Готуємо смачні повсякденні страви — економно й раціонально

19.02.2022 16:00 Корисно
rivne1.tv rivne1.tv
Хто сказав, що в кулінарії недорого — то обов’язково несмачно? Інша річ, що таке ведення кухонного господарства потребує більше вигадливості, а інколи — й часу.

Але досвідчені господині знають, що коли готуєш котлети, то трохи фаршу доцільно відокремити й заморозити, а згодом використати для супу як фрикадельки чи як начинку для пельменів. Повсякденна страва котлети — готуємо і прості, і незвичніАбо залишки вчорашнього гарніру: зазвичай майже все може піти чи то на запіканку, чи то на котлетки. І, звичайно, коли в тарілці з першою стравою є м’ясо — це дуже смачно і поживно. Але м’ясо з «бульйонного набору» можна використати і для приготування другої страви, і при цьому (звичайно, якщо докласти певних зусиль) якість смаку не постраждає. Тож пропонуємо вам кілька рецептів, які дозволять раціоналізувати витрати на харчування і не зашкодять нашому гурманству.

 

Суп кучерявий з яйцем

rzio-spФото: vpuzo.com

Чим хорошийсуп зі збитим яйцем, то це швидкістю і простотою приготування, ніжним смаком та цікавим зовнішнім виглядом. А ще — тим, що дозволяє підготувати основу для другої страви, тому вартий уваги економних господарок.

Знадобляться: для бульйону: індича гомілка (величенька) — 1 шт.; для супу: бульйон — 1,5 л, цибуля — 1 шт., морква — 1 шт., картопля — 3 шт., яйця — 2 шт., зелень петрушки та кропу — за смаком, спеції для супу — за смаком.

Приготувати на гомілці насичений посолений бульйон, процідити його і відокремити 1,5 л для супу. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на грубій тертці. Картоплю нарізати невеличкими кубиками. Довести бульйон до кипіння, вкинути в нього овочі. Притишити вогонь і варити все разом до готовності картоплі. Тим часом розбити яйця в миску і добре збити їх виделкою. Збиті яйця додати до супу. Для цього виделкою слід помішувати по колу суп, щоб рідина нагадувала воронку. У цю «вирву», не припиняючи помішування, тонкою цівкою вливати розбовтані яйця. У процесі додавання яєчна маса перетворюватиметься на «павутиння», або «кучері». Додати спеції за смаком і потримати суп з яйцями на слабкому вогні ще 2‒3 хвилини, потім відставити і дати настоятися під кришкою 10 хвилин. При подачі додати в тарілки свіжої зелені.

 

Млинці з м’ясом індички

rzio-mlnФото: amazing-ukraine.com

На цю страву піде м’ясо з індичої гомілки, яку використано для супового бульйону — от вам і економне використання продуктів. А щодо млинців, то й вони неабиякі, бо мають особливу рису: для їх приготування беруть окріп. Звичайно, можна скористатися «робочим» рецептом млинців, та й пропорції в начинці можуть варіюватися. Але про це знають досвідчені господарки, а для початківців — інструкція для приготування.

Знадобляться: для млинців: борошно — 250 г, яйця — 3 шт., молоко — 600 мл, вода — 150 мл, олія — 3 ст. л., цукор — 1 ст. л., сіль — 0,5 ч. л.; для начинки: варене м’ясо індички — 200‒300 г, цибуля ріпчаста — 2 шт., масло топлене — 2 ст. л., яйця — 2 шт., перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком.

Спочатку приготувати начинку. Очистити і дрібно нарізати цибулю, обсмажити її в топленому маслі до золотистого кольору, близько 10 хв. З’єднати її з м’ясом і пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Яйця круто зварити, розім’яти виделкою і додати до м’ясної маси. Добре все перемішати, посолити й поперчити за смаком і ще раз ретельно перемішати.  Для млинців розбити яйця в миску, додати сіль і цукор, збити в піну. Влити частину молока, перемішати до однорідності. Просіяти в миску з яйцями половину борошна, перемішати, щоб не було грудочок, додати решту молока, а потім — борошно, що залишилося. Наостанок влити окріп, потім олію — і ретельно все перемішати. Випікати тонкі млинці на сильному вогні, змащуючи сковороду олією. Готові млинці нафарширувати начинкою, згорнути конвертиком і обсмажити на вершковому маслі.

 

Деруни з квашеною капустою

rzio-drnФото: natalia11.ru

З квашеною капустою часто буває так: почали банку, збили оскомину — і стоять її залишки довго-довго… А чому б не приготувати деруни, які хоч і мають таку назву як страва з тертої картоплі, але основним інгредієнтом використовують саме квашену капусту. Готувати картоплю — це не тільки варити або смажити

Знадобляться: картопля — 100 г, яйця — 1 шт., капуста квашена — 500 г, борошно — 70 г, молоко (сметана) — 60 мл, ковбаса домашня куряча (бекон, буженина, шпикачки) — 200 г, цибуля ріпчаста — 1 шт., олія — 1 ст. л., масло топлене — 1 ст. л., кріп — 10 г, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком, часник — за бажання.

Картоплю очистити, натерти на грубій тертці. Капусту промити, якщо твердувата — трохи протушкувати. Ковбасу нарізати тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками, перекласти все до картоплі, ретельно перемішати. Капусту викласти у велику миску, додати яйце, влити молоко і всипати борошно. Ретельно все перемішати, додати картопляну суміш, посолити, поперчити і знову перемішати. На сковороді розігріти суміш топленого масла та олії. Викладати на неї порціями отриману картопляно-капустяну масу і трохи придавлювати зверху ложкою, щоб деруни були пласкими. Обсмажувати по кілька хвилин з кожного боку — до бажаного ступеня рум’янцю. Готові драники посипати дрібно нарубаним кропом. Подавати зі сметаною, бажано гарячими.

 

Пиріг з варення зі сметанним кремом

rzio-prgФото: paralleli.if.ua

А ще має звичку залишатися в холодильнику довше за термін придатності кефір. Якщо він прострочений лише на кілька днів, то можна скористатися нагодою і приготувати дуже смачний пиріг, швидкий у приготуванні і невитратний за компонентами.

Знадобляться: для пирога: кефір — 1 склянка, варення (будь-яке) — 1 склянка, яйця — 2 шт., сода харчова — 1 ч. л., борошно — 2 склянки; для крему: сметана — 200 г, згущене молоко (просте або варене) — 50‒70 мл.

В окремій мисці збити яйця, варення і кефір. Додати соду та борошно, замісити тісто консистенції густої домашньої сметани. Форму змастити олією, вилити туди тісто й поставити його в попередньо прогріту до 180 °С духовку. Випікати пиріг 40‒45 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною тріскою: якщо після простромлювання пирога вона залишається сухою — він готовий. Готовий пиріг витягнути з духовки й залишити остигати. Тим часом приготувати крем: збити сметану зі згущеним молоком. Остиглий пиріг розрізати на 2 коржі. Один корж змастити половиною крему, накрити зверху другим коржем і викласти на нього залишки крему. Розрівняти й прикрасити, як підкаже фантазія: натертим шоколадом, крихтами печива, горіхами тощо. Дати настоятися, щоб коржі просочилися кремом, і можна подавати. Якщо чомусь немає можливості приготувати крем, цей пиріг буде смачним і без нього. Тоді можна просочити його сиропом від варення чи просто посипати цукровою пудрою.