Готуємо смачненьке із сиром «Янтар»

13.11.2021 16:00 Корисно
zira.uz zira.uz
Плавлений сир «Янтар» давно вже полюбляють завдяки насиченому вершковому смаку та ніжній консистенції. Багато хто вважає його ідеальним варіантом для швидкого сніданку: намазав на хліб, може, ще поклав щось зверху — і готово.

Але «Янтар» може бути не тільки складовою сандвіча, а й інгредієнтом для приготування інших страв. Так, його не завжди можна використати замість інших, «твердіших», плавлених сирів — бо ж не натреш на тертушці. Але є рецепти, які передбачають застосування саме «Янтаря», і їх багатенько, та ще й з різних розділів кулінарії — і перші страви, і другі, і десерти… Деякі з них ми й пропонуємо далі.

 

Бутербродна маса з оселедцем

Фото: botanichka.ru

Начебто обіцяли щось інше, не бутерброди… Але ж у такій закусці «Янтар» — повноцінна складова цікавої смачної бутербродної маси, яка безперечно сподобається.

Знадобляться: філе оселедця слабосоленого — 2 шт., морква (невелика) — 3 шт., сир «Янтар» — 100 г, яйця варені — 2 шт., перець чорний мелений — за смаком.

Відварити моркву до готовності, охолодити, очистити й перекрутити через м’ясорубку разом з оселедцем і яйцями. Поперчити отриману масу, додати сир і ретельно перемішати до однорідної консистенції. Перекласти готову закуску в банку, закрити кришкою і поставити в холодильник на кілька годин. Після цього можна намазувати на бутерброди або просто подавати як холодну закуску.

 

Сирний суп

Фото: povar.ru

У цього вишуканого супу оксамитовий і смак, і зовнішній вигляд. Попри те, що готується він нескладно, враження справляє — незабутнє.

Знадобляться: копчена куряча грудка — 200 г, сир «Янтар» — 180 г, картопля — 3‒4 шт., бульйон — 1,5‒2 л, цибуля — 0,5 шт., печериці — 200 г, масло вершкове — 15‒20 г, олія — 3‒4 ст. л., сіль — за смаком.

Картоплю та грудку нарізати середнім кубиком. У каструлю налити бульйон, довести до кипіння, додати картоплю і варити 5 хвилин. Потім додати сир, ретельно перемішати, поки він весь не розійдеться, і варити 5 хвилин. Після цього додати курячу грудку і варити все разом 5‒10 хвилин. Гриби, цибулю й моркву подрібнити. Розігріти на сковороді вершкове масло разом з олією, обсмажити на цій суміші цибулю до золотистого кольору, додати до неї моркву, трохи обсмажити й викласти гриби, які також потрібно обсмажити до золотистого кольору. Обсмажені продукти викласти в суп, довести його до кипіння, посолити, поперчити й варити до готовності картоплі. Готовому супу дати настоятися 15‒20 хвилин.

 

Зрази з індички у клярі

Фото: belnovosti.by

Поєднання твердого сиру з «Янтарем» створює дуже цікавий смак. Таку страву не соромно подати на святковий стіл — і не важко приготувати для повсякденної вечері.

Знадобляться: для фаршу: м’ясо індички — 350 г, яйця — 1 шт., цибуля ріпчаста — 0,5 шт., батон або білий хліб — 1‒2 скибки, ряжанка — 2‒3 ст. л., сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком; для начинки: сир твердий — 30 г, сир «Янтар» — 2 ст. л.; для кляру: ряжанка — 1/3 склянки, яйця — 1 шт., борошно — 3‒4 ст. л.

Хліб нарізати дрібними кубиками, залити ряжанкою і залишити просочуватися. М’ясо індички (грудинку або зняте зі стегна, без шкіри) пропустити з цибулею через м’ясорубку. Додати до маси яйце, розмочений хліб з ряжанкою і збити все до однорідної маси. Отриманий фарш посолити й поперчити за смаком. Приготувати начинку: твердий сир натерти на дрібній тертці, змішати з «Янтарем» і ретельно перемішати. В окремому посуді приготувати кляр: змішати ряжанку, яйце та борошно, додати сіль до смаку. Перемішати кляр віночком в однорідну масу, щоб не було грудочок. Щоб легко сформувати зрази, відрізати плівку розміром з велику тарілку, накрити нею плоску тарілку і змастити олією. На плівку в центр покласти ложку з верхом фаршу. Тильним боком ложки надати фаршу пласкої круглої форми, по центру покласти 1‒2 ч. л. начинки. Підняти з одного боку плівку й накласти край фаршу на начинку, потім те саме зробити з протилежним краєм, сформувати зразу. Потім обережно перекласти її з плівки у кляр і обережно повертати, щоб покрити кляром з усіх боків. Плівку повернути на тарілку і формувати таким чином інші зрази. Підготовлені зрази викласти на дуже гарячу сковороду і смажити на середньому вогні до рум’яної скоринки. Потім перевернути і смажити до скоринки з іншого боку, після чого зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати зрази під кришкою ще 5‒7 хвилин до готовності. Подавати можна і гарячими, і холодними.

 

Чизкейк

Фото: dinne.ru

І яка ж розмова про сир без згадки про чизкейк! Тим більше, що використання «Янтаря» буде цілком доречним. Чизкейк з ним неперевершений: за консистенцією — як суфле, але дуже ніжний!

Знадобляться: печиво («Ювілейне», «До чаю» або подібне) — 250 г, масло вершкове — 120 г, кориця мелена — за смаком, сир «Янтар» — 450 г, яйця — 3 шт., цукор — 1 склянка, сметана (жирна) — 450 г, кориця мелена — за смаком, ванілін — за смаком.

Подрібнити печиво у крихту, додати корицю. У форму покласти пергаментний папір, вирізаний за розмірами дна — трохи більший за його діаметр. Печиво змішати з розтопленим вершковим маслом, викласти у форму на пергамент і, добре утрамбувавши, відправити в холодильник. Тепер займемося начинкою. Сир збивати міксером з цукром близько 2 хвилин, поки маса не стане достатньо однорідною. Потім по одному ввести яйця, продовжуючи збивати, ваніль, і останньою — сметану. Сметану збиваємо недовго, щоб тільки перемішати з основною масою. Дістати форму з коржем з холодильника і щільно обернути фольгою, можна навіть у два шари. Вилити сирну начинку у форму з коржем. Обладнати в духовці водяну баню, куди зможе поміститися форма (приміром, глибоке деко), налити в ємність воду і встановити форму з чизкейком. Випікати 50 хвилин при 180 °С, підливаючи воду в разі потреби — бажано, щоб рівень води був не нижче половини форми. Через 50 хвилин поверхня чизкейка має бути «ледь живою», злегка тремтіти при торканні. Духовку вимкнути й залишити в ній чизкейк ще на годину. Проколювати, щоб перевірити готовність, не потрібно! Потім витягнути форму, акуратно, не виймаючи, провести ножем по стінках, щоб чизкейк відстав від стінок, накрити плівкою і поставити в холодильник на 4 години. Коли чизкейк «визріє», промокнути поверхню серветкою, якщо утворяться краплі конденсату. Оздобити за бажанням — і можна їсти.