Мошка в розсаді: як знищити та як запобігти

09.03.2023 18:20 Корисно
Не встигли ви намилуватися гарною розсадою, що зійшла, як коло неї з’явилася дрібна шкідлива мошка, а сама розсада почала мати не дуже привабливий вигляд. Це ознака того, що потрібно вживати термінові заходи.

Для дорослих рослин мошка не така шкідлива, а ось для молодих паростків може стати справжнім лихом – та навіть загубити рослинки. Річ у тому, що розсадна мошка хоч і живе на поверхні, але розмножується саме в ґрунті. Її личинки харчуються соком з корінців – і через це розсада може хворіти та чахнути. До того ж мошка швидко розмножується, і тому, коли вона з’явиться, краще діяти негайно.

Причини появи

Причин появи мошки (вона ж – грибний комарик, ґрунтова мошка, розсадна мошка) на вашій розсаді може бути декілька. Мошка могла потрапити до вас з ґрунту (це найбільш частий випадок), «переселитися» з кімнатних квітів і навіть залетіти через вентиляційні канали, якщо ви живете у багатоповерхівці. 

А сприяє  розмноженню мошки, по-перше, надмірне зволоження ґрунту. Особливо це часто відбувається на холодному підвіконні за відсутності циркуляції повітря. По-друге, це  густо посіяна розсада. Волога холодна земля – ідеальне місце для відкладення мошками яєць. Трохи пізніше з яєць розвиваються личинки, які й завдають шкоди рослинам, охоче харчуючись корінцями.

Ще однією причиною є використання для підживлення розсади настоїв рідких органічних добрив, приготованих самостійно.

Першочергова допомога

Помітивши мошок на розсаді, постарайтеся позбутися їх якомога швидше, використовуючи різні способи. Якщо кількість комах стала великою, то краще застосувати відразу декілька способів. Але перше, з чого потрібно почати – це підсушити верхній шар ґрунту. 

З цією метою винесіть контейнери з розсадою на тепле сонячне місце і не поливайте розсаду кілька днів. Тим самим ви збільшите циркуляцію повітря та позбавите личинки мошки умов для виживання. 

Але це лише початок боротьби, бо варто вам тільки  відволіктися і перестати контролювати розсаду – і мошка з’явиться знов, адже вона дуже швидко розмножується.

Народні засоби

Народних методів багато, можна вибрати будь-який один або поєднайте два чи три способи.

Солодка приманка. Розставте поруч із розсадою маленькі блюдця із солодкою рідиною, розведеною медом чи варенням. Це допоможе позбутися тільки мошки, а не личинок. 

Стрічка-липучка. Так-так, та сама, яку ви використовуєте влітку від мух. Але зверніть увагу, що вона, як і попередній спосіб, діє тільки на саму мошку. 

Мильний розчин. Цей засіб допоможе позбутися саме личинок у ґрунті. Зробіть мильний розчин із господарським або дьогтьовим милом: у воді розчиніть дрібно настругане мило. Можна також використати зелене мило – засіб на основі олій, нешкідливий для людей та тварин. Спочатку трохи розпушіть землю в розсадному контейнері, а потім полийте мильним розчином.

Розчин марганцю. Полийте ґрунт і обприскайте рослини дуже слабким розчином марганцівки, настільки слабким, щоб у долоні він здавався прозорим.

Природні фунгіциди. З цією метою використовуйте очищені та розрізані зубчики часнику, які злегка прикопайте землею. Замість часнику можна використовувати апельсинові кірки. Різкий запах легко відлякує дрібних комах, не даючи їм відкладати яйця в ґрунті. Можна також присипати ґрунт корицею. 

Дерев’яна зола. Маленькою ложкою посипте золу, яку попередньо просіяли, по поверхні ґрунту, або можна руками взяти щіпку золи і припудрити нею ґрунт та рослини. Заодно ви попередите зараження розсади чорною ніжкою.

Цибулеве лушпиння. Жменю лушпиння залийте склянкою окропу, дайте настоятися, доки не охолоне вода. Потім полийте і обприскайте розсаду або кімнатні рослини настоєм цибулі.

Сірники.  Встроміть сірники головкою вниз і трохи полийте теплою водою ґрунт. Сірники рівномірно розподіліть на однаковій відстані один від одного по всій поверхні контейнера. Змінюйте сірники щодня.

Бальзам «Зірочка». Китайський бальзам – засіб природного походження, який складається з натуральних компонентів та має дуже яскравий евкаліптовий запах. Цей запах  на дух не переносять комахи. Просто змастіть краї розсадного контейнера бальзамом і ви побачите, що комах на розсаді вже немає.

Ефірна олія чайного дерева.  У горщик ємністю 120-150 мл капніть 1 краплю олії на ґрунт. Якщо горщик побільше, капніть 2 краплі. Майте на увазі, що мошки починають гинути не раніше ніж на 3-й день – тож наберіться терпіння.

«Важка артилерія» – інсектициди та фумігатори

Для багатьох городників принцип вирощування розсади «без хімії» є головним, тому просто зауважимо, що перед тим, як використовувати хімічні засоби боротьби – аерозолі або порошки, уважно ознайомтесь з інструкцією.  

Коли розсади багато, і немає можливості її швидко обробити, на допомогу прийдуть фумігатори з летючими препаратами –  такі влітку застосовують проти комарів. Принцип їх дії простий. Прилад встромляється в електричну мережу. Рідина або пластинки, які встановлюються усередині пристрою, нагріваються. Випаровуючись, вони виділяють інсектицид, який згубно діє на всі види комах. Під час користування пластинками їх треба змінювати кожні 10–12 годин. 

Ну і нарешті – якщо народні методи в умовах великої кількості мошки не діють, а «хімію» застосовувати ви не хочете, то  залишається тільки одне – пересаджувати розсаду в новий, попередньо підготовлений, ґрунт.

 Щоб запобігти

Зрозуміло, що краще запобігти появі мошки, ніж потім з нею боротися або ризикувати майбутнім урожаєм, пустивши все на самоплив. Тому перше, з чого потрібно почати – підготувати ґрунт належним чином. Відомо, що комах можна занести разом з ґрунтом, навіть якщо ви його купили. Тому завжди вибирайте перевірених виробників і намагайтеся щороку брати той ґрунт, який уже добре показав себе у попередніх сезонах.

Якщо ж у вас немає якогось свого «перевіреного ґрунту», то краще провести додаткову обробку ґрунту від хвороб та шкідників. Найпростіша – стерилізація ґрунту в мікрохвильовій або звичайній печі.  

Перед пікіруванням розсади також знезаразьте ґрунт будь-яким зручним способом.

Не загущуйте посадки, щоб рослини добре провітрювалися.

Ящики з розсадою ставте на тепле підвіконня. Поливайте розсаду в міру висихання ґрунту теплою водою, не заливайте ґрунт. Щоб не було застою води, в контейнер на дно перед заповненням ящиків ґрунтом покладіть дренаж.

Періодично розпушуйте ґрунт, щоб він був повітропроникним і не було можливості мошкам відкладати яйця.

Не зловживайте підгодівлями, проводьте їх якісними добривами. 

Раніше ми писали також про те, як підготувати насіння до весняної посадки, та про те, скільки насіння потрібно для посадки.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек