишається. А коли це дівчата, то не обходиться без частування.

І таке пригощання на посиденьках має свої особливості. Юна господиня хоче показати свою вправність у кулінарній царині, і — не «як у мами», а — «мої фірмові страви». До того ж вони повинні бути, як то кажуть, у тренді — сучасними, такими, що готують і їдять зараз. Хочеться вразити подружок вишуканими продуктами та незвичним їх поєднанням — і водночас усе це не повинно коштувати надто дорого, бо ж марнотратство не є чеснотою, і ним нікого не здивуєш. А ще бажано, щоб кухонні клопоти не були надто обтяжливими, бо зустріч планується з метою поспілкуватися, поговорити, а пригощання — хоча й бажане, але не головне. Ось скільки всього доводиться враховувати, коли запрошуєш подружок «на чарку чаю і потеревенити»! Тому ми хочемо запропонувати декілька рецептів, які враховують більшість з вимог — звісно, крім індивідуальних уподобань.

 

Салат з креветками і фруктами

Фото: tveda.ru

Ананаси і креветки… Сучасно, вишукано, ще й смачно, будь-кого пригостити не соромно. Водночас — просто у приготуванні й не надто дорого. Саме те!

Знадобляться: креветки відварені очищені — 150 г, ананас консервований — 150 г, яблука — 1‒2 шт., салат зелений листковий — 100 г, майонез — 4 ст. л., сіль — за смаком.

Очищені яблука і листки салату нарізати соломкою, ананас — невеликими кубиками. Все з’єднати, додати креветки, заправити майонезом, посолити й ретельно, але обережно, перемішати. Викласти салат у підготовлений посуд, оздобити гілочками петрушки — і можна подавати.

 

Закусочний вафельний торт з куркою і грибами

Фото: patee.ru

Вафельні коржі — вже готові, з ними просто працювати. Та й «крем» цього торту не надто складно готується. А враження страва справляє цілком вишукане, навіть з натяком на «французьку» — завдяки сирному покриттю.

Знадобляться: коржі вафельні — 3‒4 шт., куряче філе — 800 г, печериці — 400 г, цибуля ріпчаста — 200 г, вершкове масло — 200 г, сир твердий — 150 г, вершки густі — 100 г, мускатний горіх мелений — на кінчику ножа, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком.

М’ясо нарізати на невеличкі шматочки, обсмажити разом з цибулею, нарізаною півкільцями. Гриби нарізати на невеличкі пластинки, обсмажити на маслі, додати мускатний горіх, сіль, перець і вершки. Останнім покласти обсмажене м’ясо з цибулею. Усе разом протерти через сито (подрібнити блендером — годиться будь-який з цих варіантів). Викласти отриману масу на вафельні коржі, як для звичайного торта. Останній шар на верхньому коржі має бути тонким, майже символічним. Сир натерти на грубій тертушці і посипати зібраний торт. Поставити в розігріту до 180 °С духовку і запікати до утворення золотавої скоринки. Після цього дати торту постояти — щоб охолонув і краще просочився. Подавати на стіл, прикрасивши зеленню.

 

Рулет зі свинини

Фото: everything.kz

А це вже, надто для початківця, майже важка артилерія кулінарної справи: м’ясо, ще й у духовці. Тож можна і похизуватися таким досягненням. А насправді такий смачнючий рулет готується дуже просто, з ним впорається навіть не надто досвідчений кухар, якщо додержуватиметься рецепту.

Знадобляться: м’якоть свинини — 1 кг, чорнослив без кісточок — 100 г, яблука — 2 шт., горіхи кедрові — 2 ст. л., сіль — за смаком, вершкове масло або маргарин для змащування — 1‒2 ст. л.

Свинину надрізати вдовж шматка, щоб утворилася «книжечка», розгорнути, відбити й посолити. Далі рівномірно розподілити по її поверхні попередньо замочений чорнослив, горіхи і нарізані тонкими пластинками яблука. Підготовлене так м’ясо згорнути рулетом, перев’язати суровою ниткою, покласти на змащене маслом деко й запікати при 180‒200 °С протягом 1,5‒2 годин (залежно від властивостей духовки). Під час запікання м’ясо потрібно періодично поливати рідиною з дека, якщо її мало — за необхідності додати води. З готового рулету зняти нитку, порізати на кружальця, полити соком, що утворився під час запікання, і подавати з відвареною картоплею або рисом. А можна — і як самостійну холодну закуску.

 

Тріска в тертій картоплі

Фото: gotovim-doma.ru

Для приготування такої риби використовується незвична оригінальна оболонка — навіть не кляр. І картопля замість повноправного гарніру тут виступає як другорядна — але аж ніяк не з точки зору смаку! — оболонка. А все разом дуже гармонійно поєднується.

Знадобляться: філе тріски — 500 г, картопля — 800 г, масло топлене — 100 г, яйця — 2 шт., борошно — 0,5 склянки, горіх мускатний тертий — на кінчику ножа, перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком.

Картоплю очистити, натерти на дрібній тертушці й злегка відтиснути. Змішати її з яйцями, заправити сіллю, перцем і мускатним горіхом. Філе тріски розрізати на шматочки бажаного розміру, посолити, поперчити, запанірувати в борошні. Підготовлену так рибу змастити картопляною масою і смажити на маслі по 3 хвилини з кожного боку. Підсмажену тріску перекласти зі сковорідки на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавати зі свіжими або консервованими овочами, оздобивши зеленню.

 

Банановий десерт

Фото: kamelenta.ru

Можна, звичайно, банан з’їсти просто так, між розмовами, й не помітити. Але в такому десерті він заграє новими барвами смаку, а це дуже цікаво.

Знадобляться: банани середні — 2 шт., цукор — 3 ст. л., сир кисломолочний — 300 г, сметана — 0,5 склянки, родзинки — 100 г.

Банани очистити, розім’яти виделкою або подрібнити блендером, додати до них цукор і розтерти в однорідну масу. Сир протерти через сито або пропустити через м’ясорубку і з’єднати з бананами. Додати родзинки, сметану і все разом ретельно перемішати. Підготовлену таким чином масу поставити в холодильник на годину. Готовий десерт розкласти порційно і подавати, присипавши попередньо молотими горіхами (які більш до вподоби), тертим шоколадом, кокосовою стружкою тощо.

 

Дуже шоколадний напій

Фото: desktoplux.com

Дівчат за вподобанням умовно можна розділити на «сокових», «чайних» і «кавово-шоколадних». Пропонуємо для останніх напій, у якому є і шоколад, і кава — а головне, цікавий смак, який досягається з мінімумом клопотів.

Знадобляться: шоколад чорний гіркий — 250 г, вода — 2 склянки, молоко — 1 л, цукор — 1 склянка, кава чорна — 0,5 склянки.

Розтопити шоколад у воді і ввести поступово (тонкою цівкою) гаряче підсолоджене молоко і каву. Розлити у стакани й подавати — можна і гарячим, і холодним.