Страви, які зігріють з морозу

12.12.2021 16:00 Корисно
online.ua online.ua
Поки що погода нас балує — якщо дивитися на неї з точки зору низьких температур. Але надворі грудень, і от-от можуть вдарити морози. І тоді після повернення додому потрібно буде зігрітися — і щоб не захворіти, і просто для комфортного почування.

Є продукти, які більше за інші можуть у цьому допомогти: м’ясо, риба, горіхи, картопля, сир, гарбуз, курага, банани, виноград. Ще допомагають цибуля та хрін, спеції імбир, кориця, карі, перець, кмин і часник. І, звичайно, зігріваючі напої, надто зі спеціями. Найпростіший (і найшвидший): закип’ятити склянку яблучного соку з 0,5 ч. л. кориці і випити. Добре, якщо хтось може приготувати заздалегідь якийсь із традиційних коктейльних напоїв, що зігріють з морозу: пунш, глінтвейн, збитень тощо. А от щодо страв з такою дією, щоб зустріти й порадувати замерзлого вдома, то ми можемо запропонувати декілька рецептів.

 

Курячий бульйон

Фото: douglasbar.ru

Основне призначення такого бульйону — відновлення сил. Його можна давати хворим, а можна й тим, хто перемерзнув, щоб підтримати організм і уникнути небажаних наслідків перебування на морозі.

Знадобляться: курка (домашня) — 0,5 шт., вода — 3 л, цибуля ріпчаста — 1 шт., сіль — за смаком.

Покласти в каструлю курку і цибулю, залити водою, поставити на середній вогонь. Коли вода закипить, зменшити вогонь до мінімального, накрити каструлю кришкою і готувати бульйон 3 години (не менше!) на найслабшому вогні. Пінку не знімати — це білок, що згорнувся, він теж має поживну цінність. Через три години каструлю відставити з плити. Попри слабкий вогонь, кількість рідини в ній за час варіння помітно зменшиться, і залишиться близько 1,5 л насиченого бульйону — саме те, що потрібно для підтримки сил. Витягнути з нього м’ясо та виварену цибулину, додати солі за смаком — і бульйон готовий до споживання. Відварену курку можна використати для інших страв, приміром, для начинки у пиріжки. Якщо подати їх до бульйону, поживна цінність страви ще збільшиться.

Пиріжки до бульйону

Якщо використати готове листкове тісто і м’ясо з бульйону, то пиріжки готуються швидко і просто. А бульйон з пиріжками — це смачно й поживно, тож добре зігріє з морозу.

Знадобляться: заморожене листкове тісто — 450 г, цибуля ріпчаста — 1 шт., м’ясо з курки — 400 г, сир твердий — 100 г, сіль перець — за смаком; олія — для смаження; для оздоблення: яйця — 1‒2 шт., кунжут — за потребою.

Тісто розморозити при кімнатній температурі. М’ясо зняти з кісток, дрібно нарізати. Сир нарізати на дрібні кубики. Цибулю дрібно порізати, викласти на сковорідку з гарячою олією і обсмажувати до прозорості, після цього охолодити. З’єднати м’ясо, сир і цибулю, добре перемішати. Злегка розкачати тісто, розрізати на квадрати і змастити білком. З одного боку заготовки покласти начинку, накрити іншою стороною і зліпити пиріжок — прямокутником чи трикутником. Так само зробити з усіма підготовленими квадратиками. Перекласти пиріжки на деко, наколоти виделкою, змастити жовтком і посипати кунжутом. Поставити деко в духовку, нагріту до 200 °С, випікати хвилин 15‒20.

 

Картопляна запіканка з гарбузом

Фото: povar.ru

Ця запіканка, яку можна використовувати як гарнір, містить картоплю і гарбуз — продукти, що добре «зігрівають». До того ж вона смачна і дуже просто готується.

Знадобляться: картопля — 5 шт., м’якоть гарбуза — 200 г, сир твердий — 150 г, масло вершкове — 80‒100 г, сметана (майонез) — 2‒3 ст. л.

Картоплю, гарбуз і сир натерти на грубій тертці. Додати розтоплене масло і ретельно перемішати. Викласти підготовлену масу у форму для випікання і змастити зверху сметаною або майонезом. Поставити в розігріту до 180 °С духовку і запікати 30‒40 хвилин.

 

Свинячі відбивні в сирно-горіховій паніровці

Фото: food.obozrevatel.com

Свинячі відбивні можна приготувати в паніровці або яєчному клярі, а можна — в оригінальній паніровці із сиру та волоських горіхів. Ніжні, соковиті, зі шматочками горіхів — вони дуже порадують усіх любителів м’ясних страв.

Знадобляться: свиняча вирізка — 600‒700 г, сир твердий — 100 г, волоські горіхи — 150‒200 г, борошно — 1 ст. л., яйця — 4 шт., сіль і спеції — за смаком, олія — для смаження.

Натерти сир на середній або дрібній тертці. Горіхи, попередньо підсушені, дрібно порубати ножем (або подрібнити у блендері чи потовкти у ступці). М’ясо нарізати поперек волокон тонкими пластинками, товщиною менш ніж 1 см. Відбити кожний шматочок з обох боків молоточком для відбивних. У салатниці злегка збити яйця з дрібкою солі — віночком чи виделкою. Всипати спеції, перемішати, додати борошно й ще раз ретельно перемішати. Додати до яєчної маси тертий сир, всипати подрібнені горіхи. Отриманий кляр ретельно перемішати. Налити у сковороду олію — доволі багато, приблизно на 1 см — і розігріти її. Шматочки свинини занурювати в миску з кляром і викладати на гарячу сковороду. Обсмажувати з кожного боку по 2 хвилини. Щоб отримати золотисту скоринку, сковороду не слід накривати кришкою.

Готові відбивні свинячі викладати на тарілку, застелену серветками. Серветки вберуть зайвий жир, і відбивні будуть не такими жирними. Подавати їх з рисом, картопляним пюре і салатами.

 

Риба з овочами по-польському

Фото: vkusnoo.com.ua

Ця страва поєднує в собі чудовий смак, простоту приготування — і здатність зігріти після морозу. Це дуже вагомі підстави, щоб її приготувати.

Знадобляться: філе риби (за смаком, бажано без кісток) — 250 г, морква — 300 г, картопля — 300 г, зелений горошок (можна морожений) — 100 г, сало — 100 г, цибуля — 1 шт., бульйон м’ясний — 125 г, зелень петрушки — 1 ст. л,, сіль і перець — за смаком.

Нарізати картоплю кубиками, моркву — вдовж на чотири частини, сало — кубиками. Дрібно нарізати цибулю. З’єднати підготовлені овочі, додати горошок (якщо він заморожений — попередньо трохи розморозити). Усе ретельно розмішати, додати бульйон, поперчити. Поставити овочі на вогонь, довести до кипіння, притишити вогонь до слабкого і тушкувати все 15‒20 хвилин. Потім покласти до овочів нарізане на порційні шматочки рибне філе і готувати ще 10 хвилин. Перед готовністю перевірити, чи вистачає у страві солі, за необхідності підсолити. Готову страву зняти з вогню, додати зелень петрушки, перемішати — й можна подавати.