Повітряна гречка: робимо смачний та корисний перекус на радість дітям

30.12.2022 16:50 Корисно
Так, всі ми звикли до того, що попкорн – це повітряна, тобто спеціальним чином оброблена кукурудза. Ну ще може в якихось снеках або кондитерці натрапляли на повітряний рис. Але насправді можна приготувати і гречану крупу таким чином, щоб вона стала повітряною.

Це буде не тільки смачно, а й корисно, адже гречка – справжній скарб з мінералів, вітамінів та поживних властивостей. А ще повітряна гречка – не тільки самостійна страва, яка неодмінно сподобається вашим дітям, а й основа для багатьох кулінарних експериментів. Маючи таку заготовку, ви ніколи не залишитеся без готової їжі, навіть під час довготривалого відключення електроенергії.

Використовуємо тільки гречану крупу – ядрицу, тобто цільні зерна гречки. 

Готуємо гречку будь-яким зручним способом – варимо розсипчасту кашу або просто замочуємо крупу на ніч у невеликій кількості води (1,7 склянки води на 1 склянку гречки, тобто  трохи менше, ніж у класичному співвідношенні для приготування 1:2). Якщо варити –  головне, щоб зерна залишилися цілими і не переварились. До речі, з невідвареної гречки попкорн теж вийде, але він буде набагато грубішим і жорсткішим.

Просушуємо гречку – для цього  розкладемо її тонким шаром на деко і залишимо на ніч у кімнатній температурі. І все – заготовку ми вже маємо. 

А далі можна за потреби обсмажити в добре розігрітій олії за кілька секунд – зерна миттєво розкриються і спливуть на поверхню. Тільки залишиться зібрати їх шумівкою і обсушити на паперових рушниках. Ну а далі – простір для творчості: залишиться лише приправити за смаком – сіллю, цукровою пудрою, будь-якими спеціями. Перемішуємо і пересипаємо в посуд для подачі. 

Попкорн з гречки в мікрохвильовці

Любите швидкі рішення? Тоді вам підійде варіант приготування попкорну з гречки в мікрохвильовці. 

Заздалегідь підготовлену (промиту, підсушену та підсмажену на пательні) гречку кладемо у контейнер з щільною кришкою, що підходить для використання в мікрохвильовій печі.

Увага! Гречку треба насипати в один шар. Зверху кладемо шматочок масла (необхідно стільки, щоб у розтопленому вигляді повністю покривало крупу). Контейнер щільно закриваємо кришкою і ставимо на дві хвилини при максимальній потужності. Коли зерна перестануть вибухати – повітряна гречка вже готова!    

Готовий попкорн виходить хрустким і ароматним. Подавати його краще відразу після приготування. Вже через 5–6 годин властивості закуски змінюються – гречка перестає хрустіти, стає більш м’якою.

Раніше ми писали також, як приготувати святкового лосося без риби та які секрети приготування має традиційний австрійський картопляний салат.

Автор: Інна Можейко