Мариновані огірки: як використати минулорічні запаси

25.01.2023 17:15 Корисно
Це буває в усіх господарок, які захоплюються консервацією: влітку закривали-закатували банки з маринованими огірками, а взимку не з’їли. А наступного року знову консервували мариновані огірки – свіженькі... Що зробити зі старими запасами, щоб було і смачно, і корисно?

«Слобідський край" зібрав для вас декілька цікавих рецептів страв, в яких можна використати минулорічні мариновані огіркі.

Передусім треба уважно роздивитися накопичені в коморі або підвалі огіркові багатства та відділити те, що можна врятувати.

Які мариновані огірки не можна вживати

Мариновані огірки, стерилізовані у банках, можна вживати протягом  3-4 років – за умови, що їх зовнішній вигляд не змінився. Якщо ви бачите, що розсіл злегка помутнішав – відкрийте банку. Якщо відчуваєте різкий неприємний запах, огірки покрилися білим налітом або прокисли, а розсол перетворився на желе – викиньте негайно без усякого жалю: вони зіпсовані, і намагатися їх використовувати – наражати на небезпеку себе та родину. 

Отже, перевірку зроблено. Тепер саме час обміркувати меню таким чином,  щоб використати ті, які цю перевірку успішно пройшли.  Запевняємо:  огірки – це не тільки хороша закуска, з ними можна приготувати безліч страв.

Розсольник з реберцями та маринованими огірками

Якщо ваші огірки зберегли хрумкість, приготуйте розсольник. До речі, існує безліч варіантів цієї страви –  пісний, рибний, грибний та м’ясний, з фрикадельками, з крупою і зовсім без неї. Пропонуємо класичний варіант – з реберцями. Густий, наваристий, поживний – він стане незамінною стравою у вашій родині.

Знадобляться:  
400-500 г яловичих кісток або ребер
1 цибуля
½ склянки перловки (або рис, гречка, пшоно) 
1 невелика морква
3 картоплі
3 мариновані огірки
100-150 мл розсолу (за бажанням)
100 г кореня селери
2 лаврові листки
1 ст. л. білого хрону
2 дрібки хмелі-сунелі
2 ст. л. соняшникової олії
петрушка (за бажанням)
сметана (за бажанням)
сіль (за смаком)

Перлову крупу промийте до чистої води та замочіть у воді приблизно на 1 годину. Тим часом у каструлю налийте 2 ст. л. соняшникової олії та перекладіть туди 400-500 г яловичих кісток чи ребер, додайте селеру, цибулю та моркву, очищені та порізані великими шматочками. Обсмажте на середньому вогні до потемніння м’ясо.

Додайте два лаврові листки і залийте водою, щоб вона покривала овочі приблизно на два пальці. Після закипання води варіть бульйон ще 20 хвилин на маленькому вогні. 

Потім витягніть із бульйону кілька шматків м’яса, щоб звільнити місце в каструлі для інших інгредієнтів. Покладіть туди почищену та порізану кубиками картоплю.  Додайте в каструлю перловку і варіть приблизно 15 хвилин, поки перловка та картопля будуть майже готовими. 

Мариновані огірки поріжте кубиками середнього розміру та  покладіть у майбутній розсольник. Через 2-3 хвилини додайте в каструлю 100-150 мл розсолу, дві дрібки хмелі-сунелі, посоліть за смаком та зніміть з вогню. Дайте 5 хвилин настоятися. У тарілку можна покласти трохи білого хрону, петрушку та сметану. Смачного! 

Картопляний салат з маринованими огірками

Це дуже простий салат, який зможе зробити навіть чоловік, який зовсім не вміє готувати. А для досвідчених господарок він відкриває безліч можливостей для творчості. Наводимо розрахунок на дві порції. 

Знадобляться: 
 200 г картоплі
150 г маринованих огірків 
1 пучок кропу 
2-3 ст. л.  олії 
сіль (за смаком)
Зваріть картоплю «в кожушках»  – тобто зі шкіркою. Трохи охолодіть, почистіть, наріжте кубиками. Додайте дрібно порізаний кріп, добре перемішайте і додайте сіль  та олію – і салат готовий!

Варіації на «салатну» тему 

1. Замість кропу додати цибулю, порізану півкільцями. 
2. Можна додати зварені яйця, а замість олії заправити салат майонезом або сметаною.
3. Можна взагалі обійтися без картоплі – додати тільки цибулю та олію.

Раніше ми писали також про салатні експерименти зі свіжим гарбузом та про те, як зробити повітряну гречку.