Десерти з полуниці: на зараз та взимку

18.06.2023 15:20 Корисно

Ці рецепти стануть у пригоді тим, хто шукає щось незвичне у приготуванні полуниці. А ще вони дуже добре працюють разом: прим’яту та різну за розміром ягоду можна використати для сорбету, а ті, що, як кажуть, одна до одної – для цукатів.   

Полуничний сорбет

Смаколик, який однаково подобається і дітям, і дорослим. Але у рецепті є відмінність: для дорослого сорбету додають один «секретний інгредієнт».

Знадобляться: 
     полуниця (будь-яка) –  500 г
     лимон (невеликий) – 1 шт.
     мед – 80 г
      лікер або горілка, якщо готується щербет для дорослих – 1 ст. л.

Вийде 4 порції полуничного сорбету. 

     Отже, полуницю  треба перекласти у чашу блендера і подрібнити до пюре. 

     Протерти пюре через часте металеве сито, щоб видалити все насіння. Маса має набути однорідної консистенції.

     Лимон розрізати навпіл і вичавити сік у миску. Додати мед, горілку або лікер. Перемішати ложкою, потім з’єднати з приготованим раніше полуничним пюре.

     Полуничну масу, що вийшла, перекласти в невисокий пластиковий контейнер і прибрати у морозильну камеру на 5–6 годин.

А далі – мабуть, найскладніше. Річ у тому, що кожні півтори-дві години сорбет необхідно діставати та перемішувати. Щоб це було легше робити, спочатку дати десерту трохи зігрітися (близько 10 хвилин) і потім розпушити ложкою або великою виделкою. Головне – втриматися при цьому від поїдання!

Два з одного: цукати та сироп з полуниці 

Отже, браковані ягоди ви використали, залишилися тільки найкращі – однакові за розміром та пружинчасті. Заготуйте їх на зиму. Так, цукати – це рецепт із розряду «доведеться повозитися»: не складний, не клопіткий, але тривалий у часі, втім результат того вартий. 

цукати з полуниці

  До того ж, якщо у вас полуниця вродила, це дуже хороший спосіб її утилізувати: компактно, без складного зберігання – з 1,5 кг ягоди виходить 350 грамів цукатів. Якщо готувати цукати без використання електрики, то на приготування смаколиків з полуниці  може піти тиждень. Але це не означає, що ви весь цей тиждень будете їх готувати. Просто час від часу треба буде згадувати та робити «підходи».  

Знадобляться: 

цукор – 1 кг
вода – 200 мл
полуниця – 1,5 кг

Полуницю помити, почистити і просушити. У каструлю з товстим дном висипати цукор, додати води та розмішати все. Потім поставити на вогонь та, помішуючи, готувати сироп. Цукор повинен розчинитись, і як тільки сироп закипить, відразу ж вимкнути вогонь.

Додати в сироп полуницю та акуратно перемішати. Полуниця покриється сиропом і стане глянсовою. 
Залишити все остигати. Вийняти шумівкою на друшляк полуницю і сироп знову довести до кипіння (але не кип’ятити: з’явилися перші бульбашки – відразу вимикати). 

Знов відправити полуницю в сироп і все, що стікало з неї, – туди ж.  Такі маніпуляції з полуницею потрібно зробити 7 разів.
Останній раз усе охолодити в сиропі, вийняти на друшляк полуницю і залишити години на три. 

Застелити пергаментом листи, викласти по одній штучці окремо полуничку. І в такому вигляді відправити в’ялитися на сонечко дня на чотири або п’ять – скільки терпіння вистачить. Зверху можна накрити марлею або пергаментом. Ягідки повинні стати пружними та при натисканні не виділяти сік – тоді вони вважаються готовими. 

Можна посипати цукровою пудрою, скласти у скляні банки та зберігати у прохолодному місці. 

Як бонус отримуємо трохи більше 0,5 л насиченого, тягучого та ароматного полуничного сиропу, з яким не зрівняється ніякий покупний. Його теж можна використовувати для просочення бісквітів, для каш або десертів. 

Раніше ми писали, як приготувати оригінальні страви з полуниці: суп та салат .  

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек