Рулети й рулетики: прості та незвичні рецепти

27.11.2021 16:00 Корисно
receptisalatov.com receptisalatov.com
Чомусь сама назва страви, яка містить слово «рулет», викликає острах. А насправді готувати рулети не складніше, ніж, скажімо, звичні для будь-якої господарки котлети. Скористайтеся нашими рецептами — і ви в цьому переконаєтеся.

Рулет з оселедця

Фото: wellnessy.ru

Канапе з цим рулетом допоможуть урізноманітнити використання оселедця. Часу на приготування вони потребують небагато, а враження справляють ефектне.

Знадобляться: оселедець слабосолений — 1 шт., плавлений сирок — 90 г, огірки мариновані — 1‒2 шт., перець болгарський — 0,5 шт., кріп — за смаком, майонез — за смаком, хліб — для подачі.

Оселедець почистити, розібрати на філе без шкірки. Викласти філе на харчову плівку, черевцями внапусток. Накрити зверху харчовою плівкою, відбити молотком так, щоб філе стало однаковим за товщиною. Прибрати верхню частину плівки, покласти на оселедець рівномірним шаром натертий на дрібній тертці плавлений сир, злегка змастити майонезом. Посипати огірками, нарізаними тонкою соломкою, дрібно нарізаним болгарським перцем і подрібненим кропом. За допомогою плівки сформувати рулет, починаючи згортати від хвоста до голови. Щільно замотати оселедець у кілька шарів плівки, відправити в морозильну камеру на 2‒3 години. Після цього витягнути рулет з морозильної камери, звільнити від плівки, нарізати на порції товщиною 0,5‒1 см. З хліба вирізати кружечки, на кожний покласти оселедцевий рулет. Подавати охолодженими.

 

Рулети по-італійському

Фото: multivarka-receptik.ru

Середньоземної нотки цим м’ясним рулетикам додають і маслини, і оливкова олія, і сири (в оригіналі — пармезан і рикота, але ми адаптували склад до наших реалій). Тож побалуйте домашніх європейською кухнею.

Знадобляться (на 1 рулетик): яловичина — 1 тонка пластинка (180 г), базилік — 4 гілочки, маслини (без кісточок) — 3 шт., шинка — 1 пластинка, твердий сир тертий — 1 ст. л., кисломолочний сир — 1 ст. л., зелена цибуля — 2 пера, оливкова олія — 1 ст. л., консервовані томати — 50 г, бульйон м’ясний — 75 мл, часник — 1 зубчик, сіль, перець — за смаком.

М’ясо вимити, обсушити, посолити й поперчити. Базилік вимити, обірвати листики і подрібнити їх. Маслини нарізати, покласти на м’ясо, зверху накрити шинкою. Посипати половиною подрібненого базиліку. З’єднати разом обидва види сиру й також викласти зверху. Згорнути м’ясо рулетиком, перев’язати ниткою. Зелену цибулю дрібно нарізати. В олії обсмажити з усіх боків рулет, додати зелену цибулю і трохи потушкувати разом. Потім додати разом із соком томати, попередньо очищені від шкірки — їх потрібно розчавити просто на сковороді. Останніми додати базилік і пропущений через часникодавку часник. Тушкувати все разом півтори години. Коли рулет буде готовим, витягнути його зі сковорідки, а соус уварювати ще 8 хвилин, за необхідності додати сіль і перець. Подавати рулет із соусом і макаронами.

 

Рулетики з квашеною капустою

Фото: smak.ua

Ці рулетики — для прихильників овочевих страв. А якщо вершкове масло замінити на олію — то й для тих, хто дотримується посту.

Знадобляться: картопля — 200 г, борошно — 30 г, крохмаль — 1 ст. л., яйця — 1 шт., горіх мускатний натертий — на кінчику ножа, масло вершкове — 10 г, сіль — за смаком; для начинки: цибуля ріпчаста — 1 шт., капуста квашена — 75 г, олія — 1 ч. л., чебрець сушений — 0,5 ч. л., перець чорний мелений — за смаком; для обсмажування: борошно — 20 г, олія — 1 ст. л.; для соусу: помідори — 2 шт., сіль і перець — за смаком.

Картоплю помити, відварити, облити бульби холодною водою, очистити й розтовкти в пюре. Додати борошно, крохмаль, яйце, мускатний горіх, сіль і розтоплене вершкове масло, ретельно все перемішати. Розкачати отриману картопляну масу на заздалегідь розстеленій харчовій плівці. Для приготування начинки цибулю нарізати тоненькими чвертькільцями, викласти в розжарену на сковороді олію і пасерувати до прозорості. Потім перекласти її в капусту, додати чебрець, приперчити й усе перемішати. Готову начинку розподілити на картопляному пласті, обережно за допомогою плівки сформувати рулет і покласти його на годину в холодильник. Як рулет настоїться, нарізати його товстими шматками, обкачати кожний в борошні і смажити на сковороді з антипригарним покриттям на олії з обох боків до утворення золотавої скоринки, після чого перекласти на тарілку. Помідори вимити, очистити й кілька хвилин тушкувати на жирі, що залишився на сковороді. Посолити, поперчити, подавати з рулетиками, прикрасивши зеленню.

 

Медово-горіховий рулет

Фото: vkuhkne.ru

Нарешті й солодке! А більш за все в цьому рецепті приваблює — крім того, що рулет дуже смачний — простота приготування.

Знадобляться: для тіста: борошно — 2 склянки, сметана (жирна) — 4 ст. л., масло вершкове — 50‒100 г, цукор — 0,5 склянки, яйця — 1 шт., сіль — 0,25 ч. л., сода харчова — 0,25 ч. л.; для начинки: волоські горіхи — 1 склянка, цукор — 0,5 склянки, мед — 2 ст. л., кориця — дрібка.

Поєднати всі інгредієнти й замісити тісто. Розкачати тісто в пласт, залишаючи один край трохи товщим за інший. Тонкий край пласта змастити медом і посипати цукром та рубаними горіхами. Другий край змастити яйцем. Загорнути пласт у рулет, починаючи з тонкого краю, після чого помістити рулет на деко, змащене маслом, зверху змастити яйцем. Проколоти в кількох місцях рулет паличкою, щоб він не лопався, і поставити в розігріту до 180‒200 °С духовку. Випікати до готовності, яку визначати за допомогою дерев’яної тріски: якщо вона після проколювання випічки залишається сухою — рулет можна виймати.

 

Рулетики на кефірі

Фото: eda.ru

Цей рецепт — для тих, кому до смаку випічка з ягодами. Але й поціновувачі інших солодких складових (згущеного молока, приміром) також можуть взяти його на озброєння.

Знадобляться: для тіста: борошно — 4 склянки, цукор — 0,5 склянки, кефір — 1 склянка, масло вершкове — 200 г, сіль — 0,5 ч. л., сода — 1 ч. л.; для змащування: масло вершкове — 50 г; для начинки: густе ягідне варення (у сезон можна просто ягоди) — 6 ст. л., цукор — за потребою.

Змішати розм’якшене масло з гашеною содою, сіллю і цукром. Додати борошно й розтерти все в крихту. Потім залити кефіром і вимісити туге тісто. Розкачати тісто у прямокутник завтовшки 3 мм і змастити залишками масла. Розподілити варення по змащеній поверхні (або посипати цукром та ягодами). Згорнути тісто в рулет і порізати навкіс на шматочки завтовшки 1 см. Випікати при температурі 200 градусів 20–25 хвилин.