Оренда землі: укладаємо договір та вносимо зміни до нього правильно

01.08.2021 14:41 Корисно
Фото: bigland.ru Фото: bigland.ru
Питання землекористування зараз є одним з найактуальніших, особливо на тлі земельної реформи. Як укласти чи змінити договір оренди землі, щоб не пожалкувати про це, розповідає наш юридичний консультант.

Спочатку розберемося з термінологією. Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець за плату зобов’язується передати орендареві у володіння і користування на певний строк земельну ділянку, а орендар зобов’язується використовувати її відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Сторонами договору оренди земельних ділянок є орендодавці (власники землі) та орендарі (юридичні або фізичні особи). Договір оренди землі укладається в письмовій формі. Типова форма договору оренди землі затверджується Урядом України. За бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально.

Як пояснив директор Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Перепелиця, істотні умови договору закріплено законодавчо. Це:

– об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

– дата укладення та строк дії договору оренди;

– орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

«Відсутність у договорі хоча б однієї із зазначених істотних умов може бути підставою для визнання такого договору неукладеним у судовому порядку», – підкреслює юрист і додає, що строк дії договору оренди землі узгоджується сторонами, але не може перевищувати 50 років.

Дмитро Перепелиця наголосив також, що в разі передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення (для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства) строк дії не може бути меншим за 7 років.

Читайте також: Чи законно вимагати повернути подаровану квартиру

Дата закінчення дії договору оренди обчислюється від дати його укладення. Право оренди земельної ділянки виникає, а земля вважається переданою з моменту державної реєстрації в Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

«У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні основного договору, за взаємною згодою сторін можливо внести зміни до такого договору. Якщо такої згоди не досягнуто, то спір вирішується в судовому порядку», – говорить юрист.

Серед підстав для внесення змін до договору, за його словами, можуть бути, зокрема:

– волевиявлення сторін щодо уточнення певних умов договору;

– зміна строку дії оренди;

– зміна умови про розмір та розрахунок орендної плати.

Ініціювати внесення змін може будь-яка сторона в будь-який момент.

«Внесення змін до договору оренди землі оформляється письмово додатковою угодою. Набувають чинності такі зміни також з моменту їх державної реєстрації. А якщо договір змінюється в судовому порядку – то з дня набрання законної сили рішення суду (якщо в цьому рішенні не встановлено іншого строку), з подальшою державною реєстрацією», ‒ пояснює фахівець.

Автор: Інна Можейко