Як зігрітися без електрики: три способи зробити сольову грілку власноруч

10.01.2024 17:20 Корисно

В холодний час один з найпопулярніших приладів – сольова (хімічна) грілка. Зробити її в домашніх умовах власноруч - нескладно і не потребує спеціальних знань з хімії. 

Зауважимо відразу: до нагрітої солі, яку насипали у мішечок або шкарпетку, вона не має жодного стосунку. Так, тією теж можна зігрітися – така грілка «працює» хвилин 20, але ж сіль треба якось нагріти, а для цього потрібен або газ, або електрика.

Хімічна сольова грілка побудована на принципі хімічної реакції з виділенням великої кількості тепла. Господині добре знають процес, коли в соду додають оцет. Одночасно відбувається утворення солі – ацетату натрію та слабкої вугільної кислоти, яка відразу ж розкладається на вуглець та воду. 

Раніше ми писали, як  зробити обігрівач, що не залежить від електрики

Ось цей ацетат натрію саме і знадобиться для виготовлення багаторазової хімічної грілки, яка здатна «працювати» 2–3 години. 

Варіант 1. Сольова грілка з готовим ацетатом натрію

Знадобляться:

  • Натрій оцтовокислий безводний* – 1 кг
  • Вода дистильована – 660 г
  • Ємності для варіння (з нержавіючої сталі) – 2 шт.
  • Ложка для помішування (з нержавіючої сталі) – 1 шт.
  • Кухонні ваги – 1 шт.
  • Пластиковий пакет (дой-пак)
  • Металева пластинка або пружинка

У тару налити 660 г води і всипати 1 кг натрію оцтовокислого безводного. Усе це поставити на водяну баню і починати нагрівати на середньому вогні, постійно помішуючи, до температури 80–100°С 

Усі кристали ацетату натрію мають розчинитися, а розчин стати прозорим.

Якщо розчин нагрівся понад 80°С, а кристали повністю не розчинилися або залишилася найтонша плівка поверх нагрітого розчину – слід додати поступово трохи води, продовжуючи нагрівати суміш. 

Зняти розчин з вогню, профільтрувати через тканину та розлити у спеціальні пластикові пакети (дой-паки).

Корисна порада:
Стежте, щоб нерозчинені кристалики натрію ацетату з посуду або рук  випадково не потрапили в розчин: навіть найменший такий елемент може стати центром кристалізації грілки, і вона спрацьовуватиме самовільно. За необхідності розчин можна профільтрувати через тканину.

Закласти у кожний активатор – металевий елемент (пружинку, пластинку, яку можна зігнути). Під час вібрації активатора  починається самонагрівання грілки.

*Техпроцес із 3-водним натрієм оцтовокислим відрізняється лише одним нюансом: води для нагрівання на водяній бані додається менше –  близько 10 % від загальної кількості ацетату натрію (в середньому на 1 кг натрію ацетату треба 50–100 г води), залежно від інтенсивності випаровування води під час нагрівання.

Як користуватися сольовою грілкою

Рідкий сольовий розчин у хімічній грілці перебуває в стані термодинамічної рівноваги. Тобто його фізико-хімічні властивості залишаються незмінними в певних ізольованих умовах. Для того щоб активувати грілку, потрібно вивести сольовий розчин із цього стану рівноваги. Це робиться за допомогою того самого металевого активатора – пружинки, монетки, палички тощо, – який закладається в упаковку з грілкою. Його потрібно перегнути, клацнути, натиснути і тим самим активувати склад хімічної грілки.

Завдяки цьому активатор стає центром початку кристалізації і початком переходу сольового розчину з рідкого стану в твердий. Цей процес відбувається з виділенням великої кількості тепла, і грілка нагрівається до температури близько 50°С.

Для того щоб запустити зворотний процес, сольову грілку необхідно нагріти до кімнатної температури, потім загорнути в тканину або рушник і помістити в киплячу воду на 10–20 хвилин, де вона знову набуває рідкого стану. Після охолодження у кімнатній температурі грілка готова до наступного застосування.

Крім того, якщо після нагрівання розчину на водяній бані до 75–80°С залишилася найтонша плівка з кристалів, то необхідно також додавати поступово воду, постійно помішуючи нагрітий розчин, до її повного зникнення. І тільки після цього розчин можна знімати з водяної бані і застосовувати за призначенням.

А ще ми писали також, як зберегти ноги в теплі взимку: способи стандартні та не дуже

Варіант 2. Сольова грілка з того, що є на кожній кухні 

Якщо купити ацетат натрію немає можливості, шукаємо інгредієнт на власній кухні – оцет та сода знайдуться в кожної господині, але повозитися доведеться трохи довше.

Взяти каструлю, влити туди 500 мл 9-%  оцту і поступово та обережно додати  4–5 чайних ложок соди. Це і є розчин ацетату, тепер потрібно його випаровувати. Поставити каструлю на слабкий вогонь та повільно кип’ятити. Робити це десь годину – розчин повинен зменшитись на 90 % в об’ємі та мати жовтуватий колір. Коли на стінках каструлі почнуть утворюватись дрібні кристали ацетату – це ознака того, що партія готова, і можна починати робити наступну, поки не навариться необхідний об’єм.

Готовий та відфільтрований перенасичений розчин можна перелити в грілку і покласти металевий активатор. Якщо такого активатора не знайшлося, можна вкинути один кристалик ацетату – і процес активується.

Цю грілку для  повторного використання також можна нагріти на водяній бані, щоб знову ацетат набув рідкої форми.

А ще ми розбиралися з наповнювачами зимового одягу: що повинно бути всередині, щоб було тепло

Варіант 3. Хімічна грілка «збірна»

Знадобляться: 

  • Сіль – 2 ч. л.
  • Мідний купорос – 3 ч. л.
  • Суха дерев’яна тирса – 20 г
  • Пластикова пляшка 0,5 л
  • Шматок алюмінієвої фольги або банки з-під напою

 Сіль і купорос подрібнити в ступці, перемішати з тирсою та пересипати у пляшку. Туди ж покласти шматочок алюмінію. Закрити кришку, струсити – і грілка готова. Коли знадобиться гаряча грілка, додати туди 50 мл води, і через 3–5 хвилин вона почне працювати, віддаючи тепло. Така грілка «працює» десь години дві.

 

Автор: Ірина Мнішек