Нове життя старого варення: готуємо цікаві страви

28.01.2023 17:01 Корисно
Проінспектуйте свої запаси: якщо у вас є залишки варення минулих років, саме час дати їм лад. З них можна зробити декілька дуже цікавих, смачних та корисних страв.

Старе варення – це цінна сировина, але треба взяти до уваги: на жаль, не все можна використовувати. Кожний різновид консервації має свій термін придатності, і варення не є винятком. Розбираємось разом із "Слобідський край".

Що впливає на термін придатності варення

Строк зберігання залежить від кількості цукру, адже він – хороший консервант, саме тому за старих часів у рецептах рекомендували на 1 кг ягід всипати цукру 0,8-1 кг. Тепер господині, цілком виправдано, прагнуть додавати до ягод цукор із розрахунку 0,4-0,5 кг, проте такий продукт в очікуванні своєї долі бути вжитим може забродити.

Впливає на термін придатності варення і метод приготування. Наприклад, коли варити солодку страву за кілька прийомів (зазвичай це 5-7 разів), доводячи до закипання та відставляючи, ягоди просочуються сиропом усією своєю товщею і здатні довго не псуватися. 

Отже, якщо цукру небагато, а  суміш зварена за один прийом, то такі консервовані ласощі не варто тримати роками.

Строк зберігання залежить і від кришки. У металевій кришці є резинка, що забезпечує щільність, а закатування за допомогою спеціального ключа дає герметичність закупорювання варення. Кришка капронова грубіша, ступінь її зчеплення з шийкою посудини менший. Тож продукт зберігається краще, коли використовуються металеві якісні кришки.

Ну і нарешті – кісточки. Запам’ятайте: варення без кісточок можна зберігати до двох років, з кісточками не більше року. Те саме стосується і компотів. Причина – у кісточках міститься синильна кислота, що надає гіркоти і є отрутою, тому такий продукт не слід зберігати довше 7 місяців. Вживати таке варення потрібно в першу чергу. Відкритий продукт після 2-3-тижневого терміну зберігання в холодильнику їсти  ризиковано.

Тож зробіть ревізію своїх солодких запасів і визначіться, що треба негайно використати. Загальна рекомендація щодо термінів – до 2 років, якщо без кісточок. 

Кекс зі старого варення

Про переробку варення на домашнє вино знає кожний, а ось інші варіанти приготування стануть вам у пригоді. Спробуйте приготувати цей кекс – вам до варення знадобиться лише кефір, борошно та трохи цукру. 

Для кексу підійде варення з будь-яких фруктів або ягід, навіть якщо воно буде з кісточками. Виливаємо склянку варення в миску і додаємо в нього одну чайну ложку соди, добре перемішуємо, поки суміш спіниться, і залишаємо на 15 хвилин. Чим довше варення стояло на полиці, тим більше воно дасть піни і, отже, кекс буде пишнішим.

У суміш додаємо склянку кефіру, півсклянки цукру та борошно. Кількість борошна залежить від консистенції інших інгредієнтів. Тож, якщо рідке варення, знадобиться до трьох склянок борошна, а в густе варення буде достатньо покласти 2 склянки борошна.

Всі складові добре перемішуємо і, якщо тісто вийшло не дуже привабливого кольору, не засмучуємося. Його колір залежить від варення і в процесі випічки кексу зміниться.

Виливаємо тісто у форму, змащену олією, і випікаємо за температури 180°С до готовності  – приблизно 40 хвилин.

Коли кекс охолоне, розрізаємо його по горизонтальній площині на два коржі, змащуємо один із них кремом (можна вареним згущеним молоком або сметаною, збитою з цукром) і з’єднуємо два коржі разом. Верх кексу також можна змастити кремом та прикрашаємо тертим шоколадом, кокосовою стружкою або цукатами.

Безпрограшний варіант: пастила зі старого варення

пастила зі старого варення

Домашня пастила – це завжди дуже смачні ласощі, якими легко можна замінити цукерки до чаю.  Кращим для цього вважається варення, яке містить багато пектину і має желеподібний вигляд:  з яблук, смородини, малини чи абрикоса. А от вишневе варення з кісточками не підійде – потрібно  витратити багато часу на те, щоб звільнити варені ягоди від кісточок.

Заготівлю, що містить великі шматочки плодів або цілі ягоди (наприклад, полуничне варення), попередньо потрібно подрібнити за допомогою занурювального блендера.  А далі – визначитися із способом сушіння. 

     Природний спосіб. Варення викладають шаром трохи більше 4-5 мм на деко, застелене промасленим папером для випічки. Замість паперу можна використовувати харчову плівку чи фольгу. Щоб маса не прилипла, поверхню потрібно обов’язково змастити олією без запаху. Сушать пастилу на сонці чи під навісами. У домашніх умовах піддони можна виставити на засклений балкон. Час сушіння – 10–14 днів.

     В електросушарці. Варення розподіляють на піддонах чи пергаменті, вирізаному за формою сушильного апарату. Температуру встановлюють лише на рівні 65-70 градусів. Час сушіння варіюється від 8 до 14 годин і залежить від товщини шару варення, а також його початкової консистенції.

     У духовці. У цьому способі важливо дотриматися температурного режиму духової шафи в 85-90 градусів, а також забезпечити хорошу вентиляцію повітря. Для цього дверцята духовки тримають трохи прочиненими.
Правильно висушена пастила залишається доволі еластичною, але водночас не липне до рук. Її знімають з аркушів паперу та згортають у трубочку. Після того, як десерт повністю висохне, рулетики нарізають невеликими порційними шматочками.
Готові ласощі зберігають у холодному місці в закритому пластиковому контейнері протягом року. 

Абрикосова пастила з кунжутом зі старого варення

Знадобляться: 
     варення з абрикосів – 500 мл
     кунжут – 3 ст. л.

Якщо варення з абрикосів доволі рідке, його розігрівають на вогні і додають цукрову пудру, до того часу, поки маса стане тягучою. Варення розподіляють на піддонах для сушіння, подрібнюючи великі часточки плодів ножем. Кунжут обсмажують на сухій сковороді, а потім посипають ним солодку масу.

Пастила зі слив з волоськими горіхами зі старого варення

Знадобляться:
     варення із слив – 500 мл
     волоські горіхи подрібнені – 2 ст. л.

Варення розподіляють на пергаменті та сушать будь-яким способом. На пласти готової пастили викладають крихту з волоських горіхів і за допомогою качалки вкочують її всередину.

Малиново-кабачкова пастила  зі старого варення

Знадобляться: 
     малинове варення – 500 мл
     кабачкове варення – 500 мл

Варення з кабачків та малини розігрівають на вогні в одній ємності. Як тільки маса розм’якшиться, її ретельно перемішують, не допускаючи пригорання до дна каструлі. Однорідну масу викладають в ємності для сушіння тонким шаром і сушать до готовності.

Раніше ми писали також про салатні експерименти зі свіжим гарбузом та про те, як зробити повітряну гречку.

Автор: Ірина Мнішек