Головні правила написання заповіту, який не оскаржать

29.05.2021 15:02 Корисно
Харківський адвокат Роман Чумак розповів, які помилки при написанні заповіту можуть потім призвести до його скасування.

Роман Чумак нагадує, що в Україні спадкування відбувається у двох формах: за заповітом та законом. Заповіт – це документ, у якому викладена воля особи стосовно поділу її майна між спадкоємцями після смерті. Складення заповіту є правом людини, а не її обов’язком.

У яких випадках найчастіше складають заповіт:

1) людина має велику кількість спадкоємців;

2) людина бажає, щоб конкретне майно успадкувала конкретна особа;

3) для уникнення конфліктів між спадкоємцями стосовно спадщини;

4) коли людина бажає заповісти своє майно тому, хто не є членом її сім’ї та не має права на спадкування за законом тощо.

Щоб скласти заповіт, який потім не скасують, потрібно знати кілька правил.

Читайте також: Що робити, якщо не встигли прийняти спадщину

По-перше, скласти заповіт може тільки повнолітня й психічно здорова особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Крім того, заповіт повинен бути складений заповідачем особисто, тобто робити це за довіреністю заборонено. Так само заповіт необхідно підписати особисто людині, яка його залишає, і посвідчити документ у нотаріуса або іншої уповноваженої на те особи. Викладення волі особи на аркуші А4 не породжує жодних правових наслідків.

– У випадку посвідчення заповіту при свідках слід дотримуватися певних вимог. Зокрема, свідками не можуть бути: нотаріус або інша посадова, службова особа, яка посвідчує заповіт; спадкоємці за заповітом; члени сім’ї та близькі родичі спадкоємців за заповітом; особи, які не можуть прочитати або підписати заповіт, – розповів Роман Чумак.

Читайте також: Як боротися з погрозами колекторів

Також заповіт не може бути складений під примусом чи впливом складних життєвих обставин. А умови, викладені в заповіті, не можуть порушувати публічний порядок.

– Дотримуючись цих правил, ви можете бути впевнені в тому, що воля особи на випадок її смерті буде виконана, – підкреслив адвокат.

Автор: Олександр Гречаний