Зимові салати зі свіжого гарбуза: вмикаємо фантазію

05.01.2023 17:50 Корисно
Зимові салати з гарбуза – справжній скарб, бо готуються із сирих овочів і взимку добре компенсують нестачу вітамінів. Але попереджаємо: для вживання в сирому вигляді підійдуть тільки ті сорти гарбуза, які мають ніжну та соковиту серединку – наприклад, ананасний гарбуз.

Отже, беремо гарбуз, чистимо, вирізаємо серединку та натираємо на тертушці. А далі починаємо фантазувати, тобто добавляти до нього все, що є в холодильнику.

Секретний інгредієнт та ваша фантазія

Важлива умова для всіх салатів – обов’язково додати трохи лимонного соку, концентрату або натурального – того, який маєте. Саме лимонний сік  «відіб’є» специфічний запах гарбуза та додасть страві вишуканого смаку. До речі, для всіх цих салатів можна використати «секретний інгредієнт» – очищені, підсмажені та подрібнені волоські горіхи. Експериментуємо не тільки зі смаком, а й з кольором: наприклад, замість звичайної цибулі, якщо є можливість, використовуємо солодку фіолетову, а пекінську капусту або солодкий перець намагаємося використати зеленого кольору –  це додасть різноманіття нашій страві.   

Салат з сирого гарбуза

Салат з гарбуза із сиром та солодким перцем

 Додаємо натертого на тертушці твердого сиру (50 грамів), один дрібненько порізаний солодкий перець та половинку невеликої голівки цибулі, також дрібненько пошаткованої. Заправляємо тією салатною олією, яка є (притрушуємо сіллю, перцем за смаком та прикрашаємо зеленню).  Дуже добре, якщо є рукола – вона дуже пасує до цього салату. Якщо нема – кладемо те, що є, можна навіть заморожене.   

 Салат з гарбуза із селерою

Все те ж саме, але замість сиру кладемо до страви трохи (грамів 100) натертої на тертушці селери. У цьому випадку можна обійтися і без перцю. 

 Салат з гарбуза з пекінською капустою

У цьому варіанті можна додати до селери капусту, а можна замінити. А далі – дійте за вже відомим сценарієм. Не бійтеся робити салати на основі гарбуза, експериментуючи з добавками: наприклад, ті, хто любить кінзу, можуть спробувати додати цю травичку, а ті, хто полюбляє салати із сметанною заправкою, можуть додати її замість олії.    

Спробуйте також приготувати повітряну гречку:  смачний та корисний перекус на радість дітям. 

А ще ми раніше писали,  як приготувати святкового лосося без риби та які секрети приготування має традиційний австрійський картопляний салат.