Сума для фінансового моніторингу: новий закон усунув незручність

19.09.2021 12:00 Корисно
Фото: economy.24tv.ua Фото: economy.24tv.ua
Рада прийняла закон, за яким збільшено суму готівкових переказів, що не підлягають фінансовому моніторингу.

Фінансовий моніторинг до прийняття цього нового закону не поширювався на переказ на суму 4999 гривень, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму 5 тисяч гривень, уже підлягав заходам фінансового моніторингу, передбаченим статтею 14 Закону № 361-IX.
Це призводило до незручностей як для користувачів платіжними терміналами самообслуговування, які не мають точної суми у вказаному розмірі 4999 гривень та відповідно позбавлені можливості здійснити грошовий переказ шляхом внесення готівкових коштів на суму 5000 гривень, так і для банків та фінансових установ, що змушені були передбачати нові сервіси програмного обслуговування для переказу здачі в розмірі 1 гривні з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу.

Читайте також: Середня заробітна плата: що змінилося в обчисленні

Як пояснив адвокат Роман Чумак, прийнято закон, яким усунуто комічну неточність закону про фінансовий моніторинг, під час дії якого сума 4999 грн не підлягала фінмоніторингу, а вже 5000 – підлягала. «Відповідний Закон (проект № 5559) «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо уточнення окремих положень» було прийнято на засіданні парламенту 9 вересня», – зазначив адвокат.
Він підкреслив, що прийнятий Закон усуває таку невідповідність та передбачає, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України в сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень.