Постільна білизна з тканини ранфорс – переваги і правила вибору

Promo
25.06.2021 10:55 Корисно
Фото: kp.ru Фото: kp.ru
Бязь, сатин, ситець, льон і навіть шовк – можна довго сперечатися про те, яка тканина для постільної білизни є найкращою. Але на колір і смак – товариш не всяк, та й гаманець різної товщини, тому єдиної точки зору не буде. А от нещодавно на ринках України з’явилася нова тканина для постільної білизни – ранфорс, з якою варто познайомитися детально.

Ранфорс називають інноваційним матеріалом: його розробила турецька текстильна компанія для постільної білизни. Ця тканина має багато переваг традиційних тканин для постільної білизни, проте ціна її трохи вища мінімальної.

Переваги тканини ранфорс

Гладенька, м’яка, шовковиста, ніжна на дотик і водночас густа – тканина ранфорс відповідає більшості вимог, які висувають зазвичай до домашнього текстилю: вона добре вбирає вологу, чудово «дихає», міцна, добре зберігає кольори і не вимагає особливого догляду.

Усі ці якості ранфорсу забезпечуються за рахунок:

  1. Використання добре очищених і випрасуваних волокон бавовни.
  2. Сильного скручування ниток з тоншої пряжі (у 2–3 рази сильніше, ніж у бязі).
  3. Тіснішого переплетіння (53–57 ниток на кв. см, у бязі – 40–42 нитки).
  4. Високої густоти (від 120 грамів бавовни на 1 кв. см).
  5. Однакової товщини ниток основи і піткання (тому і гладенька на дотик).
  6. Діагонального переплетіння (як у сатину – за рахунок цього тканина міцніша і одночасно ніжніша).

Фото: naztextile.ua

За всіх цих переваг за ціною постільна білизна з тканини ранфорс не набагато дорожча бязі. У цьому можна переконатися тут: https://naztextile.ua/uk/katalog/komplektyi-postelnogo-belya/ .

У складі якісного ранфорсу має бути 80 % бавовни і лише 20 % (або менше) поліестеру. Його додають, щоб білизна не м’ялась і щоб надати їй легкого блиску. Однак не всі виробники дотримуються цієї пропорції: у деяких тканинах поліестеру може бути і 50 % – і в такому разі тканина вже перетворюється на полікоттон. Білизна з такої тканини з першим же пранням може кошлатитися і покритися заломами, оскільки поліестер не витримує температуру, вищу за 40 градусів. Тому, якщо ви хочете купити якісну білизну з тканини ранфорс, обов’язково перед тим вивчіть склад на етикетці.

Купуючи постільну білизну в інтернет-магазині, варто уважно прочитати відгуки.

Як доглядати за білизною з ранфорсу

Все залежить від того, який склад написаний на етикетці вашої постільної білизни. Якщо там – 100 % бавовна (деякі виробники випускають такий варіант) – періть так само, як перете бязь або льон: відокремте кольорове від білого, наволочки і підодіяльники виверніть, а блискавки застебніть.

Якщо виробник заявив у складі поліестер – то температуру виставте до 40 градусів, а віджимання можна поставити на максимальні оберти. Сушити постільну білизну з ранфорсу краще не під прямими сонячними променями, особливо влітку. Прасувати можна за середньої температури.

 

Автор: Ірина Мнішек

Теги: