Страви з виноградом — закуска, друге і десерт

18.09.2021 14:20 Корисно
agronews.ua agronews.ua
Найчастіше виноград просто їдять на десерт або ж виготовляють з нього вино. Проте його використання в кулінарії цим не обмежується, воно набагато ширше. І на доказ цього пропонуємо декілька цікавих рецептів страв з виноградом.

Салат «Тіффані» з яловичиною

Фото: food.obozrevatel.com

Класичний рецепт цього смачного святкового салату передбачає використання курячого м’яса. Але якщо замінити його на яловичину, можна отримати новий варіант цієї закуски — трохи несподіваний на смак і дуже апетитний.

Знадобляться: варена яловичина — 300 г, яйця — 3 шт., сир твердий — 50 г, волоські горіхи — 100 г, виноград без кісточок — 200 г, майонез (можна взяти сметану або майонез навпіл зі сметаною) — за смаком, сіль, перець чорний мелений — за потреби.

М’ясо відварити, охолодити, за необхідності прибрати жир і нарізати на дрібні кубики. Горіхи порубати ножем або подрібнити в блендері до середньої крихти. Сир натерти на дрібній тертці. Відварені яйця охолодити, очистити і також дрібно нарізати. Виноград промити, зняти ягоди з грона й розрізати навпіл кожну з них. Далі можна формувати салат — на блюді, можна використати спеціальну форму з пресом. На дно посудини викласти рубане м’ясо, зверху покрити шаром майонезу і присипати горіхами. Наступним буде шар сиру, потім — яйця. Майонезом змастити лише верхній яєчний шар. Узагалі кількість заправки визначається на смак, залежить від того, наскільки соковитим і поживним планується його зробити. Поверх нього щільно одна до одної викласти половинки виноградних ягід. Готовий салат прибрати перед подачею на годину-дві в холодильник. За цей час страва охолоне і трохи просочиться майонезом.

 

Рулети зі свинини з виноградом

Фото: youtube.com

Фактично це рецепт українських кручеників з французьким присмаком (сир і виноград!). Страва виходить смачною, помірно поживною і дуже ефектною на вигляд — надто на зрізі рулетиків.

Знадобляться: філе свинини — 1 кг, сир твердий — 150 г, виноград (краще без кісточок) — гроно, сіль, мелений чорний перець — за смаком, олія — для обсмажування.

М’ясо вимити, порізати на частини, кожну добре відбити (через тонку харчову плівку — тоді шматочки м’яса не порвуться), посолити й поперчити. Сир натерти на грубій тертці. Ягоди винограду помити й обсушити паперовим рушником. На м’ясо покласти тертий сир, а зверху укласти в ряд виноградини, згорнути рулетом. Загорнути вироби у фольгу для запікання, покласти на деко й помістити його в попередньо розігріту до 200 °С духовку, запікати 30 хвилин. Потім зняти з рулетиків фольгу, знову покласти їх на деко й повернути його в духовку хвилин на 15, щоб м’ясо обсмажилося при запіканні і утворилася рум’яна скоринка. Готові рулети розрізати навпіл під кутом і викласти на тарілку, прикрасивши, як підкаже фантазія.

 

Кекси з виноградом

Фото: delo-vcusa.ru

Для випічки можна використовувати не тільки звичні родзинки, а й свіжі виноградні ягоди. М’які ароматні кекси з ними нікого не залишать байдужими й будуть чудовим доповненням до чаю або кави.

Знадобляться: яйця — 2 шт., цукор — 150 г, вершкове масло — 150 г, сир кисломолочний — 250 г, борошно — 200 г, розпушувач — 1 ч. л., ванілін — дрібка, сіль — дрібка, виноград білий без кісточок — 100‒150 г, олія для змащування формочок.

Яйця збити з цукром, ваніліном і сіллю. Вершкове масло розтопити, трохи охолодити, додати до яєчної маси й перемішати. Сир протерти через сито й перемішати з яєчно-масляною сумішшю. Всипати просіяне борошно і розпушувач, перемішати все разом до однорідності. Виноград вимити, обсушити. Формочки для кексів змастити олією й викласти в них тісто на 2/3 об’єму. У кожний кекс встромити по 5‒6 ягід винограду, злегка занурюючи їх у тісто. Формочки з кексами викласти на деко й поставити в духовку, розігріту до 180 °С, на 25‒30 хвилин. Готові кекси з виноградом дістати з духовки, викласти з формочок, охолодити до кімнатної температури. Покласти кекси на блюдо й подати до чаю або кави.

 

Повидло з винограду зі спеціями

Фото: recepty.7dach.ru

І наостанок пропонуємо побалувати себе і своїх близьких дещо незвичним, але дуже смачним і ароматним повидлом. Цей виноградний смаколик поповнить вітамінний запас, а ще — здивує незвичайним смаком і навіть поліпшить настрій.

Знадобляться: виноград — 1 кг, цукор — 0,5 кг, імбир мелений — 0,5 ч. л., кориця мелена — 0,5 ч. л., гвоздика — 2 бутони, мускатний горіх мелений — на кінчику ножа, вода — 250 мл.

Зняти виноград з грона, перебрати й вимити. Дати воді закипіти, занурити в неї ягоди і кип’ятити їх 10 хвилин, після чого відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Підготовлені таким чином ягоди протерти через сито. Отримане пюре з’єднати з цукром і варити на слабкому вогні, часто помішуючи, доти, доки маса не стане густою (близько 20 хвилин). У загуслу масу додати спеції, ретельно перемішуючи, проварити ще близько 2 хвилин і зняти з вогню. Готове повидло гарячим розлити по стерилізованих банках і закупорити.