Дарча або заповіт: що обрати?

05.09.2021 15:00 Корисно
Фото: ipotekaved.ru Фото: ipotekaved.ru
Чи існує різниця в частині податкового навантаження між прийняттям нерухомого майна як спадщини та оформленням його за договором дарування? Це те питання, яке повсякчас обговорюється суспільством. Відповідь на нього дає наш юридичний консультант.

«Насправді чинне законодавство України прирівнює дарунок та спадок у частині оподаткування. Тобто ніякої різниці між даруванням та прийняттям у спадщину нерухомості не існує», – говорить адвокат Роман Чумак. Але тут є важливі обмеження, які стосуються і дарування, і прийняття в спадщину.

«Не платять жодних податків члени сім’ї першого (батьки, чоловік або дружина; діти, зокрема усиновлені) та другого (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки) ступеня споріднення», – пояснює адвокат.

Читайте також: Чи можливо вийти на пенсію на загальних підставах до досягнення 60 років

Юрист говорить, що всі інші особи, які мають статус резидента України, сплачують податок у розмірі 5 % та військовий збір 1,5 % від вартості.

Якщо ж спадкоємець або обдарований є нерезидентом України (громадянин іншої держави, громадянин України, що проживає за кордоном тощо), то він сплачує податок у розмірі 18 % від вартості нерухомого майна та 1,5 % військового збору. Однак у разі оформлення спадщини через суд нерезидент від сплати податків звільняється.

«Головна різниця між спадкуванням майна та оформленням договору дарування полягає в тому, що, оформляючи договір, обдарована особа стає власником майна одразу після укладення договору, а у випадку спадкування майна, зокрема за заповітом, нерухомість переходить у власність спадкоємця лише після спливання 6 місяців з дня смерті особи», – підкреслює Роман Чумак.