Ліхтарик із сірникової коробки та діода: робимо за три хвилини

04.12.2022 17:36 Корисно
Фото: tsn.ua Фото: tsn.ua
Зігрітися та підсвітити – такі головні завдання для кожного українця, особливо після блекауту 23 листопада, коли електрика зникла майже на добу.

Про  пічку з квіткових горщиків та чайних свічок, яку можна зробити за 20 хвилин та яка зігріє невелике приміщення, ми вже розповідали . Але це – стаціонарний пристрій, який дає невелику кількість світла. А от як підсвітити помешкання, щоб не витрачати свічки та дорогоцінний заряд мобільного телефона, коли вдома немає ліхтарика? Ну й навіть якщо він є – тримати його в руках не дуже зручно, а кудись повісити – теж, бо він дає спрямоване світло.

Запевняємо – за три хвилини, навіть не маючи паяльника, можна зробити невеликі світильники, які не дадуть вам розбити лоба в темряві. 

Читайте також: Як зробити світильник власноруч: три найпростіші способи

Отже, вам знадобляться лише порожня сірникова коробка, дві пальчикові батарейки, один світлодіод та... 5 копійок! Ті самі, які ви любите вставляти будь-куди. Сьогодні ви їх теж будете вставляти – саме монета в 5 копійок буде грати роль вимикача. 

Візьміть батарейки та вкладіть їх у коробку з-під сірників, ураховуючи їх полярність, тобто, щоб «плюс» однієї батарейки був поруч з «мінусом» іншої –  так би мовити, «валетом». Закрийте коробку.

Далі настає черга світлодіода. Нічого складного або того, що потребує якихось спеціальних інструментів, – просто загніть ніжки світлодіода так, щоб вони були схожими на підковки. 

Тепер вставте ваш діод вертикально між зовнішньою та внутрішньою частинами коробки таким чином, щоб загнуті ніжки світлодіода торкалися полюсів батарейок. 

Тепер візьміть ваші 5 копійок – і вставте їх у протилежний від діода бік сірникової коробки таким чином, щоб замкнути контакти на батарейках. Світлодіод засвітився – отже, ваш ліхтарик почав працювати.

Коли його світло вам буде непотрібне – просто приберіть 5 копійок з коробки та покладіть поруч, адже наступного разу  в темряві шукати монету буде не дуже зручно.

Читайте також: Як зробити настільну піч з двох консервних банок

Таких пристроїв можна зробити декілька і розставити заздалегідь там, де потрібно. Яскравого світла вони не дадуть, але  зорієнтуватися в хаті допоможуть. 

Безперечним плюсом цього засобу освітлення є, безумовно, пожежна безпека та суттєва економія, адже двох батарейок вам вистачить надовго. 

 

Автор: Ірина Мнішек