Як зробити ємність для розсади із самополивом власноруч

31.03.2023 18:20 Корисно

Збираєтеся вирощувати розсаду, але не впевнені, що впораєтесь з регулярним поливом, бо у справах повинні залишати домівку? Спробуйте зробити такі ємності із звичайних пластикових пляшок. Плюсом таких пристосувань буде те, що ви врятуєте розсаду і від зайвого зволоження, і хвороб, які воно може спричинити.

Для однієї ємності нам знадобляться: дволітрова пластикова пляшка (краще непрозора), маркер або фломастер, лінійка, ножиці або гострий ніж, цвях або шило, 2 метри бавовняної або вовняної нитки та газета, якщо пляшка прозора. Якщо є перліт або вермикуліт – то теж піде у хід.

Процес виготовлення

Беремо кришку пляшки та проколюємо отвори шилом або розпеченим цвяхом – один або кілька (як варіант – один великий для шнура, а навколо – декілька маленьких – для дренажу). 

Створюємо ґніт з вовняної або бавовняної товстої нитки. Нарізаємо нитку на три однакові відрізки близько 40 сантиметрів у довжину. Зав’язуємо їх вузлом так, щоб з одного боку вийшли короткі кінці (близько 10 сантиметрів), а з іншого довгі.
Через центральний отвір пропускаємо короткі відрізки і притягуємо їх, поки вузол не упреться в кришку. Короткі частини будуть перебувати у воді, а довгі підуть у ґрунт.

Готуємо пляшку. Від денця відміряємо приблизно 13 сантиметрів і робимо позначку маркером. Потім від позначки по колу малюємо на пляшці лінію. Ножицями або ножем розрізаємо пляшку на дві частини. Верхня чаша з шийкою призначена під насіння, нижню використаємо як резервуар для води. Приміряємо: верхню частину шийкою вниз вставляємо у майбутній резервуар – вона не повинна доходити до дна десь на 5 сантиметрів, щоб ґніт вільно звисав у воді.

Готуємо  верхню частину під ґрунт. Якщо пляшка прозора, беремо звичайну газету. Таким чином зможемо захистити коріння нашої розсади від сонячного світла. До того ж  папір – це натуральний матеріал, навіть якщо потрапить у ґрунт під час пересадки, то нічого страшного. По-друге, газета допомагає утримувати вологу за рахунок своєї водопроникності. Отже, вистилаємо верхню частину пляшки газетою зсередини. Намагаємося щільніше притиснути її до бічних стінок, щоб збільшити корисний об’єм чаші. Прориваємо в папері кілька дірок і протягуємо через газетний шар наші ґноти. Загвинчуємо кришку, і перша частина ємності під розсаду готова. 

Заповнюємо ємність ґрунтом. Для підвищення гігроскопічності можна в ґрунт додати перліт, вермикуліт або обидва разом: вони допоможуть підтримувати водний і повітряний баланс ґрунту, також перешкоджають його ущільненню. 

Розміщуємо ґніт посередині ємності і починаємо заповнювати її підготовленим ґрунтом. Важливо, щоб усі три ниточки були всередині, а не по боках. Таке розташування забезпечує оптимальний розподіл вологи, і тоді корінню рослини буде простіше до неї дістатися.

Ємнітсть для розсади з самополивом. Етапи виготовлення

Наповнивши чашу на чверть, закручуємо один з ґнотів у вигляді спіралі. Продовжуємо укладати ґрунт, а коли ємність заповниться до половини, скручуємо ще одну нитку. Таку ж маніпуляцію проробляємо і з останнім ґнотом, а потім засипаємо ґрунтову суміш до верхнього краю чаші.

Робимо початковий полив. Обрізаємо зверху частину газети, добре проливаємо ґрунтову суміш водою і даємо їй вільно стікати протягом години. Нехай ґрунт гарненько просочиться, а ґніт намокне. Це допоможе воді швидше вбиратися в майбутньому.

Заповнюємо нижню частину (резервуар) водою. Перш ніж налити туди воду, у верхній частині резервуару проколюємо крихітний отвір – таким чином запобігаємо утворенню вакууму, і верхню частину можна буде легко витягнути за потреби, щоб додати води, пересадити рослину та помити. Наповнюємо нижню частину пляшки водою так, щоб у ній плавав ґніт, але не настільки, щоб вода торкалася кришки. До речі, заливати в цей резервуар можна не тільки чисту воду, а й розчини мінеральних добрив. 

Нам залишається тільки посіяти насіння і чекати сходів. 

 Догляд за системою самополиву

Приблизно раз на три тижні потрібно виймати верхню чашу, добре проливати ґрунт і промивати ґніт.
При тривалій експлуатації в резервуарі може з’являтися зелень – мікроскопічні водорості, які  ускладнюють рух води вгору по ґноту. Щоб запобігти цьому, використовуємо непрозорі пляшки або обертаємо всю конструкцію в світлонепроникний матеріал.
З часом ґніт (це ж органічний матеріал, схильний до розкладання) може стати непридатним. Але це процес тривалий: до того моменту, коли ґніт відслужить своє, рослини вже встигнуть відростити корені до рівня кришки. Нам залишиться тільки відкрутити кришку, і корені вже самі доберуться до води.

Раніше м и висали також про те, як підготувати насіння до весняної посадки,  про те, скільки насіння потрібно для посадки. А ще - як позбутися мошки в розсаді.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

 

Автор: Інна Можейко