Готуємо десерти з білого наливу

01.08.2021 16:00 Корисно
Білий налив — це не тільки повидло. Можна здивувати дітей чи внуків яблучною пастилою, а чоловіка — смачним соусом до м'яса. А вишуканий крем-десерт стане у пригоді для посиденьок з подругами.

Яблучна пастила з горіхами

Це хороший перекус і натуральні ласощі, від яких діти або онуки будуть у захваті.

Знадобляться: яблука – 1 кг, горіхи (будь-які чищені) – 1 склянка, цукор – 1 склянка, лимонний сік – 1 ст. л., ванільний цукор – 1 пакетик.

Очищені яблука запекти в духовці і перебити в блендері. Горіхи підсмажити і очистити від шкірки. Потім злегка їх подрібніти. З’єднати яблучне пюре, горіхи, цукор і ваніль. Усе це добре перемішати. Духовку нагріти до 150° С. На велике деко постелити пергаментний папір. На пергамент тонким шаром викласти яблучногоріхове пюре, розрівняти і поставити у вимкнену гарячу духовку. Дверцята залишити злегка прочиненими: пастила буде сохнути близько 2 годин.

Якщо здасться, що пастила недостатньо суха, процедуру із сушінням можна повторити – але тут важливо не пересушити.

Готову пастилу нарізати кубиками. Якщо є бажання, її можна пересипати цукровою пудрою. Зберігати пастилу варто в скляній банці.

Соус до м’яса з білого наливу

Цей незвичайний кисло-солодкий і одночасно пряний соус з яблук надасть м’ясу або запеченій курці неповторного смаку.

Знадобляться: яблука – 4 шт., лимонний сік – 1 ст. л., лимонна цедра – 1 ч. л., діжонська гірчиця – 2 ст. л., оливкова олія – 2 ст. л., сіль – 1 дрібка, цукор – 1 ч. л., чорний мелений перець – 1 дрібка.

Яблука очистити від шкірки, нарізати тоненькими шматочками, запекти в мікрохвильовці до м’якості і протерти через сито, щоб вийшло однорідне пюре, як для немовляти.

Читайте також: Літні десерти для ласунів

Оливкову олію з’єднати з лимонним соком, додати цедру, сіль, цукор і чорний перець. Усе збити виделкою, перемішати з яблучним пюре – і от соус готовий!

 Його можна відразу подавати до столу, але краще дати йому постояти в холодильнику ще хвилин 20, щоб всі інгредієнти як слід просочилися смаком один одного. Зберігати такий соус у холодильнику можна близько трьох днів.

Французький крем-десерт з яблук

Якщо ваша фантазія вичерпалась, а яблука ще лежать горою, спробуйте приготувати десерт за цим рецептом – ніхто й не здогадається, що ці яблука ще годину тому, в прямому сенсі, валялися під ногами.

Знадобляться: яблука – 0,5 кг, кукурудзяний крохмаль – 2 ст. л., яйце – 1 шт., вершкове масло – 100 г, сметана – 1 склянка, ванільний цукор – 1 пакетик, цукровий пісок – 5 ст. л., горіхи (будь-які очищені) – 0,5 склянки.

Очищені від шкірки і серцевини яблука запекти в мікрохвильовці до м’якості, а потім протерти їх через сито до стану однорідного пюре. Додати цукор і ваніль.

Потім збити яйце з крохмалем. Яблучне пюре поставити на невеликий вогонь і тонкою цівкою вливати в нього збите яйце. Постійно помішуючи, довести пюре до загущення, зняти з вогню і дати злегка охолонути (воно не повинне бути гарячим). Невеликими порціями додати в яблука розм’якшене вершкове масло і сметану.

На дно креманок викласти невелику кількість горіхів, а зверху – яблучний крем. Злегка охолодити в холодильнику і можна подавати на стіл.