Кава й шоколад — що з ними приготувати

20.11.2021 16:00 Корисно
techno.bigmir.net techno.bigmir.net
Кавові ріки з шоколадними берегами — саме так дехто з ласунів уявляє втілення в життя своїх найсолодших кулінарних мрій.

Звичайно, такої розкоші ми запропонувати не зможемо, проте деякі кавово-шоколадні рецепти, які не потребують якихось специфічних навичок і не надто витратні за часом — підібрали. При цьому хочемо нагадати — один раз, а не в кожному рецепті, яким вимогам мають відповідати ці продукти, щоб страва була не тільки смачною, а ще й корисною. Каву потрібно брати свіжозмелену (в ідеалі — ще й зі свіжосмажених зерен), тоді вона збереже максимум позитивних властивостей. Щодо шоколаду, то його визнано як дуже корисний продукт. Але — якщо це гіркий шоколад з максимальним вмістом какао і мінімальним цукру. Тепер, коли визначилися із загальними питаннями, можна й почати готувати.

 

Кава з прянощами та перцем

Фото: coffeetee.ru

Цей варіант напою «lightstyle» зацікавить багатьох. Адже традиційна східна кава з перцем не всім сподобається, а в пропонованому напої прянощі трохи «нейтралізують» незвичний смак.

Знадобляться: кава мелена — 2 ч. л., перець чорний мелений — 1 г, прянощі (кардамон, ваніль, кориця) — по 0,5 г кожної, вода (відстояна) — 50 мл.

У попередньо розігріту на середньому вогні турку засипати всі сухі інгредієнти і ретельно їх перемішати. Влити холодну воду, довести напій до кипіння (тобто до появи пінки), зняти з вогню. Повторити таку маніпуляцію тричі. Після цього остаточно зняти турку з вогню, накрити її блюдцем і залишити настоятися, поки осяде кавова гуща.  Готовий напій розлити по заздалегідь підігрітих чашках — і можна кавувати.

 

Кавовий кекс

Фото: pirozochki.com

Кавовий кекс виходить легким, з повітряною пористою текстурою, приваблюючим кавовим ароматом і дуже ніжним смаком. До того ж готується він швидко і без проблем. Пропонуємо спробувати!

Знадобляться: кава (дрібного помелу) — 2 ст. л., вода — 120 мл, борошно — 200 г, цукор — 120 г, яйця — 1 шт., родзинки без кісточок — 50 г, лікер «Амарето» (коньяк, ром тощо) — 50 мл, масло вершкове — 70 г, сіль — 0,5 ч. л., розпушувач тіста — 1,5 ч. л.; для просочування: цукор — 20 г.

З мелених зерен і води приготувати каву. Родзинки ретельно промити, залити окропом і дати постояти, поки вони трохи не розпаряться. Потім воду злити й залити алкоголем. Борошно просіяти, масло розтопити. У мисці розтерти яйце з цукром, трохи збити. З готової кави відокремити 30 мл для просочування, решту влити в яєчну суміш. Якщо зерна були помелені достатньо дрібно, гущу можна теж додати в тісто. Потім влити розтоплене масло і добре все перемішати. Окремо з’єднати й перемішати борошно, сіль і розпушувач, після чого невеличкими порціями всипати цю суміш у тісто. Далі все разом замісити — можна в міксері, а можна і віночком, адже тісто не вимагає збивання, тільки ретельного перемішування. Злити рідину з родзинок і відставити її для подальшого просочування кексу. Родзинки в сухому посуді присипати борошном (вистачить 1 ст. л.), добре потрусити все разом, щоб родзинки покрилися борошняною «шубою», і додати їх у тісто. Акуратно перемішуючи, розподілити родзинки по всій масі тіста. Форму для випікання змастити вершковим маслом і злегка присипати борошном. Перекласти тісто у підготовану форму і поставити її в попередньо нагріту до 180 °С духовку. Випікати кекс орієнтовно 45 хвилин, перевіряючи готовність дерев’яною тріскою — як вона буде сухою після поштрикування — випічка готова. Кекс слід витягнути з духовки, дати трохи охолонути, після чого вийняти з форми і просочити. Для приготування сиропу в каву, що залишилась, всипати цукор, нагріти до кипіння і перемішати, щоб цукор розчинився. Зняти з вогню і додати алкоголь з-під родзинок — сироп готовий. На денці кексу зробити невеличкі проколи зубочисткою, полити все з ложечки сиропом і дати всотатися. Перевернути кекс і зробити те саме з протилежного його боку, а якщо форма для випікання була прямокутною, то краще — з усіх боків. Останній штрих: коли кекс просочиться, притрусити його зверху цукровою пудрою — через ситечко, тоді вона лягатиме рівним шаром.

 

Печиво з шоколадом

Фото: smakplus.com

Печиво зі шматочками шоколаду — це десерт, який не залишить байдужим жодного любителя шоколаду! Та й у приготуванні воно дуже просте і швидке, тому безперечно варте уваги.

Знадобляться: масло вершкове — 200 г, борошно — 2,5‒3 склянки, яйця — 2 шт., цукор — 1 склянка, шоколад — 100 г, ванілін — 2 г, розпушувач тіста — 1 ч. л.

Шоколад за необхідності поламати на дрібні шматочки (0,5×0,5 см) і покласти в морозильну камеру на 45‒60 хвилин — це завадить йому розтектися під час випікання. Яйця змішати з цукром, додати попередньо розм’якшене вершкове масло. Відібрати трохи борошна, змішати з ним ванілін і розпушувач, додати до яєчно-масляної маси й перемішати все. Далі невеликими порціями додавати борошна стільки, щоб тісто не вийшло занадто тугим, а залишилось м’яким. До готового тіста додати заморожені шматочки шоколаду, ретельно все перемішати. Застелити деко папером для випікання. Від тіста відщипувати невеличкі порції, кожну скатати в кульку, приплюснути і покласти на деко. Коли воно буде заповненим, поставити в попередньо розігріту до 190 °С духовку. Випікати печиво 20 хвилин, до рум’яності. Готове печиво зняти з дека й дати йому охолонути.

 

Простий шоколадний пиріг

Фото: ja-gotovlu.ru

Це смачний, апетитний шоколадний пиріг для теплого сімейного чаювання. А ще він стане у пригоді господаркам, у яких не виходить класичний бісквіт. Готовий пиріг можна розрізати на коржі та змастити будь-яким кремом — вийде вологий, смачний торт.

Знадобляться: для пирога: борошно ‒ 250 г, какао-порошок ‒ 50 г, цукор ‒ 150 г, розпушувач тіста ‒ 10 г, олія ‒ 100 мл, молоко ‒ 280 мл, яйця ‒ 2 шт., для глазурі: шоколад темний ‒ 150 г, олія ‒ 2 ст. л., арахіс ‒ 100 г.

Змішати сухі інгредієнти: просіяне борошно, какао, розпушувач і цукор. Додати олію, молоко та яйця. Збити вручну чи міксером до однорідності. Тісто вилити у форму, змащену олією або застелену пергаментом, і поставити її в розігріту до 180 °С духовку. Випікати 35 хвилин, готовність перевірити дерев’яною тріскою: як тільки вона буде сухою після поштрикування — пиріг готовий. Для глазурі розтопити плитку шоколаду з олією на водяній бані чи в мікрохвильовій печі. Арахіс поділити на половинки й додати до шоколадної маси. Викласти глазур на готовий пиріг і рівномірно розподілити по всій його поверхні. Коли глазур застигне, можна їсти.