Рецепти для святкового столу: зустрінемо гостей смачно

02.01.2022 16:00 Корисно
fitnesslife.hu fitnesslife.hu
Новий рік зустріли, але святковий марафон триватиме аж до Старого Нового року.

А у когось можуть бути ще й свої додаткові сімейні свята — хтось, користуючись нагодою, завітає нарешті в гості до рідних-близьких-знайомих-друзів і кого там ще можна додати до такого списку, хтось відзначить день народження... Зрозуміло, що порівняно з новорічним це свята, так би мовити, другого ешелону. Але це не означає, що господиня дозволить собі розслабитися і обмежитися чаюванням з покупним печивом. Щоб трохи полегшити процес організації святкового столу, пропонуємо рецепти страв, нескладних у приготуванні, смачних, таких, що не вимагають походів у магазин за складовими (ну, хіба що пунш може не відповідати цій умові).

 

Різдвяний пунш

Фото: menunedeli.ru

Це той самий чудовий пунш, який можна купити на новорічних ярмарках, а приготований в домашніх умовах власними руками він і зовсім перетворюється на ідеал. Надто тоді, коли таким гарячим напоєм господарі зустрічають гостей з холоду. Щодо різноманіття складових — то назва зобов’язує!

Знадобляться: сидр — 1 л, журавлиний сік — 200 г, ром — 100 мл, перець білий — 10‒15 горошин, кориця — 2 палички, гвоздика — 4‒5 бутонів, мускатний горіх мелений — 1/3 ч. л., апельсини — 2 шт., журавлина — 100 г, цукор — 50 г.

У великій каструлі змішати, злегка роздавлюючи, цукор та журавлину. Туди ж викласти нарізані кружальцями апельсини. Додати спеції, влити сидр. Довести майже до кипіння, зняти з вогню, додати ром. За бажання напій процідити, але це не обов’язково. Розлити пунш по склянках і відразу ж подати.

 

Салат з буряка «Апетитний»

Фото: russianfood.com

Дуже простий овочевий салат. Але його «шарова» структура додає свою родзинку і смаку, і зовнішньому вигляду страви.

Знадобляться: буряк — 2‒3 шт., картопля — 5‒6 шт., морква — 5‒6 шт., яйця — 4‒5 шт., зелень — за смаком, перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком, майонез — за потребою.

Буряк, картоплю і моркву, не очищуючи, відварити окремо до готовності, охолодити. Буряк очистити, натерти на грубій тертці, посолити, поперчити, додати майонез, перемішати. Так само вчинити з картоплею і морквою. Яйця відварити круто, охолодити, очистити й натерти на грубій терці. Викласти на блюдо рівний шар картоплі. На нього — моркву. На моркву викласти шар яєць. Потім буряки. Змастити зверху майонезом та прикрасити салат зеленню.

 

Картопля по-французькому

Фото:golapravda.blog

Серед гарнірів на святковому столі картопля не має собі суперників і посідає почесне перше місце. Але і з неї хочеться приготувати щось новеньке, цікаве — і водночас смачне і не обтяжливе в роботі. Рецепт такої картоплі ми і пропонуємо далі.

Знадобляться: картопля — 600‒700 г, вершки (10 %) — 400 мл, сир твердий — 150 г, сіль — за смаком.

Начистити картоплю та нарізати круглячками товщиною 4‒5 мм, монетками. Вершки довести до кипіння, підсолити і покласти в них картоплю. Дати покипіти на слабкому вогні протягом 5 хвилин, після чого відставити. Сир натерти на грубій тертці, відокремити трохи для присипання страви. У жаростійку форму викласти пошарово, за потребою досолюючи, картоплю і сир, останнім має бути шар з картоплі. Коли всі шари будуть викладені, залити все це вершками. Форму накрити фольгою, поставити в попередньо прогріту до 180 °С духовку і випікати протягом 20 хвилин. Після цього фольгу зняти, рівномірно посипати сиром, що залишився, поверхню страви й допекти її ще хвилин 10‒15, щоб утворилася смачна приваблива скоринка.

 

Гурулі

Фото: kurabiye.guru

Про сациві й чахохбілі — страви, головними інгредієнтами яких є курка та горіхи, — чули майже всі. А от їхня страва-«родичка» гурулі не настільки відома. А дарма. Адже складові для її приготування цілком буденні, а на смак гурулі відповідає вимогам найзатятіших гурманів.

Знадобляться: курка — 1 шт., цибуля ріпчаста — 2 головки, волоські горіхи (очищені) — 50 г, біле сухе вино — 1 склянка, зелень петрушки — 1 пучок, зелень кінзи — 1 пучок, перець червоний гострий мелений — 1 ч. л., хмелі-сунелі — 1 ч. л., перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком.

Курку порубати на порційні шматочки, обсмажити на олії або топленому маслі до золотистої скориночки. Цибулю нарізати на півкільця і додати до курки, як тільки вона підрум’яниться. Тушкувати цибулю з куркою до м’якості цибулі і додати вино. У ступці подрібнити горіхи, додати хмелі-сунелі, сіль, перець і добре перемішати. Додати горіхи до курки, перемішати, зменшити вогонь і готувати до готовності курки. Зелень порубати. Далі можливі два варіанти: зелень можна додати до страви і трохи потушкувати все разом, а можна посипати готову страву на порційних тарілках. Це вже справа смаку.

 

Кавовий пудинг

Фото: make-eat.ru

Завершити застілля можна кавою із чимось солодким — а можна й таким десертом, що поєднає в собі і каву, і солодке.

Знадобляться (на 2 порції): вершки (жирні) — 350 мл, кава (дуже міцна) — 150 мл, крохмаль (кукурудзяний) — 2 ст. л., сіль — дрібка, цукор — 50 г, темний шоколад шматочками — 2‒3 ст. л.

Приготувати каву. У невеликій мисці змішати крохмаль, сіль та цукор. У більшій каструлі змішати вершки та каву, довести на середньому вогні до кипіння, часто помішуючи. Коли почне кипіти, додати повільно крохмальну суміш. Готувати, поки маса трохи не загусне, близько 2‒3 хвилин. Процідити пудинг через тонке сито, щоб досягти однорідної консистенції. Додати шоколад. Перелити пудинг у посуд, у якому він подаватиметься, і накрити пластиковою плівкою. Охолодити (близько 3‒4 годин). Перед подачею прикрасити шапкою збитих вершків і шматочками шоколаду.