Як успадкувати недоотриману пенсію

27.03.2021 14:00 Корисно
Фото: lexinform.com.ua Фото: lexinform.com.ua
Пенсіонерам, які проживають на непідконтрольній території, припиняють виплату пенсії через неотримання статусу внутрішньо переміщеної особи. Після їх смерті залишаються значні суми недоотриманої пенсії. Чи може їх отримати спадкоємець, пояснює наш юридичний консультант.

Як розповів адвокат Роман Чумак, члени сім’ї померлого пенсіонера, які проживали разом з ним на день його смерті, мають право на отримання недоотриманої пенсії померлого. Але Пенсійний фонд відмовляє їм через: відсутність статусу ВПО, відсутність бюджетних асигнувань на виплату пенсії померлим переселенцям, закінчення трирічного терміну давності.

Читайте також: Як вибрати адвоката: три головні поради

За останній час судами була напрацьована велика практика з питань стягнення недоотриманої пенсії померлої на непідконтрольній території людини. Найактуальніші рішення:

Щодо трирічного терміну давності – постанова Верховного Суду від 06.07.2020 у справі 750/8819/19, згідно з якою він не поширюється на правовідносини щодо отримання спадкоємцями померлого пенсіонера тих сум пенсії, які перейшли у спадок.

Щодо відсутності бюджетних асигнувань – постанова Верховного Суду від 14.02.2019 у справі № 287/273/17-ц, згідно з якою, як пояснив Роман Чумак, реалізація особою права, що пов’язане з отриманням бюджетних коштів не може бути поставлена в залежність від бюджетних асигнувань.

Щодо статусу ВПО – згідно з Порядком подання та оформлення документів, для призначення (перерахунку) пенсій не передбачено обов’язкового подання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для осіб, зареєстрованих на тимчасово непідконтрольній українській владі території).

«Для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера необхідними документами є свідоцтво про смерть, документи, що підтверджують родинні стосунки, і документ, що засвідчує особу заявника», – зазначив Роман Чумак.

Автор: Інна Можейко