Молочні продукти: яка користь та для кого шкідливі

30.01.2021 16:02 Корисно
фото radiotrek.rv.ua фото radiotrek.rv.ua
Мабуть, немає таких людей, які не вживають молочні продукти: молоко, сметану, йогурти, вершки та кефір. Для когось це спосіб схуднути, для інших – підтримати здоров’я та отримати необхідні вітаміни і корисні речовини. Але, як вважають лікарі, кожен молочний продукт має свій вплив на організм людини, і не завжди він корисний. А чому – давайте розбиратися.

Молоко

Плюси. Всі знають, що молоко – продукт, в якому міститься багато кальцію та фосфору, вони потрібні для міцності зубів та кісток. Ще ці мікроелементи сприяють злагодженій роботі нервової системи, зміцнюють психіку та покращують інтелект. А склянка теплого молока на ніч, особливо з медом – чудове снодійне. Молоко покращує роботу судин та серця, знижує ймовірність інсультів та інфарктів, нормалізує кров’яний тиск і кислотність шлункового соку.
Мінуси. У деяких може бути непереносимість лактози (молочного цукру) або його погана засвоюваність. Унаслідок цього речовини, які не перетравились та не засвоїлись, можуть викликати здуття живота, діарею, нудоту та навіть блювання. Також молоко не варто вживати тим людям, у яких є проблеми зі шлунком та кишечником.

Читайте також Зимове обрізання плодових дерев – поради

Вершки

Плюси. Крім того, що вершки смачні, вони містять багато вільних органічних кислот, мікроелементи (натрій, кальцій, залізо і калій, фосфор і магній, цинк, мідь, фтор і йод, вітаміни А, групи В, РР і С). Також у них є лецитин, який оберігає судини, підтримує нормальний рівень холестерину.
Мінуси. Вершки дуже калорійний продукт, тому тим, хто має проблеми з надлишковою вагою, не варто їх вживати. Також вершки не зовсім підходять для людей похилого віку, людям із виразкою шлунка або гастритом та проблемами з печінкою.


фото agroreview.com

Кисломолочні продукти

Найкорисніші це кефір, біокефір (де збільшена кількість корисних мікроорганізмів), айран – їх можна пити кожного дня. Плюси кефіру – добре засвоюється, відновлює мікрофлору кишечника і шлунка після прийому ліків. Також нормалізує обмін речовин, зміцнює організм і покращує самопочуття, виводить шлаки. Кефір – хороший продукт для тих, хто бажає схуднути, він зміцнює імунітет та при регулярному вживанні усуває хронічну втому. Також цей молочний продукт бореться з атеросклерозом, позитивно впливає на роботу серцево-судинної, сечостатевої системи, зміцнює зуби і кістки, покращує стан волосся та нігтів.
Але є і мінуси. Кефір не бажано пити людям, у яких є виразка шлунка і дванадцятипалої кишки. Також не можна його вживати тим, хто має гастрит з підвищеною кислотністю.
Кисломолочний сир – містить багато кальцію та білків для здоров’я і краси кісток, зубів, нігтів та волосся. Дорослим людям його достатньо їсти через день по 200 грамів, краще щоб він був середньої жирності. А дітям, за словами дієтологів, можна давати їсти сир кожного дня по 50–100 грамів. А от глазуровані покупні сирки краще не вживати, вони містять у собі багато цукру і є дуже калорійними, крім того, можуть містити консерванти та барвники – це також не на користь.

Читайте також Як доглядати за обличчям узимку – основні правила

Йогурт

Плюси. Йогурт зміцнює нервову систему і регулює функцію шлунково-кишкового тракту, рятує від діареї та метеоризму. В ньому багато вітамінів, фосфору, калію, рибофлавіну, йоду, цинку. Вживання йогурту допомагає боротися з хворобами та інфекціями, а вітамін В12 зміцнює нервову систему і регулює кровотворення. Також йогурт регулює артеріальний тиск і є хорошою профілактикою остеопорозу.
Мінуси є тільки у багатьох магазинних йогуртів через вміст цукру, консервантів та барвників. Тому, щоб отримати максимальну користь від продукту, бажано вживати тільки білий натуральний йогурт без добавок.


фото smartfood.kh.ua

Сметана

Плюси. Сметана містить багато органічних кислот, багата на магній, фосфор, кальцій, цинк та калій. Відновлює сили, покращує апетит. До того ж дуже калорійна, оскільки в ній також багато жирів.
Мінуси. Людям, які мають захворювання серця та гіпертонію, захоплюватися сметаною не варто. Також часте вживання її може призвести до порушення обміну жирів.

Окремо варто взяти до уваги сироватку та сколотини (маслянку, пахту). Ці продукти хоча й бідні на жири, але багаті на: білково-лецитиновий комплекс, який захищає судини від холестерину, легкозасвоюваний кальцій і вітаміни. Якщо пити сколотини кожен день, вони знизять рівень холестерину на 3 %. Сироватка та сколотини незамінні для тих, хто хоче підтримувати м’язову масу, відновитися після травм і переломів. Напої на основі сироватки та сколотин дуже
корисні для жінок після 50 років, коли вже вимивається кальцій з кісток та вони стають крихкими.

Домашня маслянка

Взяти дві склянки знежиреного молока, вилити у скляну мисочку, додати 1 ч. л. лимонного соку або оцту, розмішати та поставити у тепле місце на 20 хвилин.
Таку маслянку можна пити, а можна використовувати для приготування випічки. Увага! Маслянка корисна тільки у свіжому вигляді, заморожувати або кип’ятити її не можна.