Крохмаль: навіщо він потрібен і що з ним приготувати

19.12.2021 16:00 Корисно
fresh.ru fresh.ru
Кажемо крохмаль – і відразу на думку спадає ягідний кисіль. У більшості знання про крохмаль цим і обмежуються. Насправді ж його застосування, скажімо так, набагато ширше.

Почнемо з того, що в кулінарії тільки популярних видів крохмалю аж три: картопляний, кукурудзяний і рисовий. Перший частіше за все використовують для приготування соусів, котлет і других страв, а от решта два – для створення м’яких десертів і солодощів. Хоча господині-практики часто-густо використовують замість «рецептурного» крохмалю той, що є під рукою, без фатальних наслідків для смаку страв.

Що ж дає цей продукт?

Крохмаль зазвичай додають до м’ясної підливи, щоб відрегулювати її консистенцію. Задля того ж його використовують у соусах, лише розводять порошок олією, а не водою. У фарші для котлет крохмаль замінить яйце.

Якщо частину борошна в тісті замінити крохмалем, випічка буде легкою, м’якою та пухкою. У млинці крохмаль додають для того, щоб зробити тісто максимально еластичним. Млинці з такого тіста можна зробити напрочуд тонкими.

Проте є і застереження: за своєю природою крохмаль забирає основний смак страви. Тому варто збільшити кількість цукру або інших необхідних спецій, щоб смак не був прісним.

І, звичайно, пропонуємо кілька рецептів з цим продуктом – приготуйте, перевірте й переконайтесь, що крохмаль вартий нашої уваги!

 

Стріпси у хрусткому клярі

Фото: ishi-tut.com

Стріпси – це шматочки курячого м’яса, обсмажені в паніровці. Найкращі стріпси готують з курячої грудки, але можна брати й будь-яку іншу частину птиці. А крохмаль робить їх хрусткими.

Знадобляться: куряча грудка – 2 шт., яйця – 3 шт., часник – 2 зубчики, карі – 2 ст. л., крохмаль – 2 ст. л., сіль – 0,5 ч. л., олія – для смаження.

Відокремити білки від жовтків. Куряче філе нарізати рівними смугами однакового розміру. Часник роздавити ножем. До нарізаної курки додати жовтки, часник, порошок карі, сіль і крохмаль. Усе добре перемішати. Яєчні білки збити до густої піни – це буде кляр. Обмочувати шматочки курки у збитий білок і смажити в розпеченій олії до золотистого кольору з двох боків. У цій страві яєчний жовток з крохмалем обволікають кожний шматочок і створюють скоринку. А збитий білок робить її майже повітряною.

 

Підливка зі свинини

Фото: pojrem.ru

Така підлива зі свинини чудово підійде до гречки, макаронів або картопляного пюре. Приготування забирає мінімум сил, проте результат порадує всю родину.

Знадобляться: м’якоть свинини – 500 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., часник – 2 зубчики, томати у власному соку – 200 г, олія – 3 ст. л., крохмаль – 1 ч. л., сіль – за смаком, вода – 0,5 склянки.

Цибулю нарізати невеликими кубиками. На сковороді з товстим дном розігріти олію. Обсмажити цибулю до прозорості та легкої рум’яності. Моркву натерти на грубій тертці або дрібно нарізати. Додати моркву до цибулі та обсмажувати все разом 3‒5 хвилин. Перекласти моркву з цибулею в миску. Свинину нарізати на невеликі кубики. На сковороді, в якій обсмажувалися цибуля та морква, знову розігріти трохи олії. Опустити в неї м’ясо в один шар і обсмажувати до рум’яної скоринки. Додати до м’яса вже обсмажену цибулю та моркву, томати у власному соку та влити воду. Зменшити вогонь, накрити кришкою і томити 30 хвилин. За потреби можна додати ще трохи води. Крохмаль розчинити у 2 ст. л. води, влити цю суміш  у сковороду, постійно помішуючи, і томити ще 5 хвилин на слабкому вогні – завдяки крохмалю підлива загусне. Подавати з улюбленим гарніром і зеленню.

 

Кекс «Маргарита»

Фото: webspoon.ru

Для приготування цього кексу і часу потрібно небагато, і інгредієнтів він передбачає обмаль. Наявний у тісті крохмаль зробить його більш пористим, а сам смаколик – розсипчастим.

Знадобляться: яйця – 4 шт., цукор – 250 г, вершки (30‒35 %) – 250 г, крохмаль – 125 г, борошно – 125 г, ванілін (ванільний цукор) – 1 пакетик, розпушувач для тіста – 10 г; для глазурі: шоколад (темний) – 250 г, вершки – 250 г.

Борошно змішати з розпушувачем і крохмалем. Яйця добре збити з цукром і ваніліном, продовжуючи збивати, додати вершки кімнатної температури і борошняну суміш. Усе змішати до отримання однорідної маси, яку вилити у змащену форму для випікання, бажано роз’ємну. Поставити форму в духовку, нагріту до 160 °С, і випікати близько 50 хвилин. Готовність перевіряти дерев’яною тріскою: як вона буде сухою після проштрикування тіста – кекс готовий. Готовий кекс полити шоколадною глазур’ю. Для її приготування налити в каструлю вершки, довести їх майже до кипіння. Залити розігрітими вершками подрібнений шоколад, дати постояти хвилину й перемішати все разом до отримання однорідної гладкої суміші. Залишити глазур, щоб вона охолонула, але була ще достатньо рідкою, і покрити нею кекс.

 

Шоколадний торт з апельсиновим кремом

Фото: eda.ru

Цей торт може зацікавити, ще й напередодні новорічних свят, любителів шоколаду. І хоча така випічка вимагає володіння деякими кулінарними навичками, але вона й не надто складна у приготуванні.

Знадобляться: шоколад (темний) – 100 г, масло вершкове – 100 г, вершки (10 %) – 50 мл, борошно – 130, какао – 10 г, цукор – 150 г, яйця – 2 шт., розпушувач для тіста – 1 ч. л., перець духмяний мелений – за смаком, цедра апельсинова – 1 ч. л., сіль – дрібка; для крему – яйця (жовтки) – 2 шт., цукор – 75 г, масло вершкове – 50 г, цедра апельсинова – 1 ч. л., свіжовичавлений апельсиновий сік – 150 мл, крохмаль – 2 ч. л.

На водяній бані розтопити шоколад, додати масло та вершки. Помішуючи, довести масу до однорідності. Додати цедру та перець, перемішати й відставити з вогню. Змішати борошно, какао, цукор і розпушувач. Трохи збити 2 яйця, додати до охололої шоколадної маси. Вмішати борошняну суміш, додаючи її 2‒3 порціями й акуратно перемішуючи кожну, щоб не утворювали грудочки. Вилити тісто в змащену маслом форму, поставити в духовку, розігріту до 170 °С, і випікати близько 30 хвилин до готовності. Приготувати тим часом крем. Трохи збити віночком жовтки й апельсиновий сік, додати цукор, крохмаль і цедру. Поставити збиту масу на вогонь, довести до кипіння і варити кілька хвилин, постійно помішуючи віночком. Зняти з вогню, додати масло, розмішати його, накрити посуд харчовою плівкою і дати крему охолонути. Готовий корж витягнути з форми й повністю остудити, потім покрити кремом і прикрасити цедрою. Зберігати в холодильнику.

Автор: Дарина Козуб