Відмиваємо мікрохвильовку: 3 експрес-способи

16.04.2019 09:15 Корисно
фото kakprosto.ru фото kakprosto.ru
Мікрохвильовка, як і кухонна плита, теж потребує ретельного очищення. Видалити плями жиру й застарілі крихти, а також позбутися застарілого запаху їжі можна — для цього існують прості та ефективні способи.

Найкращий спосіб для очищення внутрішньої поверхні мікрохвильовки — це парова баня, а додаткові способи для неї знайдуться в шафі в кожної господині.

Оцет + вода

У глибоку скляну або пластикову ємність налити 1,5–2 склянки води, додати 2 ст. л. оцту (9 %) і поставити в мікрохвильовку. Включити її на максимальну потужність на 10 хвилин, після відключення дати постояти ще 5–10 хвилин. Далі протерти внутрішні поверхні вологою ганчіркою, щоб видалити брудний наліт. Бажано під час «відпарювання» відкрити вікно, щоб провітрювати приміщення, — запах оцту вивітриться дуже швидко.
Якщо забруднення сильні, можна включити мікрохвильовку ще на 10 хвилин або ж протерти її зсередини губкою, яку для кращого очищення спочатку змочити в тому самому оцтовому розчині, а потім вмочити в соду.

Лимонна кислота або сік лимона

Цим способом можна не тільки почистити мікрохвильовку, а й видалити неприємні запахи. Замість лимона можна скористатися будь-яким видом цитрусових, які є вдома.
У 400 мл води розчинити 1 ст. л. лимонної кислоти або 4 ст. л. лимонного соку (додатково у воду можна покласти шматочки лимона). Поставити ємність у мікрохвильовку і включити на максимальну потужність на 2–5 хвилин. Після виключення дати постояти 5–15 хвилин, потім протерти зсередини вологою губкою або ганчіркою. При сильних забрудненнях можна намочити губку в тому ж розчині.

Сода

Розчинити в 400 мл води 1 ст. л. соди, поставити ємність у мікрохвильовку і нагрівати при максимальній потужності 2–5 хвилин, дати постояти ще 5 хвилин. Потім протерти внутрішні поверхні вологою тканиною начисто, у складних місцях змочуючи губку або серветку в тому самому содовому розчині.

Корисні поради
1. Порядок чищення камери зсередини такий: потрібно спочатку дістати скляну тарілку і кільце з печі, потім протерти верхню стінку і решітку, далі — боковини, потім низ і, нарешті, дверцята. Тарілку на час чищення можна підставити під піч, щоб зібрати в неї весь бруд.
2. Чистити мікрохвильовку потрібно хоча б два–три рази на місяць, за цей час плями жиру не встигнуть застаріти. Найкраще при розігріві або приготуванні їжі користуватися спеціальним пластиковим ковпаком, який захищає камеру СВЧ-печі від бризок. Ковпак може замінити майже будь-який скляний прозорий або пластиковий посуд.
3. Застарілі плями жиру, які залишаються навіть після «бані», можна спробувати видалити серветкою, змоченою в оливковій олії.
4. Забороняється використовувати металеві губки й губки, які дуже кришаться: потрапляння сторонніх часток за внутрішню решітку може стати причиною загоряння приладу.
5. Краще не використовувати грубі абразивні очищуючі засоби: вони можуть подряпати корпус мікрохвильовки.
6. Якщо їжа у процесі приготування або розігрівання «вибухнула», залишивши на внутрішніх стінках печі бризки жиру та шматочки їжі, то їх краще видаляти відразу, не чекаючи, поки вони засохнуть.