Як забезпечити роботу ноутбука при відсутності електрики

18.04.2024 18:20 Корисно
Фото: derstandard.at Фото: derstandard.at

Блекаут, а потім – запровадження графіків відключення електроенергії знов повернули нас до необхідності забезпечити себе та родину електрикою та інтернетом, щоб можна було працювати вдома. 

На відміну від минулої зими, зараз ми розуміємо, що ця ситуація з електрикою на Харківщині, попри всю героїчну діяльність фахівців, всерйоз і надовго, тому варто мати запасні варіанти, тобто план Б.

Раніше ми писали також, як за три хвилини зробити ліхтарик із сірникової коробки та діода

Звісно, ніхто не може заборонити вам сидіти при свічках, швиденько переглядаючи, що там у телефоні, та чекаючи, коли ж таки дадуть світло. А якщо потрібно працювати? Та ще й через інтернет? 

Зрозуміло,  генератор – відповідь майже на всі питання. Але не всі можуть собі дозволити таку історію з бюджетом від 20 тисяч гривень плюс пальне та обслуговування. Ну, і в багатоповерхівці – це не варіант. Зовсім. 

Тож шукаємо альтернативи. 

Передусім звертаємо увагу на портативні накопичувачі електроенергії, або зарядні станції. Минулої зими вони були ну дуже популярні, але вартість зашкалювала. Зараз маємо широку пропозицію таких пристроїв у торговельних мережах. Маючи такий пристрій, можете заживити будь-який електричний прилад вдома, навіть холодильник або пральну машину. Але ж ціна також солідна – від 8 тисяч (але холодильник ви з такої станції не підживите) до 140 тисяч. 

Якщо це вас не влаштовує, але руки й голова на місці, шукаємо інші рішення. 

Ми також писали, Як зробити світильник власноруч: три найпростіші способи

Почнемо із забезпечення інтернетом.

Певна річ – смартфон, який можна використовувати як модем, підключаємо до лептопу. Для стаціонарного комп’ютера можна використати спеціальний USB-девайс. Але пам’ятайте, що за кілька годин тотальної відсутності електрики сотовий зв’язок зникає, а разом з ним – і мобільний інтернет. 

Якщо у вас є кабельний інтернет, а провайдер, як робить тепер більшість з них, спроможний працювати автономно, то ви підключаєте кабель – і проблем немає. Якщо потрібно під’єднати кілька пристроїв, у тому числі забезпечити вайфай для того ж телефона, вам потрібен роутер. 

Роутер можна заживити від звичайного павербанка. Але цей накопичувач дає на виході 5 В, а роутер потребує 9 або 12 В. Тобто вам знадобиться DC-DC підвищувач енергії та кабель DC5.5. Усе це неважко придбати – пропозиція є.

Комп’ютер або лептоп разом із роутером можна заживити від автомобільного акумулятора. Це поширений спосіб: багато хто так робив і був задоволений. Для цього вам потрібен інвертор 12 В постійної – 220 В змінної напруги. Інший варіант – під’єднати ноутбук до прикурювача, який просто заживити від автоакумулятора. 

Ціни на такі пристрої різні. Зрозуміло, що ринок миттєво реагує на ситуацію – і якщо є великий попит, вони стрімко рушать угору. Але витративши трохи часу на пошук, можна знайти цілком бюджетний варіант. 

Отже, не треба впадати у відчай. Блекаут і відключення електрики – явище неприємне, але це не кінець світу.

Автор: Ірина Мнішек, Павло Тарсов