Як укласти шлюб у найкоротший термін

24.10.2021 14:00 Корисно
Фото: most-dnepr.info Фото: most-dnepr.info
Чи можливо оформити шлюб за одну добу? Де на Харківщині можна це зробити? Що для цього потрібно зробити та за яким алгоритмом діяти – розповідає наш юридичний консультант.

Для отримання фізичними особами адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, забезпечення реалізації гарантованого державою права на шлюб, Мін’юст запровадив реалізацію пілотного проєкту щодо державної реєстрації шлюбу в скорочені строки. Кабінетом Міністрів України було видано відповідне розпорядження від 13.07.2016 р. № 502-р. «Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо реєстрації шлюбу».

«Суть цього пілотного проєкту полягає у можливості зареєструвати шлюб у скорочений термін, зокрема за добу за принципом екстериторіальності, тобто не має значення місце проживання громадян, які бажають вступити в шлюб», – пояснила головний спеціаліст Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва.

Читайте також: Як правильно укласти договір довічного утримання 

Юристка розповіла, що для того, щоб скористатися сервісом з реєстрації шлюбу в скорочені строки, нареченим необхідно пройти кілька етапів. Перший – звернення до організатора державної реєстрації шлюбу, відомості про якого розміщені відповідним територіальним органом юстиції на офіційному сайті. У Харкові це можна зробити в двох місцях:

– у Комунальному підприємстві «Щасливе місто» (м. Харків, вул. Сумська, 10; м. Харків, просп. Тракторобудівників, 144);

– в обласному комунальному підприємстві Харківської обласної ради «Знахідка» (м. Харків, вул. Чернишевська, 51, корп. Б-1);

При зверненні необхідно подати такий пакет документів:

  • паспорти заявників (якщо новий ID-паспорт – обов’язкова наявність витягу про реєстрацію місця проживання);
  • ідентифікаційні коди;
  • оригінал документа, що свідчить про припинення попереднього шлюбу, якщо хтось із заявників раніше перебував у шлюбі;
  • для військовозобов’язаних заявників при заповненні анкети потрібно вказати дані військового квитка.

Читайте також: Продаж землі: як платити податок нерезиденту України

Анастасія Макеєва додала також, що заяву на одруження можна подати онлайн. Для цього необхідно зареєструватися на порталі та здійснити такі кроки:

  1. Обрати дату, час церемонії та відділ державної реєстрації актів цивільного стану, де наречені бажають зареєструвати шлюб.
  2. Сплатити державне мито та оплатити послугу, яку молодята виявили бажання отримати.
  3. Заповнити заяву, додати квитанцію про сплату та відскановані документи, що посвідчують особи молодят, а також, у разі наявності, – документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу.

«Заяви підписуються електронним цифровим підписом. У разі якщо заява не буде підписана електронним цифровим підписом, необхідно не пізніше 3 робочих днів після отримання повідомлення про результати її розгляду звернутись особисто до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для підписання заяви, сформованої на підставі звернення та пред’явлення оригіналів необхідних документів», – наголосила юристка. Як результат, ви отримуєте свідоцтво про шлюб у найкоротший термін.