Мандаринові шкірки: для смаку, здоров'я, краси та затишку

15.01.2023 12:25 Корисно
Мандарини – такі собі маленькі сонечка і одночасно – комора з вітамінами та мінералами. Взимку ми їмо їх кілограмами. Але що робити зі шкірками, які залишаються? Ми точно знаємо, що з ними робити не треба: їх не треба викидати, бо це – справжній скарб.

Смачненьке

Варення. Шкірка цитрусових – це чудова основа для варення. Вона не потребує складних приготувань, достатньо лише очистити її від забруднень, а потім залишити шкірку постояти у воді на 12 годин – так з неї вийде вся гіркота. Після цього зваріть цукровий сироп, а вже в нього можна додавати шкірки. Все разом потрібно варити протягом 40 хвилин. Якщо ви любитель прянощів, можна додати наприкінці готування корицю, гвоздику або імбир. Деякі стверджують, що таке варення добре допомагає при застуді, бо містить достатню кількість вітаміну С.

Цукати. Приготування цукатів таке саме, як і для варення, – необхідно шкірку вимити і замочити. Для цукатів теж потрібен цукровий сироп, але в набагато менших кількостях. Варити шкірку в сиропі потрібно до того часу, поки він повністю не википить. Після цього розкладіть шматочки на пергамент і залиште висихати у кімнатній температурі на два дні.

Читайте також: Зимові салати із селерою: експериментуємо з інгредієнтами.

Для здоров’я

Від застуди. Якщо вас замучили застуда і бронхіт, візьміть три столові ложки мандаринових шкірок, залийте двома склянками дуже гарячої води, дайте настоятися пару годин і потім процідіть. Додайте трохи меду і випийте цей настій протягом дня.

Діабет. Підвищений цукор у крові допоможе нормалізувати відвар зі шкірки мандарина. Візьміть один літр води, прокип’ятіть у ньому шкірку з трьох мандаринів і приймайте по 30 мл кілька разів на день.

Імунітет. Спиртовий настій з шкірок мандарина зміцнює імунітет, покращує апетит і травлення. Залийте шкірку одного мандарина склянкою горілки і настоюйте в темному місці протягом тижня. Приймайте по 20 крапель 3 рази на день перед їдою.

Для краси

Тонік для шкіри. Залийте мандаринову шкірку водою і дайте настоятися протягом 2-3 днів. У вас вийде тонік з вітаміном С, який буде розгладжувати шкіру і надавати їй здорового кольору. Перед тоніком можна зробити кислотний пілінг – разом ці два засоби допоможуть позбутися  чорних цяток.

Скраб для шкіри. Скраб з мандаринових шкірок поліпшить настрій, додасть шкірі приємного аромату і гарного вигляду. Висушену шкірку перемеліть у блендері до стану порошку і зберігайте в скляній банці. Потрібну кількість залийте водою до стану кашки і використовуйте як звичайний скраб.

Нігті.  Мандаринова шкірка дуже корисна і для нігтів. Просто протирайте нею нігті кожен раз, коли їсте мандарин, – це добре відбілює і зміцнює нігті. А крім того, допомагає боротися з деякими видами грибка нігтів.

Рятуємо меблі та одяг

Якщо у вашому будинку є домашній вихованець, який псує меблі, змастіть ці місця мандариновою шкіркою. Необхідно зробити так, щоб з неї витік сік і потрапив на предмет. Цей засіб ефективний проти невихованих котиків, які люблять улаштувати хаос у квартирі, і не залишить плям на світлих меблях.

Також мандаринові скоринки добре використовувати в шафі, якщо у вас завелася міль. Розкладіть шматочки шкірки мандарина на полицях – і звідти зникне міль, а одяг набуде  приємного цитрусового аромату. 

Раніше ми писали також про салатні експерименти зі свіжим гарбузом та про те, як зробити повітряну гречку.