Як приготувати каші без варіння

09.12.2022 16:50 Корисно
Фото: yuz.uz Фото: yuz.uz
Чим нагодувати родину, якщо немає світла – це питання номер один для українських господарок в умовах відключення світла – особливо, коли в домі електроплитка. Каші без варіння – це вихід, але за однієї умови: про приготування їжі треба подбати заздалегідь.

Каші без варіння на окропі

Частину відомих усім нам круп, які ми зазвичай варимо, достатньо просто залити окропом та залишити на певний час. Щоб якнайдовше зберегти страви теплими, варто їх добряче закутати у старий одяг або ж стару ковдру. 

Ячна каша. Залити окропом і залишити на дві-три години, щоб настоялася.

Пшоняна каша.  Ретельно промити, залити два рази на півгодини  холодною водою, щоб відійшла гіркота. Потім залити окропом і почекати годину – цього достатньо, щоб вона була готовою до вживання. 

Пшенична каша. Залити окропом, закутати в ковдру, щоб зберігалося тепло, та зачекати 30–50 хвилин, щоб настоялася.

Булгур. Цю кашу можна також не варити. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, а середній – 40 хвилин.

Читайте також: Як зробити настільну піч з двох консервних банок

Каші без варіння на холодній воді, кефірі або молоці

Для приготування цих каш узагалі непотрібна електрика – аби була рідина, якою можна залити крупу.   

Гречана каша. Коричнева гречка продається вже обсмаженою й висушеною. Крупу можна заздалегідь залити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватися від 5 до 10 годин – і їжа вже буде готовою. 

Перлова каша.  Добре промиту крупу і з вечора залити холодною водою. Настоюватися перлова каша має від 10 до 24 годин.

Кускус. Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20–30 хвилин для приготування. До речі, за наявності гарячої води вам вистачить 5–10 хвилин.

Вівсянка, або вівсяні пластівці. Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину.  Кефіром або  молоком можна залити ввечері. До речі, в окропі можна настоювати 20 хвилин.

У разі відсутності  електроенергії можна також заливати холодною водою  суху сублімовану їжу (супи, каші, пюре). 

Раніше ми писали також,  як пришвидшити приготування козацького кулешу .

Більше корисних порад щодо господарства під час війни читайте в нашому розділі "Корисно"

Автор: Ірина Мнішек