Як перемогти блекаут: враховуємо минулорічний досвід

08.11.2023 17:21 Корисно
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

Минулої зими ми, здається, мали достатньо досвіду щодо того, як вистояти під час блекаутів. Але й цієї зими ворог збирається зламати наш дух, знищуючи українську енергетичну інфраструктуру. Тож маємо бути готовими та підготувати своїх рідних, адже від цього залежить, наскільки ми зможемо разом протистояти російському терору. 

З урахуванням досвіду минулої зими ми зібрали для вас пам’ятку: що потрібно мати або зробити вдома, щоб пережити можливі наслідки ворожих ударів.

Як забезпечити себе теплом

Сподіваємося, що двері та вікна ви заздалегідь утеплили, користуючись  підказками з нашого сайту. Якщо ні - дивіться тут:

Готуємося до зими: як утеплити металеві вхідні двері    та тут: Як підготувати пластикові вікна до зими: 4 етапи осіннього утеплення

У багатоповерхівці перевірте вікна в під’їзді та вхідні двері – якщо з них дме, у квартирі тепло не буде. 

На стіни за батареями встановіть тепловідбивний екран або саморобний відбивач з алюмінієвої фольги та картону.

Не заставляйте батареї меблями. Щоб зберегти тепло, виробіть звичку: вдень відкривайте штори, особливо якщо на вулиці сонячно, а вночі закривайте їх та підіймайте на підвіконня, щоб не перешкоджати теплому повітрю вільно циркулювати.

Заздалегідь приготуйте теплий одяг та ковдри. У пригоді стане термобілизна, але не синтетична (вона потребує постійного руху), а виготовлена з природних матеріалів.

Готуючи домашній одяг (як мінімум дві змінки), пам’ятайте про принцип капустини: багатошаровий одяг краще зберігає тепло, чим тепла, але одна річ.

Узагалі туристичне приладдя, насамперед спальні мішки (не літні, а розраховані на міжсезоння або зимові) та одяг стануть у пригоді цієї зими.

На випадок відключення тепла та неможливості обігріти приміщення варто на ніч використати туристичну палатку, навіть найпростішу. Розрахунок простий: обігріти її навіть теплом власного тіла на відміну від кімнати можливо, адже вона має менший об’єм.

Якщо газ у вас не відключать, можна наповнити гарячою водою пластикові або скляні пляшки та зігріти ними постіль перед тим, як лягти спати.

Дуже непогано зарекомендувала себе саморобна пічка з трьох керамічних горщиків та свічок, про яку ми вже писали – температура на її зовнішній поверхні сягає 170 градусів. 

А от поширена минулого року порада приносити до кімнати розігріті цеглини не завжди виправдовує себе. По-перше, для цього потрібна тільки вогнестійка цегла, по-друге, 1–2 цеглинами не обійдетеся. Розрахунок фахівців показав, що для кімнати площею 12 кв. метрів та однієї людини, яка там буде перебувати, на 8 годин треба близько 10–12 цеглин. Але все дуже залежить від температури – від якої і до якої треба прогрівати.

Ще гірша ідея – зігріватися за допомогою каструлі з гарячою водою. Остигає вона доволі швидко, а на додаток підвищує вологість, а це прямий шлях для холоду.

Ну і нарешті найгірший варіант – намагатися зігрітися за допомогою газової пічки. Таким чином ви випалите увесь кисень, що призведе до погіршення самопочуття. Щоб його відновити, потрібно буде відкрити вікно, тобто впустити холодне повітря.

 Турбуємося про світло та Інтернет

 На випадок довготривалого вимкнення електроенергії необхідно зробити запас, що допоможе пережити темряву. Перевірте, чи маєте:  

·        ліхтарик та батарейки до нього;

·        свічки;

·        сірники;

·        повербанк (а краще кілька) – і час від часу перевіряйте його заряд;

·        радіоприймач;

·        зарядну станцію/генератор (за можливості);

·        світловідбиваючі елементи теплого одягу на випадок необхідності ходити по темній вулиці.  

Минулого року добре зарекомендували себе також акумуляторні настільні лампи.

Інтернет зараз не розкіш, а джерело інформації, а для багатьох – ще й можливість працювати або навчатися. Аби бути постійно онлайн, дізнайтесь у провайдера, чи надає він можливість доступу до Інтернету під час відключення електрики і на який саме час. Якщо так, подбайте про можливість живлення вашого роутера від павербанку. Зважте, що не кожен павербанк на це здатен: його потужність повинна збігатися з потужністю роутера.

 Запасаємося водою та продуктовим спецнабором

 Завжди майте запаси питної та технічної води вдома. Запас розраховуйте відповідно до кількості членів родини. Одній дорослій людині потрібно на добу 3 літри питної води, 10–12 літрів для гігієни та приготування їжі.

Запас води має бути щонайменше на 72 години. Питну воду зберігайте герметично закритою та у темному приміщенні.

Позначте ємності наліпками: «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб» разом з датою, коли рідина була набрана.

Організуйте таку собі «тривожну скриню», в яку складіть продукти на випадок блекауту. Вони повинні бути:

·        поживними,

·        тривалого зберігання,

·        не потребувати багато часу та води для приготування.

Запасіться сухими кашами, сухими супами, локшиною, м’ясними та рибними консервами, хлібцями та печивом, горішками, шоколадом, сухофруктами з розрахунку на кожного члена родини строком на три дні. Час від часу перевіряйте ці запаси, щоб їх не пошкодили гризуни або комахи. 

Навіть за умови відсутності електрики під час блекауту тримайте їжу в холодильнику: він ще кілька годин після вимкнення зберігатиме холод. Намагайтеся якомога менше відчиняти дверцята. Спершу з’їжте продукти, які швидко псуються. Ну і зрозуміло – якщо на вулиці низька температура, їжу можна тримати надворі.

Обов’язково дізнайтесь, де знаходиться найближчий Пункт Незламності, куди можна буде звернутися для того, щоб зігрітися, підзарядити телефон та повербанк, вийти в Інтернет і зв’язатися з рідними та близькими. Адреси Пунктів Незламності зараз можна знайти в додатку «Дія». Радимо заздалегідь скачати мапу та дізнатися про послуги, які є в найближчому Пункті Незламності.

Для цього можете скористуватися нашими порадами: Як знайти свій Пункт Незламності: нова послуга в «Дії»

Автор: Ірина Мнішек